Az oldalast megtisztítjuk, a csontok mentén kisebb darabokra vágjuk, majd sóval, borssal, füstölt pirospaprikával és a zúzott fokhagymával bedörzsöljük. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és az oldalasdarabokat minden oldalukon lepirítjuk, hogy szép kérget kapjanak.
A lepirított húst egy tepsibe tesszük, 150 ml vizet öntünk alá, lefedjük alufóliával, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 1,5 órán át sütjük.
Közben elkészítjük a mázat: egy tálban összekeverjük a mézet, a mustárt, a ketchupot, a szójaszószt és a balzsamecetet. Amikor a hús megpuhult, levesszük róla a fóliát, alaposan bekenjük a mázzal, majd visszatoljuk a sütőbe 200 fokra. Kb. 25–30 percig sütjük tovább, közben kétszer-háromszor átkenjük a sülő mázzal, hogy szép, ragacsos, aranybarnára karamellizálódott bevonatot kapjon.
Ízlés szerinti körettel tálaljuk.
Mézes-mustárossültoldalas
A mézes-mustáros oldalas az a fogás, ami már sütés közben is elmondja: „ma nem salátázunk”. A hús lassan puhul, a máz pedig úgy tapad rá, mintha soha többé nem akarná elengedni — és mi ezt egyáltalán nem bánjuk.
Tojásmentes
A mézes-mustáros sült oldalas nem a visszafogott ízekről szól, hanem a szaftos, ragacsos, karamellizált húsélményről, ami után senki nem marad éhes. A hosszú sütésnek köszönhetően a hús omlósra puhul, míg a mázban található méz és balzsamecet gondoskodik a tökéletes egyensúlyról: édes, savanykás, enyhén füstös és elképesztően ízes. Ha még nem készítettél ilyet, itt az idő – kezdőknek is sikerélményt garantál!
Hozzávalók
Elkészítés
Az oldalast megtisztítjuk, a csontok mentén kisebb darabokra vágjuk, majd sóval, borssal, füstölt pirospaprikával és a zúzott fokhagymával bedörzsöljük. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és az oldalasdarabokat minden oldalukon lepirítjuk, hogy szép kérget kapjanak.
A lepirított húst egy tepsibe tesszük, 150 ml vizet öntünk alá, lefedjük alufóliával, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 1,5 órán át sütjük.
Közben elkészítjük a mázat: egy tálban összekeverjük a mézet, a mustárt, a ketchupot, a szójaszószt és a balzsamecetet. Amikor a hús megpuhult, levesszük róla a fóliát, alaposan bekenjük a mázzal, majd visszatoljuk a sütőbe 200 fokra. Kb. 25–30 percig sütjük tovább, közben kétszer-háromszor átkenjük a sülő mázzal, hogy szép, ragacsos, aranybarnára karamellizálódott bevonatot kapjon.
Ízlés szerinti körettel tálaljuk.

Hús: a hentesnél kérd, hogy darabolják fel az oldalasod, így otthon már csak fűszerezni kell.
Máz: ha szereted az intenzívebb ízeket, tehetsz a mázba egy kis csípős mustárt vagy chilipehelyet is.
Sütés: a lassú sütés biztosítja az omlós textúrát – ne kapkodd el, megéri kivárni!
Tárolás: légmentesen zárva 2-3 napig hűtőben eláll, újramelegítéshez inkább sütőt használj, mint mikrót.
Extra tipp: ha grillpartira készülsz, az utolsó karamellizálós fázist nyugodtan végezd el faszénen vagy grillen!
Ez az oldalas nemcsak a vasárnapi ebéd sztárja lehet, hanem egy baráti összejövetel csúcspontja is. Szuperül passzol hozzá sült krumpli, coleslaw saláta, vagy akár egy friss kovászos kenyér. És ne lepődj meg, ha valaki ujjnyalogatósra veszi a figurát – ez a fogás pont ilyen hatással van az emberekre.
Ha ez a szaftos, mézes-mustáros sült oldalas bejött, akkor mutatunk még néhány hasonló, ízekben gazdag húst, amit érdemes kipróbálnod:
Ha tetszett a mézes-mustáros sült oldalas receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



