Ünnepi finomságok

BruschettaházipanettonébólNUTELLA®-val

Bruschetta házi panettonéból NUTELLA®-val

Hozzávalók
A panettonéhoz
320 g
liszt
100 ml
tej
20 g
friss élesztő
60 g
cukor
1 db
tojás
2 db
tojássárgája
1 rúd
vanília
50 ml
narancslikőr
(opcionális, csak felnőttek számára)
0.5 mk
őrölt szegfűszeg
0.5 mk
őrölt fahéj
60 g
vaj + a forma kikenéséhez és a pirításhoz
75 g
kandírozott narancs
30 g
kandírozott citrom
30 g
mazsola
1 db
narancs reszelt héja
1 db
citrom reszelt héja
0.5 db
tojásfehérje
1 ek
porcukor
A krémhez
350 g
krémsajt
1 ek
porcukor
1 db
narancs reszelt héja
A tetejére
135 g
(15 g/adag)
60 g
áfonya

Elkészítés

A panettone elkészítéséhez pár órával a kelesztés előtt kivesszük az élesztőt a hűtőből. Arra figyeljünk, hogy minden alapanyag szoba-hőmérsékletű legyen, a tej pedig langyos. 1 ek lisztből, a langyos tej feléből, az élesztőből és egy teáskanálnyi cukorból kovászt készítünk, majd letakarva, szobahőmérsékleten habosra futtatjuk.

Egy keverőtálba öntjük a lisztet, a tej másik részét, az egész tojást, a sárgájákat, a maradék cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait, a narancslikőrt, a fűszereket, a kovászt és a felolvasztott vajat, és dagasztógéppel lassú fordulaton elkezdjük összekeverni. Közepes fordulatra állítjuk a gépet, és addig dagasztjuk, amíg a tésztánk felülete nem lesz fényes és rugalmas, illetve a dagasztókar az edény falától vékony szálat húz, és alkalmanként elválik tőle (15-20 perc). A tésztát lehúzzuk a dagasztókarról, szilikonlapáttal vagy habkártyával középre igazítjuk, és szobahőmérsékleten 1 órán át lefedve kelesztjük a keverőtálban. 

Hozzáadjuk a kandírozott gyümölcsöket, a mazsolát, a narancs és a citrom reszelt héját, és lassú fokozaton összekeverjük. 3 db, 7-8 cm átmérőjű, magas falú papír sütőformát alaposan kikenünk olvasztott vajjal. Háromfelé osztjuk a tésztát, vizezett kézzel gombócokat formázunk belőlük, és a formákba tesszük. Tepsire rakjuk, letakarjuk konyharuhával, és szobahőmérsékleten 1-1,5 óráig kelesztjük.

Sütés:

Amikor a tészta megkelt, előmelegített (légkeveréses), 180 fokos sütőbe rakjuk 10 percre. Egy darab szilikonos sütőpapírt vízbe áztatunk, majd alaposan kicsavarjuk, és az első 5 perc elteltével lefedjük vele a panettonék tetejét, hogy ne égjenek meg. A 10 perc letelte után a hőmérsékletet 160 fokra csökkentjük, és kb. 40 percig sütjük tovább.

A tojásfehérjéhez keverjük a porcukrot, és kicsit felhabosítjuk. A 40 perc lejártakor levesszük a panettonék tetejéről a sütőpapírt, ecsettel egyenletesen bekenjük a tetejüket a cukormázzal, és visszarakjuk a sütőbe 5 perce.

Bruschetta:

Mikor kihűltek a panettonék, 6 szeletre vágjuk őket, és grillserpenyőben, kevés vajjal átkenve megpirítjuk a szeleteket. A krémsajtot összekeverjük a porcukorral és a narancshéjjal, habzsákba töltjük a krémet, majd a kihűlt szeleteket megkenjük 7,5-7,5 g NUTELLA®-val, és gömböket nyomunk a krémből a megkent bruschettára, végül áfonyával díszítjük őket.

