Karácsonyi desszertek

Mézeskalácsoscsokis-narancsospite

Mézeskalácsos csokis-narancsos pite

Hozzávalók
A tésztához
250 g
liszt
0.5 mk
szerecsendió
1 mk
fahéj
0.5 mk
szegfűszeg
150 g
hideg vaj
1 db
tojássárgája
1 ek
porcukor
1 csipet
2 - 3 ek
hideg víz
A narancszseléhez
10 g
pektin
3 ek
cukor
250 ml
narancslé
A csokis részhez
350 g
tejszín
350 g
étcsoki
1 mk
szegfűbors
2 tk
fahéj
1 mk
szegfűszeg
A díszítéshez
1 db
tojásfehérje
(kb. 50 g)
100 g
cukor
pici trüffel vagy csokigolyók

Elkészítés

A mézeskalácsos pite tésztájához a hozzávalókat összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és bedobjuk 30 percre a hűtőbe. Lisztezett felületen a forma mérténél 3 cm-rel nagyobb, kör alakúra nyújtjuk a tésztát, és belerakjuk a piteformába, levágjuk a lelógó széleket, alufóliát teszünk bele, ebbe pedig sütőbabot. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük a tésztát, majd a fólia és a sütőbab nélkül további 15 percre visszatoljuk.

A narancszseléhez a pektint összekeverjük a cukorral, majd felforraljuk a narancslevet, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a cukros pektint is. Mikor még langyos a zselé, beleöntjük a piteformába, és hűtőbe vagy fagyasztóba dobjuk. 

Ha megdermedt a narancszselé, elkészítjük a fűszeres csokikrémet. Ehhez a tejszínt felmelegítjük, és ráöntjük a kisebb darabokra tördelt étcsokira. Belekeverjük a fűszereket, és  a felolvadt csokis krémet a narancszselére öntjük, majd visszarakjuk a hűtőbe. 

Amikor megdermedt, a díszítéshez a tojásfehérjét elkezdjük kihabosítani, majd fokozatosan belekeverjük a cukrot, és stabilabb habcsók állagú „krémet” keverünk belőle. Nyomózsákba rakjuk, és a megformázott fehérjehabot kicsit megkaramellizáljuk egy szakácsfáklyával, valamint a csokigolyókkal díszítjük a tortát.

Mézeskalácsos csokis-narancsos pite

Ezeket is nézd meg:

Diós-sütőtökös pite

Eszterházy pite

www.streetkitchen.hu

A csoki és a narancs összeszokott páros, és annyira jók együtt, hogy kár lenne elválasztani őket egymástól. Ebben a pitében kiegészültek még téli fűszerekkel is, szóval mindenképp ajánlom kipróbálásra, még ha nem is egy megúszós süti. Az elkészítéshez szükségetek lesz sütőbabra is!

Hozzávalók

1 - 1 kb. 22 cm átmérőjű piteformához:
A tésztához
250 g
liszt
0.5 mk
szerecsendió
1 mk
fahéj
0.5 mk
szegfűszeg
150 g
hideg vaj
1 db
tojássárgája
1 ek
porcukor
1 csipet
2 - 3 ek
hideg víz
A narancszseléhez
10 g
pektin
3 ek
cukor
250 ml
narancslé
A csokis részhez
350 g
tejszín
350 g
étcsoki
1 mk
szegfűbors
2 tk
fahéj
1 mk
szegfűszeg
A díszítéshez
1 db
tojásfehérje
(kb. 50 g)
100 g
cukor
pici trüffel vagy csokigolyók

A mézeskalácsos pite tésztájához a hozzávalókat összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és bedobjuk 30 percre a hűtőbe. Lisztezett felületen a forma mérténél 3 cm-rel nagyobb, kör alakúra nyújtjuk a tésztát, és belerakjuk a piteformába, levágjuk a lelógó széleket, alufóliát teszünk bele, ebbe pedig sütőbabot. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük a tésztát, majd a fólia és a sütőbab nélkül további 15 percre visszatoljuk.

A narancszseléhez a pektint összekeverjük a cukorral, majd felforraljuk a narancslevet, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a cukros pektint is. Mikor még langyos a zselé, beleöntjük a piteformába, és hűtőbe vagy fagyasztóba dobjuk. 

Ha megdermedt a narancszselé, elkészítjük a fűszeres csokikrémet. Ehhez a tejszínt felmelegítjük, és ráöntjük a kisebb darabokra tördelt étcsokira. Belekeverjük a fűszereket, és  a felolvadt csokis krémet a narancszselére öntjük, majd visszarakjuk a hűtőbe. 

Amikor megdermedt, a díszítéshez a tojásfehérjét elkezdjük kihabosítani, majd fokozatosan belekeverjük a cukrot, és stabilabb habcsók állagú „krémet” keverünk belőle. Nyomózsákba rakjuk, és a megformázott fehérjehabot kicsit megkaramellizáljuk egy szakácsfáklyával, valamint a csokigolyókkal díszítjük a tortát.

Mézeskalácsos csokis-narancsos pite

Ezeket is nézd meg:

Diós-sütőtökös pite

Eszterházy pite

Ha tetszett a Mézeskalácsos csokis-narancsos pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept