Köretek

Sajtosburgonyakrokett

Sajtos burgonyakrokett

Hozzávalók
400 g
főtt, áttört burgonya
1 db
tojássárgája
bors ízlés szerint
40 g
finomliszt
½ csokor snidling
200 g
ementáli sajt
100 g
zsemlemorzsa
étolaj a sütéshez

Elkészítés
  1. A sajtos burgonya krokett elkészítéséhez a főtt, áttört burgonyát egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, a borsot, a lisztet és az apróra vágott snidlinget, majd alaposan összekeverjük. 

  2. A sajtot kb. 4 cm-es hasábokra vágjuk.

  3. A masszából gombócokat formázunk, majd kilapítjuk és körbevesszük vele a sajthasábokat, ügyelve arra, hogy sehol ne lógjon ki a sajt.

  4. A kroketthengereket zsemlemorzsába forgatjuk.

  5. Egy mélyebb serpenyőben vagy fritőzben felforrósítjuk az olajat (kb. 170-180°C), és a kroketteket aranybarnára sütjük, amíg kívül ropogósak lesznek, belül pedig a sajt szépen elolvad.

  6. A kisült kroketteket papírtörlőre szedjük, hogy felszívja a felesleges zsiradékot.

www.streetkitchen.hu

Ez a ropogós, kívül aranybarna, belül omlós és sajtos finomság tökéletes köret, de önmagában is megállja a helyét.

Kívül ropog, belül nyúlik – ez a sajtos burgonya krokett minden falattal levesz a lábadról. Pár alapanyag, egy kis formázás, és már sülhet is a tökéletes köret vagy nassolnivaló. Ha eddig kimaradt, most itt az idő, hogy bepótold!

Hozzávalók

1 adag
400 g
főtt, áttört burgonya
1 db
tojássárgája
bors ízlés szerint
40 g
finomliszt
½ csokor snidling
200 g
ementáli sajt
100 g
zsemlemorzsa
étolaj a sütéshez

Elkészítés

  1. A sajtos burgonya krokett elkészítéséhez a főtt, áttört burgonyát egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, a borsot, a lisztet és az apróra vágott snidlinget, majd alaposan összekeverjük. 

  2. A sajtot kb. 4 cm-es hasábokra vágjuk.

  3. A masszából gombócokat formázunk, majd kilapítjuk és körbevesszük vele a sajthasábokat, ügyelve arra, hogy sehol ne lógjon ki a sajt.

  4. A kroketthengereket zsemlemorzsába forgatjuk.

  5. Egy mélyebb serpenyőben vagy fritőzben felforrósítjuk az olajat (kb. 170-180°C), és a kroketteket aranybarnára sütjük, amíg kívül ropogósak lesznek, belül pedig a sajt szépen elolvad.

  6. A kisült kroketteket papírtörlőre szedjük, hogy felszívja a felesleges zsiradékot.

Sajtos burgonya krokett
Sajtos burgonya krokett (Fotó: Street Kitchen)

Tipp: Ha nincs otthon ementáli, nyugodtan használhatunk másfajta sajtot is!

  • Gouda krémesen olvad és ízben is hasonlóan enyhe, kicsit édeskésebb;

  • Trappista: klasszikus, olvadós sajt, szinte bármilyen ételben működik;

  • Edami: enyhe, jól olvad;

  • Mozzarella: jól nyúlik és krémes lesz az állaga;

  • Cheddar (nem túl érett): karakteresebb ízt ad, de nagyon jól olvad és feldobja a krokettet;

  • Maasdamer: szinte az ementáli testvére, kiváló csere.

Bejött a sajtos burgonya krokett? Itt van még három frankó recept, hogy legyen miből válogatni a hét többi napján is!

Füstölt sajtos karfiolkrokett zöldfűszeres majonézzel

Sütőben sült krokett

Almás krokett

Ha tetszett a Sajtos burgonyakrokett receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept