A mézeskalácsos pite tésztájához a hozzávalókat összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és bedobjuk 30 percre a hűtőbe. Lisztezett felületen a forma mérténél 3 cm-rel nagyobb, kör alakúra nyújtjuk a tésztát, és belerakjuk a piteformába, levágjuk a lelógó széleket, alufóliát teszünk bele, ebbe pedig sütőbabot. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük a tésztát, majd a fólia és a sütőbab nélkül további 15 percre visszatoljuk.
A narancszseléhez a pektint összekeverjük a cukorral, majd felforraljuk a narancslevet, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a cukros pektint is. Mikor még langyos a zselé, beleöntjük a piteformába, és hűtőbe vagy fagyasztóba dobjuk.
Ha megdermedt a narancszselé, elkészítjük a fűszeres csokikrémet. Ehhez a tejszínt felmelegítjük, és ráöntjük a kisebb darabokra tördelt étcsokira. Belekeverjük a fűszereket, és a felolvadt csokis krémet a narancszselére öntjük, majd visszarakjuk a hűtőbe.
Amikor megdermedt, a díszítéshez a tojásfehérjét elkezdjük kihabosítani, majd fokozatosan belekeverjük a cukrot, és stabilabb habcsók állagú „krémet” keverünk belőle. Nyomózsákba rakjuk, és a megformázott fehérjehabot kicsit megkaramellizáljuk egy szakácsfáklyával, valamint a csokigolyókkal díszítjük a tortát.
