Gluténmentes receptek

Paradicsomoscéklaleves

Paradicsomos céklaleves

Hozzávalók
A tálaláshoz
A leveshez
1 kg
cékla
(megtisztítva)
30 ml
olaj
150 g
hagyma
1 - 2 gerezd
fokhagyma
kb. 800 ml alaplé
só, bors
1 ek
cukor
200 ml
passata
80 g
tökmag
120 g
feta sajt
6 ek
balzsamecetkrém
1 db
citrom reszelt héja
150 ml
tejszín
50 g
vaj

Elkészítés

A céklaleveshez először a céklát egy villával megszurkáljuk, és betesszük a mikróba a legnagyobb fokozatra, mérettől függően 10-15 percre. 

Az olajon, egy lábasban 2-3 perc alatt megdinszteljük a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a nagyobb darabokra vágott főtt céklát is. 1-2 perc pirítás után felöntjük annyi alaplével, ami kb. 2 ujjnyira ellepi a céklát. Ha felforrt, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a cukrot is. Közepes lángon 5 percig főzzük, majd egy botmixer segítségével lezúzzuk.

Hozzáadjuk a passatát, és forralunk rajta egyet. Ha forr, kis lyukú szűrőn átszűrjük a levest. Erre a folyamatra ne sajnáljuk az időt, mert így lesz igazán krémes a végeredmény. A leszűrt levest visszatesszük az elöblített lábasba, és ismét felforraljuk, majd hozzáöntjük a tejszínt, beletesszük a vajat, és elzárjuk a tűzhelyet. Ha szükséges, beállítjuk az ízeket.

A tökmagot egy száraz, közepesen forró serpenyőben 3-4 perc alatt megpirítjuk. Tányérba szedjük a levest, megszórjuk a pirított tökmaggal, rámorzsoljuk a feta sajtot, és meglocsoljuk a balzsamecetes krémmel, végül reszelünk rá egy kevés citromhéjat is.

Elkészítési idő: 30 perc

paradicsomos céklaleves
Paradicsomos céklaleves

Még több céklaaaa:

Sültcékla-saláta zöldfűszeres joghurttal

Csirkés-céklás rizottó

www.streetkitchen.hu

A cékla és a paradicsom besétál a konyhába, majd gondolnak egyet, és először a cékla, majd kicsit később a paradicsom is beleugrik a lábasba. Mivel hűvös az idő, bekapcsolják a tűzhelyet, maguk mellé vesznek még pár hozzávalót, és rádöbbennek, hogy kettejük találkozásából egy igen jó kis leves főhet ki. És igazuk is lett!

pictogram

Gluténmentes

Hozzávalók

6 főre
A tálaláshoz
A leveshez
1 kg
cékla
(megtisztítva)
30 ml
olaj
150 g
hagyma
1 - 2 gerezd
fokhagyma
kb. 800 ml alaplé
só, bors
1 ek
cukor
200 ml
passata
80 g
tökmag
120 g
feta sajt
6 ek
balzsamecetkrém
1 db
citrom reszelt héja
150 ml
tejszín
50 g
vaj

A céklaleveshez először a céklát egy villával megszurkáljuk, és betesszük a mikróba a legnagyobb fokozatra, mérettől függően 10-15 percre. 

Az olajon, egy lábasban 2-3 perc alatt megdinszteljük a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a nagyobb darabokra vágott főtt céklát is. 1-2 perc pirítás után felöntjük annyi alaplével, ami kb. 2 ujjnyira ellepi a céklát. Ha felforrt, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a cukrot is. Közepes lángon 5 percig főzzük, majd egy botmixer segítségével lezúzzuk.

Hozzáadjuk a passatát, és forralunk rajta egyet. Ha forr, kis lyukú szűrőn átszűrjük a levest. Erre a folyamatra ne sajnáljuk az időt, mert így lesz igazán krémes a végeredmény. A leszűrt levest visszatesszük az elöblített lábasba, és ismét felforraljuk, majd hozzáöntjük a tejszínt, beletesszük a vajat, és elzárjuk a tűzhelyet. Ha szükséges, beállítjuk az ízeket.

A tökmagot egy száraz, közepesen forró serpenyőben 3-4 perc alatt megpirítjuk. Tányérba szedjük a levest, megszórjuk a pirított tökmaggal, rámorzsoljuk a feta sajtot, és meglocsoljuk a balzsamecetes krémmel, végül reszelünk rá egy kevés citromhéjat is.

Elkészítési idő: 30 perc

paradicsomos céklaleves
Paradicsomos céklaleves

Még több céklaaaa:

Sültcékla-saláta zöldfűszeres joghurttal

Csirkés-céklás rizottó

Ha tetszett a Paradicsomos céklaleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept