A száraz csicseriborsót beáztatjuk minimum 8 órára.
A tisztított sütőtököt apró kockákra vágjuk, majd sós, lobogó vízben puhára főzzük. Leszűrjük, átmossuk hideg vízzel, és egy aprítógépbe dobjuk a csicseriborsóval, a fokhagymával és a vöröshagymával. Morzsalékos masszává zúzzuk, majd egy nagy keverőtálba tesszük és beleforgatjuk a finomra aprított petrezselymet, a köményt, a sót, a borsot és a csicseriborsólisztet.
Fagyikanállal 12 gombócot csinálunk a masszából, amiket megformázunk a kezünkkel (ezt érdemes nedves kézzel megtenni). Ezután hűtőbe dobjuk őket pár percre, amíg felmelegítjük az olajat egy gyorsforralóban kb. 150 fokosra.
3-4 darabot sütünk meg egyszerre, majd kivesszük őket egy papírszalvétával bélelt tálba.
A zöldségeket finomra aprítjuk és elkeverjük. A szószhoz kikeverjük a joghurtot a tahinivel, a chilivel, sóval és borssal.
A pitákra kenjük a szószt, mehet rá a sali, pár darab falafel és egy kis csípős sriracha. Összefogjuk a pitát és mehet a zaba. 🙂
Sütőtökösfalafelpitában

Ha unod a klasszikus falafelt, itt a tökéletes őszi csavar: a sütőtökös falafel kívül aranybarnára sül, belül pedig krémesen lágy és fűszeres. Friss zöldségekkel, joghurtos-tahinis szósszal és puha pitában tálalva igazi street food élményt ad – tele színekkel, ízekkel és mediterrán hangulattal.

Vega
Ha a klasszikus falafelt már unásig készítetted, itt az ideje kipróbálni egy őszi, színes csavart! A sütőtök krémessége és édeskés íze remekül passzol a csicseriborsó földes karakteréhez, a kömény és a petrezselyem pedig gondoskodik a közel-keleti hangulatról. A pitába töltött falafel ropogós külsővel és lágy belsővel érkezik, friss zöldségekkel és tahinis-joghurtos szósszal, amitől minden falat egy komplett kajaélmény lesz.
Hozzávalók
Elkészítés
A száraz csicseriborsót beáztatjuk minimum 8 órára.
A tisztított sütőtököt apró kockákra vágjuk, majd sós, lobogó vízben puhára főzzük. Leszűrjük, átmossuk hideg vízzel, és egy aprítógépbe dobjuk a csicseriborsóval, a fokhagymával és a vöröshagymával. Morzsalékos masszává zúzzuk, majd egy nagy keverőtálba tesszük és beleforgatjuk a finomra aprított petrezselymet, a köményt, a sót, a borsot és a csicseriborsólisztet.
Fagyikanállal 12 gombócot csinálunk a masszából, amiket megformázunk a kezünkkel (ezt érdemes nedves kézzel megtenni). Ezután hűtőbe dobjuk őket pár percre, amíg felmelegítjük az olajat egy gyorsforralóban kb. 150 fokosra.
3-4 darabot sütünk meg egyszerre, majd kivesszük őket egy papírszalvétával bélelt tálba.
A zöldségeket finomra aprítjuk és elkeverjük. A szószhoz kikeverjük a joghurtot a tahinivel, a chilivel, sóval és borssal.
A pitákra kenjük a szószt, mehet rá a sali, pár darab falafel és egy kis csípős sriracha. Összefogjuk a pitát és mehet a zaba. 🙂

Tippek, trükkök, fun factek:
Ez a sütőtökös falafel pitában az őszi street food egyik legszínesebb és legízesebb variációja: kívül aranybarna, enyhén ropogós, belül pedig krémesen lágy és fűszeres, tele a sütőtök édességével és a csicseriborsó földes aromájával. A titok, hogy a csicseriborsót előző este beáztatjuk, így a massza könnyen formázható lesz, és sütés közben nem esik szét. A sütőtököt érdemes kicsit pépesíteni, de hagyni kell benne apró darabokat is, így a falafel textúrája izgalmasabb lesz, és minden falatban ott a lágy, édes csavar.
A fűszerezésnél a kömény és a friss petrezselyem klasszikus páros, de egy csipet chilipor vagy sriracha extra karaktert ad a falafelnek – különösen, ha a tahinis-joghurtos szószt is ezzel a csípősséggel kombináljuk. Egy tipp, hogy a csicseriborsólisztet mindig frissen keverd hozzá a masszához, mert ez segít összetartani a falafeleket, és kívülről szép aranybarnára sülnek anélkül, hogy kiszáradnának.
A piták frissessége és a zöldségek roppanóssága – uborka, paradicsom, lila hagyma – teszi az ételt igazán street food élménnyé. A tahinis-joghurtos öntet nemcsak krémességet ad, hanem kiegyensúlyozza a csípős és édes ízeket is, így minden falat harmonikus és ízgazdag lesz.
Fun fact: a falafel története több ezer évre nyúlik vissza, és eredetileg a Közel-Keleten, csicseriborsóból vagy fava babból készült, később pedig a világ minden táján saját helyi csavarral alakították. A sütőtök hozzáadása egy modern, őszi interpretáció, ami nemcsak színeiben, hanem beltartalmában is gazdagítja a klasszikus receptet. Így ez a változat egyszerre tiszteleg a hagyomány előtt és kínál új, izgalmas ízélményt, ami garantáltan fel fogja dobni a hétköznapokat.
A sütőtökös falafel pitában nem az egyetlen, ami a tarsolyunkban van, hiszen falafelből sosem elég! Itt is van még három recept!
Ha tetszett a sütőtökös falafel pitában receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!