  • Előkészítési idő: 160 perc
  • Sütési idő: 50 perc
  • Összeállítási idő: 25 perc
  • Összesen: 235 perc

Még több ünnepi finomság:

Gesztenyés kosárka NUTELLA®-val

Tiramisu házi babapiskótával és NUTELLA®-val

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A karácsony nem telhet el anélkül, hogy ne készítenénk egy szuperjó panettonét. Ha pedig esetleg több készül, és már unjátok, akkor röpke 20-25 perc melóval remek kis reggeli alternatívát tudtok készíteni belőle. ;)

Hozzávalók

3 panettonéhoz
A panettonéhoz
320 g
liszt
100 ml
tej
20 g
friss élesztő
60 g
cukor
1 db
tojás
2 db
tojássárgája
1 rúd
vanília
50 ml
narancslikőr
(opcionális, csak felnőttek számára)
0.5 mk
őrölt szegfűszeg
0.5 mk
őrölt fahéj
60 g
vaj + a forma kikenéséhez és a pirításhoz
75 g
kandírozott narancs
30 g
kandírozott citrom
30 g
mazsola
1 db
narancs reszelt héja
1 db
citrom reszelt héja
0.5 db
tojásfehérje
1 ek
porcukor
A krémhez
350 g
krémsajt
1 ek
porcukor
1 db
narancs reszelt héja
A tetejére
135 g
(15 g/adag)
60 g
áfonya

A panettone elkészítéséhez pár órával a kelesztés előtt kivesszük az élesztőt a hűtőből. Arra figyeljünk, hogy minden alapanyag szoba-hőmérsékletű legyen, a tej pedig langyos. 1 ek lisztből, a langyos tej feléből, az élesztőből és egy teáskanálnyi cukorból kovászt készítünk, majd letakarva, szobahőmérsékleten habosra futtatjuk.

Egy keverőtálba öntjük a lisztet, a tej másik részét, az egész tojást, a sárgájákat, a maradék cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait, a narancslikőrt, a fűszereket, a kovászt és a felolvasztott vajat, és dagasztógéppel lassú fordulaton elkezdjük összekeverni. Közepes fordulatra állítjuk a gépet, és addig dagasztjuk, amíg a tésztánk felülete nem lesz fényes és rugalmas, illetve a dagasztókar az edény falától vékony szálat húz, és alkalmanként elválik tőle (15-20 perc). A tésztát lehúzzuk a dagasztókarról, szilikonlapáttal vagy habkártyával középre igazítjuk, és szobahőmérsékleten 1 órán át lefedve kelesztjük a keverőtálban. 

Hozzáadjuk a kandírozott gyümölcsöket, a mazsolát, a narancs és a citrom reszelt héját, és lassú fokozaton összekeverjük. 3 db, 7-8 cm átmérőjű, magas falú papír sütőformát alaposan kikenünk olvasztott vajjal. Háromfelé osztjuk a tésztát, vizezett kézzel gombócokat formázunk belőlük, és a formákba tesszük. Tepsire rakjuk, letakarjuk konyharuhával, és szobahőmérsékleten 1-1,5 óráig kelesztjük.

Sütés:

Amikor a tészta megkelt, előmelegített (légkeveréses), 180 fokos sütőbe rakjuk 10 percre. Egy darab szilikonos sütőpapírt vízbe áztatunk, majd alaposan kicsavarjuk, és az első 5 perc elteltével lefedjük vele a panettonék tetejét, hogy ne égjenek meg. A 10 perc letelte után a hőmérsékletet 160 fokra csökkentjük, és kb. 40 percig sütjük tovább.

A tojásfehérjéhez keverjük a porcukrot, és kicsit felhabosítjuk. A 40 perc lejártakor levesszük a panettonék tetejéről a sütőpapírt, ecsettel egyenletesen bekenjük a tetejüket a cukormázzal, és visszarakjuk a sütőbe 5 perce.

Bruschetta:

Mikor kihűltek a panettonék, 6 szeletre vágjuk őket, és grillserpenyőben, kevés vajjal átkenve megpirítjuk a szeleteket. A krémsajtot összekeverjük a porcukorral és a narancshéjjal, habzsákba töltjük a krémet, majd a kihűlt szeleteket megkenjük 7,5-7,5 g NUTELLA®-val, és gömböket nyomunk a krémből a megkent bruschettára, végül áfonyával díszítjük őket.

  • Előkészítési idő: 160 perc
  • Sütési idő: 50 perc
  • Összeállítási idő: 25 perc
  • Összesen: 235 perc

Még több ünnepi finomság:

Gesztenyés kosárka NUTELLA®-val

Tiramisu házi babapiskótával és NUTELLA®-val

Ha tetszett a Bruschetta házi panettonéból NUTELLA®-val receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept