A padlizsánokat egészben 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. 3 ek olívaolajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát és hozzákeverjük a sült padlizsán héjából kikapart húsát, amit egy burgonyatörővel jól pépesítünk és lassú tűzön addig sütjük, amíg a folyadéktartalma el nem párolog, majd félrerakjuk. Amikor kihűlt a padlizsán, hozzáadjuk a darált húst, a tojást és a fűszereket, és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Keverjük össze és tegyük hűtőbe.
A paradicsomszószhoz olívaolajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, hozzáöntjük a passzírozott paradicsomot, fűszerezzük a szárított fűszerekkel, sóval, belevágjuk a bazslikom szárát és hozzáadjuk a cukrot. A szószt felforraljuk, pár percig hagyjuk magasabb lángon, majd ha összeforrt hozzáadjuk a vágott bazsalikomleveleket.A darálthúsos masszából diónyi méretű gombócokat formázunk és 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük őket. A megsült húsgombócokat óvatosan összekeverjük a paradicsomszósszal. Spagettin vagy penne tésztán tálaljuk.