Fantasztikus desszertek

Omlósalmáspite

Omlós almás pite
Omlós almás pite

Hozzávalók
500 g
finomliszt
80 g
porcukor
1 csomag
sütőpor
(12 g-os kiszerelés)
1 csipet
250 g
vaj
50 g
tejföl
2 db
tojássárgája
A töltelékhez
2 kg
alma
80 g
kristálycukor
0.5
leve
1 tk
őrölt fahéj
40 g
búzadara
A kenéshez
1 db
tojássárgája
3 ek
víz
A tetejére
1 ek
porcukor

Elkészítés
  1. A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, kettéosztjuk, becsomagoljuk frissentartó fóliába és berakjuk a hűtőbe min. 30 percre.

  2. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, és félrerakjuk kb. 10 percre, majd kinyomkodjuk belőle a felesleges levet. A reszelt almához keverjük a kristálycukrot, ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a fahéjat és a búzadarát.

  3. A tésztákat kivesszük a hűtőből, és az egyiket a tepsi méretére nyújtjuk. Belerakjuk a tepsibe, megszurkáljuk egy villával, és 180 fokos sütőben 10 perc alatt elősütjük. Az elősütött tésztán eloszlatjuk a reszelt almát, majd a másik tésztalapot is kinyújtjuk és rárakjuk az almára.

  4. Ezt a réteget is megszurkáljuk, lekenjük vízzel elkevert tojássárgájával, és visszarakjuk a sütőbe kb. 35 percre. Mikor kihűlt, szeleteljük, és megszórjuk porcukorral.

www.streetkitchen.hu

Nincs még egy olyan sütemény, amely ennyire otthonos érzést tudna kelteni, mint egy szelet illatos, frissen sült almás pite. Könnyen elkészíthető, mégis minden falatja különleges.

Az omlós almás pite az a sütemény, amit mindenki szeret, és amitől rögtön otthonos hangulat lengi be a konyhát. A hideg vajjal készült omlós tészta és a fűszeres, fahéjas alma párosa maga a tökéletes harmónia. Egyszerűen elkészíthető, mégis elegáns desszert, ami mindig nagy sikert arat.

Hozzávalók

1 kb. 25x32 cm-es tepsihez
500 g
finomliszt
80 g
porcukor
1 csomag
sütőpor
(12 g-os kiszerelés)
1 csipet
250 g
vaj
50 g
tejföl
2 db
tojássárgája
A töltelékhez
2 kg
alma
80 g
kristálycukor
0.5
leve
1 tk
őrölt fahéj
40 g
búzadara
A kenéshez
1 db
tojássárgája
3 ek
víz
A tetejére
1 ek
porcukor

Elkészítés

  1. A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, kettéosztjuk, becsomagoljuk frissentartó fóliába és berakjuk a hűtőbe min. 30 percre.

  2. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, és félrerakjuk kb. 10 percre, majd kinyomkodjuk belőle a felesleges levet. A reszelt almához keverjük a kristálycukrot, ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a fahéjat és a búzadarát.

  3. A tésztákat kivesszük a hűtőből, és az egyiket a tepsi méretére nyújtjuk. Belerakjuk a tepsibe, megszurkáljuk egy villával, és 180 fokos sütőben 10 perc alatt elősütjük. Az elősütött tésztán eloszlatjuk a reszelt almát, majd a másik tésztalapot is kinyújtjuk és rárakjuk az almára.

  4. Ezt a réteget is megszurkáljuk, lekenjük vízzel elkevert tojássárgájával, és visszarakjuk a sütőbe kb. 35 percre. Mikor kihűlt, szeleteljük, és megszórjuk porcukorral.

Omlós almás pite
Omlós almás pite (Fotó: Street Kitchen)

Tippek: 

Az omlós tészta titka a hideg vajban rejlik. Érdemes a vajat felhasználás előtt a hűtőben (vagy akár 5–10 percre a fagyasztóban) jól lehűteni, majd gyors mozdulatokkal elmorzsolni a liszttel. Ha túlmelegszik a vaj, a tészta zsíros és tömör lesz, nem az a finoman morzsálódó állagú, amit keresünk. Tipp: használj nagy lyukú reszelőt a vajhoz – gyors és praktikus megoldás.

Miután a tészta összeáll, fontos legalább 30–60 percre hűtőbe tenni. Ez idő alatt a glutén ellazul, a tészta szilárdul, így könnyebben nyújtható lesz, és kevésbé húzódik vissza a sütőben. Ráadásul a hideg tészta kevésbé ázik át a tölteléktől.


A lédús alma sütés közben sok levet engedhet, ami eláztathatja az alsó tésztaréteget. Ennek megelőzésére szórj kevés búzadarát, zsemlemorzsát vagy akár darált diót a tészta és az alma közé – ezek felszívják a nedvességet, és extra ízt is adhatnak. A tölteléket akár előre is lepiríthatod, vagy kissé lecsöpögtetheted.


Egy kevés frissen facsart citromlé nemcsak megőrzi az alma világos színét, de finoman kiemeli az ízét is. Ha egy csipet reszelt citromhéjat is adsz hozzá, még illatosabb, frissebb lesz a végeredmény.


A pite tetejét (legyen az teljes befedés vagy rácsozás) kend meg felvert tojással sütés előtt – ettől lesz szép, fényes és aranybarna. Ha kicsi vízzel kevered el, még egyenletesebben tudod kenni, és nem is lesz annyira sárga a teteje. Ha megszórod kristály- vagy barna cukorral is, extra roppanós kérget kapsz, ami szépen karamellizálódik a sütőben.

Almás pitéből sosem elég! Itt van még 3 tuti recept, ha az omlós almás pite után megjött a kedved a sütéshez:

Fűszeres almás galette

Rácsos almás pite

Lusta asszony almása

Ha tetszett az Omlós almás pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept