Hozzávalók
- 400 g füstölt tarja
- 1 púpozott ek barna cukor
- 80 ml olaj
- 1 fej hagyma (közepes)
- 1 mk pirospaprika
- 1 db babérlevél
- 400 g lencse
- só, bors
- 1 ek mustár (nagy)
- 1 púpozott ek liszt
- 200 ml tejföl
- 100 ml tejszín
Hozzávalók
- 400 g füstölt tarja
- 1 púpozott ek barna cukor
- 80 ml olaj
- 1 fej hagyma (közepes)
- 1 mk pirospaprika
- 1 db babérlevél
- 400 g lencse
- só, bors
- 1 ek mustár (nagy)
- 1 púpozott ek liszt
- 200 ml tejföl
- 100 ml tejszín
A klasszikus lencsefőzelék elkészítéséhez először a füstölt húst 2 liter vízben feltesszük főni, addig, amíg a víz a felére párolódik. Ez nagyjából 1,5 óra.
A cukrot egy lábasban karamellszínűre olvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, majd a finomra vágott hagymát, és megszórjuk a paprikával. Ezt követően felöntjük a füstölt lével, beletesszük a babérlevelet, majd hozzáadjuk az előző este beáztatott lencsét, és puhára főzzük.
Ha szükséges, vízzel pótoljuk a folyadékot. Sózzuk, mustárral és egy csipet őrölt borssal ízesítjük, majd a lisztből, a tejfölből és pár csepp vízből csomómentes habarást készítünk, végül pedig ezzel sűrítjük a lencsét. Ne feledkezzünk meg a tejszínről, ezt is hozzáadjuk, majd krémesre forraljuk a főzeléket.
Tálalás előtt még kóstoltjuk, és ízlés szerint ízesítjük még mustárral és sóval. Végül a megfőtt hússal tálaljuk.
Lencsefőzeléket nem csak újévkor érdemes fogyasztani, hiszen nagyon ízletes fogás. Fogyasszuk bátran év közben is, akár hússal, akár hús nélkül!
Ha tetszett a klasszikus lencsefőzelék receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Ezek a lencsés receptek is érdekelhetnek:
Kapros lencsegulyás
Rakott lencsés édesburgonya
Répás vöröslencseleves