Street Kitchen

Retrókaják:tojásleveséskókusztekercs

Retró kaják: tojásleves és kókusztekercs

Hozzávalók
Csurgatott tojásleves (4 személyre)
A leveshez
1 tk
egész kömény
1 tk
egész feketebors
1 ek
sertészsír
1 púpozott ek
liszt
1 gerezd
fokhagyma
1 csapott tk
pirospaprika
1 l
víz
2 db
babérlevél
1 fej
kisebb vöröshagyma
1 csipet
cukor
1 tk
ecet
2 db
tojás
A kolbászos kenyérhez
0.5 szál
kolbász
1 szelet
kenyér
Kókusztekercs
A ”tésztához”
500 g
darált háztartási keksz
100 g
porcukor
300 - 350 ml
tej
4 púpozott ek
cukrozatlan kakaópor
2 tk
rum
A krémhez
100 g
puha vaj
100 g
porcukor
1 csomag
vaníliás cukor
150 g
kókuszreszelék + 50 g a szóráshoz

Elkészítés

Csurgatott tojásleves

Az egész köményt és fekete borsot egy mozsárban összetörjük és egy száraz lábasban elkezdjük pirítani, hogy kiadja az intenzív ízét. Hozzáadjuk a zsírt, a lisztet, a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát. Zsemleszínűre pirítjuk, majd hozzáöntjük a víz negyedét, csomómentesre keverjük a liszttel,  aztán felöntjük a maradék vízzel. Ízesítjük babérlevéllel, dobunk bele egy kis fej vöröshagymát bevagdosva, sót, egy csipet cukrot és 15 percig alacsony lángon rotyogtatjuk. Adunk hozzá egy kevés ecetet, kóstolással beállítjuk a savanyú-édes-fűszeres ízeket. A tojásokat villával felverjük, a levesbe örvényt keverünk és vékony sugárban a közepébe csurgatjuk a tojást. Közben nem kevergetjük. Hagyjuk, hogy 1 perc alatt megfőjön a tojás, utána keverünk rajta egyet.A kolbászt vékony karikákra vágjuk, egy száraz serpenyőben jól lepirítjuk, majd félretesszük. A kisült zsírban megpirítjuk a felkockázott kenyeret, összeforgatjuk a ropogós kolbászkarikákkal és a leves mellé kínáljuk.

Kókusztekercs

A darált kekszet összekeverjük a kakaóporral, a porcukorral, a tejjel és a rummal, és addig gyúrjuk, míg összeáll. Berakjuk a hűtőbe pár percre amíg megcsináljuk a krémet. A vajat és a porcukrot kikeverjük, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket. Egy deszkára kiterítünk egy nagyobb folpackot, megszórjuk kókuszreszelékkel, és kb. fél centi vastagra nyújtjuk a kekszes masszát. Rányomkodjuk a kókuszos vajas tölteléket, majd a fólia segítségével feltekerjük, közben jó szorosan lenyomkodjuk. A tekercset kívülről megforgatjuk kókuszreszelékben, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
De mindenképp próbáljátok kis a retró fasírtos zsömle receptünket és a resztelt májjal sem lehet melléfogni.

www.streetkitchen.hu

Imádjuk a retró kajákat! Megmutatjuk a 80-es évek megúszós receptjeit, a csurgatott tojáslevestől a kókusztekercsig de a receptek végén van még néhány tippünk! Próbáljátok ki őket és nosztalgiázzatok egy nagyot!

Hozzávalók

1
Csurgatott tojásleves (4 személyre)
A leveshez
1 tk
egész kömény
1 tk
egész feketebors
1 ek
sertészsír
1 púpozott ek
liszt
1 gerezd
fokhagyma
1 csapott tk
pirospaprika
1 l
víz
2 db
babérlevél
1 fej
kisebb vöröshagyma
1 csipet
cukor
1 tk
ecet
2 db
tojás
A kolbászos kenyérhez
0.5 szál
kolbász
1 szelet
kenyér
Kókusztekercs
A ”tésztához”
500 g
darált háztartási keksz
100 g
porcukor
300 - 350 ml
tej
4 púpozott ek
cukrozatlan kakaópor
2 tk
rum
A krémhez
100 g
puha vaj
100 g
porcukor
1 csomag
vaníliás cukor
150 g
kókuszreszelék + 50 g a szóráshoz

Csurgatott tojásleves

Az egész köményt és fekete borsot egy mozsárban összetörjük és egy száraz lábasban elkezdjük pirítani, hogy kiadja az intenzív ízét. Hozzáadjuk a zsírt, a lisztet, a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát. Zsemleszínűre pirítjuk, majd hozzáöntjük a víz negyedét, csomómentesre keverjük a liszttel,  aztán felöntjük a maradék vízzel. Ízesítjük babérlevéllel, dobunk bele egy kis fej vöröshagymát bevagdosva, sót, egy csipet cukrot és 15 percig alacsony lángon rotyogtatjuk. Adunk hozzá egy kevés ecetet, kóstolással beállítjuk a savanyú-édes-fűszeres ízeket. A tojásokat villával felverjük, a levesbe örvényt keverünk és vékony sugárban a közepébe csurgatjuk a tojást. Közben nem kevergetjük. Hagyjuk, hogy 1 perc alatt megfőjön a tojás, utána keverünk rajta egyet.A kolbászt vékony karikákra vágjuk, egy száraz serpenyőben jól lepirítjuk, majd félretesszük. A kisült zsírban megpirítjuk a felkockázott kenyeret, összeforgatjuk a ropogós kolbászkarikákkal és a leves mellé kínáljuk.

Kókusztekercs

A darált kekszet összekeverjük a kakaóporral, a porcukorral, a tejjel és a rummal, és addig gyúrjuk, míg összeáll. Berakjuk a hűtőbe pár percre amíg megcsináljuk a krémet. A vajat és a porcukrot kikeverjük, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket. Egy deszkára kiterítünk egy nagyobb folpackot, megszórjuk kókuszreszelékkel, és kb. fél centi vastagra nyújtjuk a kekszes masszát. Rányomkodjuk a kókuszos vajas tölteléket, majd a fólia segítségével feltekerjük, közben jó szorosan lenyomkodjuk. A tekercset kívülről megforgatjuk kókuszreszelékben, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
De mindenképp próbáljátok kis a retró fasírtos zsömle receptünket és a resztelt májjal sem lehet melléfogni.

Ha tetszett a Retró kaják: tojásleves és kókusztekercs receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept