Fantasztikus desszertek

Mogyoróskalács

Mogyorós kalács

Hozzávalók
A tésztához
250 ml
tej
25 g
friss élesztő
70 g
cukor
470 g
kenyérliszt
1 csipet
1 db
tojás
80 g
puha vaj
A töltelékhez
100 g
vaj
100 g
barna cukor
3 ek
őrölt fahéj
100 g
darált törökmogyoró
A tetejére
1 db
tojás
2 ek
durvára vágott törökmogyoró

Elkészítés

A mogyorós kalács tésztájához a tejet megmelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, belerakunk egy csipet cukrot, és várunk 3-4 percet, amíg felfut az élesztő. A lisztet, a cukrot, a sót és a tojást egy üstbe rakjuk, ráöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük bedagasztani a tésztát. Amikor összeállt, hozzáadjuk a vajat, és szép sima tésztává dolgozzuk. Letakarjuk, és meleg helyen 30-40 perc alatt megkelesztjük. 

A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, összekeverjük a cukorral, a fahéjjal és a darált törökmogyoróval, majd félretesszük.

A tésztát lisztezett deszkán kb. 40 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, majd a hosszabbik oldalánál feltekerjük, és átrakjuk egy sütőpapíros tepsire. Egy éles késsel 2,5-3 cm-enként bevágjuk a tésztát úgy, hogy nem vágjuk teljesen át, és mindegyik tekercset kihajtjuk, egyszer jobbra, a következőt pedig balra.

Meleg helyen 20-25 percig kelesztjük a tésztát, majd lekenjük lazán felvert tojással, és megszórjuk a durvára vágott mogyoróval. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a kalácsot, és 35-40 perc alatt készre sütjük.

mogyorós kalács
Mogyorós kalács

Még több kalács:

Mogyoróvajas kalács
Kakaós kalács
Aszalt szilvás francia kalács

www.streetkitchen.hu

A Fantasztikus desszertek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Egy kalács mindig jól jön, pláne ha még egy szuper mogyorós töltelékkel is fel van turbózva. Egy pohár tejjel, teával vagy a reggeli kávéd mellé is tökéletes társ lesz!

Hozzávalók

1 nagy kalácshoz
A tésztához
250 ml
tej
25 g
friss élesztő
70 g
cukor
470 g
kenyérliszt
1 csipet
1 db
tojás
80 g
puha vaj
A töltelékhez
100 g
vaj
100 g
barna cukor
3 ek
őrölt fahéj
100 g
darált törökmogyoró
A tetejére
1 db
tojás
2 ek
durvára vágott törökmogyoró

A mogyorós kalács tésztájához a tejet megmelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, belerakunk egy csipet cukrot, és várunk 3-4 percet, amíg felfut az élesztő. A lisztet, a cukrot, a sót és a tojást egy üstbe rakjuk, ráöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük bedagasztani a tésztát. Amikor összeállt, hozzáadjuk a vajat, és szép sima tésztává dolgozzuk. Letakarjuk, és meleg helyen 30-40 perc alatt megkelesztjük. 

A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, összekeverjük a cukorral, a fahéjjal és a darált törökmogyoróval, majd félretesszük.

A tésztát lisztezett deszkán kb. 40 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, majd a hosszabbik oldalánál feltekerjük, és átrakjuk egy sütőpapíros tepsire. Egy éles késsel 2,5-3 cm-enként bevágjuk a tésztát úgy, hogy nem vágjuk teljesen át, és mindegyik tekercset kihajtjuk, egyszer jobbra, a következőt pedig balra.

Meleg helyen 20-25 percig kelesztjük a tésztát, majd lekenjük lazán felvert tojással, és megszórjuk a durvára vágott mogyoróval. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a kalácsot, és 35-40 perc alatt készre sütjük.

mogyorós kalács
Mogyorós kalács

Még több kalács:

Mogyoróvajas kalács
Kakaós kalács
Aszalt szilvás francia kalács

Ha tetszett a mogyorós kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése