Brutális kaják

Rántottborjúlábpetrezselymeskrumplivaléstartárral

Rántott borjúláb petrezselymes krumplival és tartárral

Hozzávalók
A borjúlábhoz
2 db
borjúláb
(kb. 1,5 kg/db)
4 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
2 fej
vöröshagyma
(120 g/szál)
1 fej
fokhagyma
8 db
babérlevél
1 ek
egész bors
1 ek
mustármag
1 ek
koriandermag
A panírozáshoz
120 g
finomliszt
4 db
tojás
120 g
zsemlemorzsa
bő olaj a sütéshez
A petrezselymes krumplihoz
800 g
krumpli
2 csokor
petrezselyem
A tartármártáshoz
175 g
tejföl
100 g
majonéz
1 ek
mustár
1 ek
porcukor
100 g
vaj

Elkészítés

A rántott borjúláb első lépéseként a borjúlábakat lánggal megperzseljük, majd víz alatt egy késsel megkaparjuk. A lényeg, hogy eltávolítsunk róla minden esetlegesen rajta maradt szőrszálat. Egy nagy lábasba tesszük a lábakat, felöntjük bő vízzel, hozzáadjuk a sárgarépát, a vörös- és fokhagymát, a babérlevelet, a borsot, a mustár- és koriandermagot, valamint a sót, és lassú, éppen csak gyöngyöző vízben addig főzzük, amíg a csontról le nem omlanak a dolgok. Ez legalább 3, de inkább 4-4,5 óra is lehet. Amikor a lábak megpuhultak, hagyjuk kicsit kihűlni, majd kézzel lefejtjük róla az összes lehetséges dolgot, csak a csont maradjon, amit nyugodtan odaadhatunk Denvernek, a házi dinoszauruszunknak. Persze csak, ha van. :D 

A rántott borjúláb megformázása

Egy folpackot kiterítünk a pultra, alulra tesszük a bőrös részeket (bőrrel lefelé), majd jöhetnek az inas, húsos, zsíros részek, ezt befedjük ismét a bőrös részekkel, de most bőrrel fölfelé, majd szorosan feltekerjük és becsomagoljuk. Ha nem vagyunk magunkban elég biztosak, tegyünk egy folpackot egy őzgerincformába, abba rétegezzük a dolgokat, a tetejét pedig fedjük be és minden esetben súlyozzuk le. Minimum 3 kilót tegyünk rá, ez lehet bármi igazából, a cukortól a tégláig. 😀

A petrezselymes krumplihoz a krumplit megpucoljuk, kb. 2 centis kockákra vágjuk és enyhén sós, bő, lobogó vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Vajat melegítünk egy serpenyőben, és közepesen erős hőfokon lepirítjuk a krumplit, majd megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel és ha szükséges, sózzuk. 

A borjúlábat kiszedjük a fóliából, ujjnyi vastag darabokra vágjuk, kicsit megsózzuk, és a szokásos módon bepanírozzuk. Először a lisztbe, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatjuk. Az olajat 170 fokra melegítjük, és kb. 2 perc alatt aranybarnára sütjük a lábakat. 

A tartármártáshoz egy tálban összekeverjük a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a porcukrot és a sót. Tányérra szedjük a krumplit, mellétesszük a rántott borjúlábakat, és a tartárral tálaljuk.

rantott-borjulab-petrezselymes-krumpli-tartar
Rántott borjúláb petrezselymes krumplival és tartárral (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1,5 óra
  • Főzési idő: kb. 4 óra
  • Pihentetési idő: 6 óra
  • Összesen: kb. 11 óra

Betalált a rántott borjúláb? Próbáld ki ezeket a borjúból készülő recepteket:

Borjúmájpástétom tökmagos gribiche-mártással

Borjúpaprikás tormás puliszkával

Rántott borjúmáj zelleres krumplipürével

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Nem éppen a legegyszerűbb rántott étel, viszont bonyolultnak sem mondanám, mintsem időigényesnek. De a végeredmény minden percet megér. Pláne, ha szereted, ahogy a kollagénbomba szétolvad a szádban. Ez nem egy átlag rántott hús, annál sokkal több!

Hozzávalók

6 főre
A borjúlábhoz
2 db
borjúláb
(kb. 1,5 kg/db)
4 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
2 fej
vöröshagyma
(120 g/szál)
1 fej
fokhagyma
8 db
babérlevél
1 ek
egész bors
1 ek
mustármag
1 ek
koriandermag
A panírozáshoz
120 g
finomliszt
4 db
tojás
120 g
zsemlemorzsa
bő olaj a sütéshez
A petrezselymes krumplihoz
800 g
krumpli
2 csokor
petrezselyem
A tartármártáshoz
175 g
tejföl
100 g
majonéz
1 ek
mustár
1 ek
porcukor
100 g
vaj

A rántott borjúláb első lépéseként a borjúlábakat lánggal megperzseljük, majd víz alatt egy késsel megkaparjuk. A lényeg, hogy eltávolítsunk róla minden esetlegesen rajta maradt szőrszálat. Egy nagy lábasba tesszük a lábakat, felöntjük bő vízzel, hozzáadjuk a sárgarépát, a vörös- és fokhagymát, a babérlevelet, a borsot, a mustár- és koriandermagot, valamint a sót, és lassú, éppen csak gyöngyöző vízben addig főzzük, amíg a csontról le nem omlanak a dolgok. Ez legalább 3, de inkább 4-4,5 óra is lehet. Amikor a lábak megpuhultak, hagyjuk kicsit kihűlni, majd kézzel lefejtjük róla az összes lehetséges dolgot, csak a csont maradjon, amit nyugodtan odaadhatunk Denvernek, a házi dinoszauruszunknak. Persze csak, ha van. :D 

A rántott borjúláb megformázása

Egy folpackot kiterítünk a pultra, alulra tesszük a bőrös részeket (bőrrel lefelé), majd jöhetnek az inas, húsos, zsíros részek, ezt befedjük ismét a bőrös részekkel, de most bőrrel fölfelé, majd szorosan feltekerjük és becsomagoljuk. Ha nem vagyunk magunkban elég biztosak, tegyünk egy folpackot egy őzgerincformába, abba rétegezzük a dolgokat, a tetejét pedig fedjük be és minden esetben súlyozzuk le. Minimum 3 kilót tegyünk rá, ez lehet bármi igazából, a cukortól a tégláig. 😀

A petrezselymes krumplihoz a krumplit megpucoljuk, kb. 2 centis kockákra vágjuk és enyhén sós, bő, lobogó vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Vajat melegítünk egy serpenyőben, és közepesen erős hőfokon lepirítjuk a krumplit, majd megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel és ha szükséges, sózzuk. 

A borjúlábat kiszedjük a fóliából, ujjnyi vastag darabokra vágjuk, kicsit megsózzuk, és a szokásos módon bepanírozzuk. Először a lisztbe, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatjuk. Az olajat 170 fokra melegítjük, és kb. 2 perc alatt aranybarnára sütjük a lábakat. 

A tartármártáshoz egy tálban összekeverjük a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a porcukrot és a sót. Tányérra szedjük a krumplit, mellétesszük a rántott borjúlábakat, és a tartárral tálaljuk.

rantott-borjulab-petrezselymes-krumpli-tartar
Rántott borjúláb petrezselymes krumplival és tartárral (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1,5 óra
  • Főzési idő: kb. 4 óra
  • Pihentetési idő: 6 óra
  • Összesen: kb. 11 óra

Betalált a rántott borjúláb? Próbáld ki ezeket a borjúból készülő recepteket:

Borjúmájpástétom tökmagos gribiche-mártással

Borjúpaprikás tormás puliszkával

Rántott borjúmáj zelleres krumplipürével

Ha tetszett a Rántott borjúláb petrezselymes krumplival és tartárral receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept