Maradékmentő receptek

Sültpulykacombsütőtökösburgonyapürével

Sült pulykacomb sütőtökös burgonyapürével

Hozzávalók
1 kg
csontos pulykacomb
só, bors
4 ek
étolaj
1 db
narancs
1 fej
fokhagyma
3 szál
rozmaring
1 ek
borókabogyó
150 - 200 ml
fehérbor
300 ml
csirkehúsleves
150 ml
narancslé
1 ek
vaj
A burgonyapüréhez
500 g
sütőtök
(tisztított mennyiség)
800 g
burgonya
1 db
narancs
0.5 csokor
zsálya
A tálaláshoz
2 ek
pirított tökmag
1 ek
tökmagolaj
40 g
vaj

Elkészítés

A sült pulykacomb első lépéseként a pulykacombot sózzuk, borsozzuk és egy öntöttvas lábasban magas hőfokon pár perc alatt kérgesítjük az olajon, majd félretesszük. A lábasba tesszük az elfelezett narancsot és fokhagymát a borókabogyóval és a rozmaringgal együtt. 1-2 perc pirítás után visszahelyezzük bele a pulykacombot és felöntjük a fehérborral. A negyedére redukáljuk, majd melléöntjük a narancslevet és a húslevest is. 180 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük fedő nélkül, majd még 30 percig lefedve. 

A sütőtököt apró kockára vágjuk és sós, forrásban lévő vízben puhára főzzük. Egy turmixgépbe szedjük és krémesre zúzzuk, majd az utolsó egy percnél turmixolás közben hozzáadjuk a hideg vajat. 

A burgonyát felkockázzuk, sós, forrásban lévő vízben puhára főzzük és még melegen egy dobszitán átpasszírozzuk (használhatunk burgonyanyomót is helyette). A passzírozott burgonyát és tökpürét egy spatulával kikeverjük, belereszeljük a narancs héját és jöhet bele a finomra aprított zsálya is.

Amikor kész a hús, kivesszük a lábasból, a mártást leszűrjük és beforraljuk, a végén a vajjal dúsítjuk. Tálalásnál a húst felszeleteljük, a püré mellé tálaljuk és megszórjuk a tökmaggal, végül locsolunk rá a tökmagolajból is.

sult-pulykacomb-sutotokos-burgonyapurevel
Sült pulykacomb sütőtökös burgonyapürével (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 1 óra 30 perc

Még több pulykás recept:

Omlós pulykacomb klasszik sült burgonyával

Pulykás-gombás-krumplis chowder

Gesztenyével töltött húsgolyó áfonyamártással

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Hogy mit tudsz csinálni maradék húslevesből, ha épp egy kis tököt is találsz hozzá a hűtőben? Hát egy kiváló ünnepi ételt, ami egy kisebb családnak tökéletes megoldás lehet az asztalra.

Hozzávalók

4 főre
1 kg
csontos pulykacomb
só, bors
4 ek
étolaj
1 db
narancs
1 fej
fokhagyma
3 szál
rozmaring
1 ek
borókabogyó
150 - 200 ml
fehérbor
300 ml
csirkehúsleves
150 ml
narancslé
1 ek
vaj
A burgonyapüréhez
500 g
sütőtök
(tisztított mennyiség)
800 g
burgonya
1 db
narancs
0.5 csokor
zsálya
A tálaláshoz
2 ek
pirított tökmag
1 ek
tökmagolaj
40 g
vaj

A sült pulykacomb első lépéseként a pulykacombot sózzuk, borsozzuk és egy öntöttvas lábasban magas hőfokon pár perc alatt kérgesítjük az olajon, majd félretesszük. A lábasba tesszük az elfelezett narancsot és fokhagymát a borókabogyóval és a rozmaringgal együtt. 1-2 perc pirítás után visszahelyezzük bele a pulykacombot és felöntjük a fehérborral. A negyedére redukáljuk, majd melléöntjük a narancslevet és a húslevest is. 180 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük fedő nélkül, majd még 30 percig lefedve. 

A sütőtököt apró kockára vágjuk és sós, forrásban lévő vízben puhára főzzük. Egy turmixgépbe szedjük és krémesre zúzzuk, majd az utolsó egy percnél turmixolás közben hozzáadjuk a hideg vajat. 

A burgonyát felkockázzuk, sós, forrásban lévő vízben puhára főzzük és még melegen egy dobszitán átpasszírozzuk (használhatunk burgonyanyomót is helyette). A passzírozott burgonyát és tökpürét egy spatulával kikeverjük, belereszeljük a narancs héját és jöhet bele a finomra aprított zsálya is.

Amikor kész a hús, kivesszük a lábasból, a mártást leszűrjük és beforraljuk, a végén a vajjal dúsítjuk. Tálalásnál a húst felszeleteljük, a püré mellé tálaljuk és megszórjuk a tökmaggal, végül locsolunk rá a tökmagolajból is.

sult-pulykacomb-sutotokos-burgonyapurevel
Sült pulykacomb sütőtökös burgonyapürével (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 1 óra 30 perc

Még több pulykás recept:

Omlós pulykacomb klasszik sült burgonyával

Pulykás-gombás-krumplis chowder

Gesztenyével töltött húsgolyó áfonyamártással

Ha tetszett a Sült pulykacomb sütőtökös burgonyapürével receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept