A mogyorós kalács tésztájához a tejet megmelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, belerakunk egy csipet cukrot, és várunk 3-4 percet, amíg felfut az élesztő. A lisztet, a cukrot, a sót és a tojást egy üstbe rakjuk, ráöntjük az élesztős tejet, és elkezdjük bedagasztani a tésztát. Amikor összeállt, hozzáadjuk a vajat, és szép sima tésztává dolgozzuk. Letakarjuk, és meleg helyen 30-40 perc alatt megkelesztjük.
A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, összekeverjük a cukorral, a fahéjjal és a darált törökmogyoróval, majd félretesszük.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 40 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, majd a hosszabbik oldalánál feltekerjük, és átrakjuk egy sütőpapíros tepsire. Egy éles késsel 2,5-3 cm-enként bevágjuk a tésztát úgy, hogy nem vágjuk teljesen át, és mindegyik tekercset kihajtjuk, egyszer jobbra, a következőt pedig balra.
Meleg helyen 20-25 percig kelesztjük a tésztát, majd lekenjük lazán felvert tojással, és megszórjuk a durvára vágott mogyoróval. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a kalácsot, és 35-40 perc alatt készre sütjük.

Még több kalács:
Mogyoróvajas kalács
Kakaós kalács
Aszalt szilvás francia kalács