Green kitchen

Sajtosrakottzöldbab

Sajtos rakott zöldbab

Hozzávalók
20 ml
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
2 konzerv
lencse
(265 g-os kiszerelés)
250 ml
passata
1 ek
darált paprika
só, bors
1 tk
majoránna
0.5 mk
őrölt kömény
250 g
rizs
800 g
fagyasztott zöldbab
2 ek
keményítő
600 g
tejföl
200 g
edami sajt

Elkészítés

A sajtos rakott zöldbab elkészítése rendkívül egyszerű. Először olajat melegítünk egy serpenyőben. Hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, és közepes hőfokon kb. 8 percig dinszteljük. A lencsét leszűrjük, egy konyhai aprítógépbe tesszük és kissé lezúzzuk. Ne legyen teljesen pépes, maradjanak benne egész lencseszemek is. A hagymához adjuk a lencsét, és közepesen erős hőfokon 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a passatát, a darált paprikát, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a majoránnával, a köménnyel, és 7-10 percig főzzük. 

Amíg fő a lencse, a rizst enyhén sós, bő, lobogó vízben puhára főzzük és leszűrjük, de a vizet hagyjuk meg. Ebben főzzük a zöldbabot 3 percig (ha szükséges, pótoljuk rajta a vizet), majd leszűrjük. 

A főtt rizst összekeverjük a lencsés raguval. A leszűrt zöldbabhoz hozzákeverjük a keményítőt, hogy kissé összefogja. Jöhet is a rakottas rétegezése. A tál aljába tesszük a zöldbab felét, majd jöhet egy réteg lencsés ragu, erre a tejföl fele, megint egy réteg zöldbab, majd a maradék lencsés ragu, végül a maradék tejföl, amit megszórunk a reszelt sajttal. Betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha nem barnulna eléggé a tetején a sajt, akkor az utolsó 2 percre grillfunkcióra kapcsoljuk a sütőt és úgy fejezzük be.

sajtos-rakott-zoldbab
Sajtos rakott zöldbab (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 20 perc 

A maradékmentés alfája és ómegája a rakottas, amivel rengeteg hűtőben hányódó ételnek adhatunk egy második esélyt. Persze ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy egy igénytelen kajáról beszélünk, sőt! Ha ilyen recepteket kerestek, akkor ajánluk figyelmetekbe ezeket:

Sonkás-spenótos rakott tészta

Rakott lila káposzta

Ázsiai rakott karfiol

www.streetkitchen.hu

Szinte mindenből lehet rakottas, akár vega, akár húsos verzióban. Én most a lencsét és a zöldbabot húztam ki a kalapból, így kénytelen voltam ebből készíteni egy jó rakottat. És azt kell, hogy mondjam, egyáltalán nem bánom.

Hozzávalók

1 kb. 20 x 30 cm-es sütőtálhoz
20 ml
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
2 konzerv
lencse
(265 g-os kiszerelés)
250 ml
passata
1 ek
darált paprika
só, bors
1 tk
majoránna
0.5 mk
őrölt kömény
250 g
rizs
800 g
fagyasztott zöldbab
2 ek
keményítő
600 g
tejföl
200 g
edami sajt

A sajtos rakott zöldbab elkészítése rendkívül egyszerű. Először olajat melegítünk egy serpenyőben. Hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, és közepes hőfokon kb. 8 percig dinszteljük. A lencsét leszűrjük, egy konyhai aprítógépbe tesszük és kissé lezúzzuk. Ne legyen teljesen pépes, maradjanak benne egész lencseszemek is. A hagymához adjuk a lencsét, és közepesen erős hőfokon 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a passatát, a darált paprikát, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a majoránnával, a köménnyel, és 7-10 percig főzzük. 

Amíg fő a lencse, a rizst enyhén sós, bő, lobogó vízben puhára főzzük és leszűrjük, de a vizet hagyjuk meg. Ebben főzzük a zöldbabot 3 percig (ha szükséges, pótoljuk rajta a vizet), majd leszűrjük. 

A főtt rizst összekeverjük a lencsés raguval. A leszűrt zöldbabhoz hozzákeverjük a keményítőt, hogy kissé összefogja. Jöhet is a rakottas rétegezése. A tál aljába tesszük a zöldbab felét, majd jöhet egy réteg lencsés ragu, erre a tejföl fele, megint egy réteg zöldbab, majd a maradék lencsés ragu, végül a maradék tejföl, amit megszórunk a reszelt sajttal. Betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha nem barnulna eléggé a tetején a sajt, akkor az utolsó 2 percre grillfunkcióra kapcsoljuk a sütőt és úgy fejezzük be.

sajtos-rakott-zoldbab
Sajtos rakott zöldbab (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 20 perc 

A maradékmentés alfája és ómegája a rakottas, amivel rengeteg hűtőben hányódó ételnek adhatunk egy második esélyt. Persze ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy egy igénytelen kajáról beszélünk, sőt! Ha ilyen recepteket kerestek, akkor ajánluk figyelmetekbe ezeket:

Sonkás-spenótos rakott tészta

Rakott lila káposzta

Ázsiai rakott karfiol

Ha tetszett a Sajtos rakott zöldbab receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept