A SMART rovat támogatója az
Hozzávalók
- 300 g fodros nagykocka tészta
- 300 g gépsonka
- 300 g fagyasztott leveles spenót
- 150 g trappista sajt
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ek étolaj
- 20 g finomliszt
- 700 ml tej
- 1 tk só
- ½ mk őrölt bors
- ½ mk őrölt szerecsendió
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
A tepsi kikenéséhez
- 1 ek étolaj
- 2 ek zsemlemorzsa
A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
Hozzávalók
- 300 g fodros nagykocka tészta
- 300 g gépsonka
- 300 g fagyasztott leveles spenót
- 150 g trappista sajt
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ek étolaj
- 20 g finomliszt
- 700 ml tej
- 1 tk só
- ½ mk őrölt bors
- ½ mk őrölt szerecsendió
- 2 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
A tepsi kikenéséhez
- 1 ek étolaj
- 2 ek zsemlemorzsa
A rakott tészta elkészítéséhez első körben a tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd leöblítjük és félretesszük.
Közben előkészítjük a többi alapanyagot. 0,5 cm-es kockára vágjuk a sonkát, a spenótot kiolvasztjuk és kissé kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet, a sajtot pedig lereszeljük.
Jöhet a mártás, amiben az egész tésztaragut fogjuk megfürdetni és besütni. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük, és a kettőt egy lábosban, közepes lángon kissé megfuttatjuk az olajon. Hozzáadjuk a lisztet, amit kissé megpirítunk, hogy legyen kis színe, ezzel is fokozzuk a mártás ízét. Felöntjük a tejjel és habverővel simára keverjük. Ízesítjük a sóval, borssal és szerecsendióval, majd kellően kiforraljuk, hogy elveszítse a lisztes ízét és besűrűsödjön a mártásunk. Ebbe mehet is bele a kifőtt tészta, a sonka, a spenót, a tojások és az aprított petrezselyem (ez utóbbiból egy keveset félreteszünk a tálaláshoz).
Egy 30 x 20 cm-es tepsit vékonyan kikenünk olajjal és zsemlemorzsával körbehintjük. Ezzel fogjuk megóvni a tésztát attól, hogy hozzátapadjon a tepsi oldalához és aljához. Beleöntjük a tésztaragut, beterítjük a reszelt sajttal, és mehet is be a 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percre.
Sütés után kicsit pihentetjük – ami cca. 10 perc, így sokkal könnyebb kivenni a tepsiből a tésztát –, és felvágjuk 4 részre. Tányérra teszünk belőle, és a tetejét megszórjuk a félretett petrezselyemmel.
- Elkészítési idő: 30 perc
- Sütési idő: 30 perc
- Pihentetési idő: 10 perc
Ha tetszett a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Még több szuper recept tésztából:
Tejfölös-szalonnás rakott tészta