A shakshuka csicseriborsóval nem bonyolult étel, az elkészítéséhez egy sütésálló serpenyőben, közepes hőmérsékleten felhevítjük az olívaolajat és kb. 5 percig pirítjuk rajta az apróra vágott hagymát és paprikát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott fokhagymát és ízesítjük a fűszerekkel: füstölt fűszerpaprikával, római köménnyel, chilipehellyel, valamint sóval és borssal.
Ezután hozzáadjuk a paradicsomot – ha van otthon 3-4 nagyobb, túlérett szem, azok is tökéletesen felhasználhatók! Így hagyjuk főni kb. 15 percig, amíg összesűrűsödik. Kissé oda is piríthatjuk az alját, attól csak még pikánsabb lesz az íze. Ha szükséges, fűszerezhetjük még.
Az alaphoz adjuk a lecsepegtetett csicseriborsót, elkeverjük, majd 4 mélyedést vájunk a shakshukába, amelyekbe 1-1 tojást ütünk. A tetejét megszórjuk a túróval, de tetszőlegesen feta vagy más sajt is mehet rá. Így helyezzük a 190 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 10 percig sütjük, amíg a tojások sárgája kissé megfő – de ízlés szerint hagyhatjuk folyós állagúra, vagy tovább is süthetjük még pár percig. A sütőből kivéve megszórjuk aprított korianderrel, és pirítóssal vagy hagyományosan pitával tálaljuk.

- Elkészítési idő: 30 perc
- Sütési idő: 10 perc