Sütőtökös receptek

Sütőtökösfalafelpitában

Sütőtökös falafel pitában
Sütőtökös falafel pitában

Hozzávalók
200 g
száraz csicseriborsó
(előző nap beáztatva)
300 g
tisztított sütőtök
4 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
0.5 csokor
petrezselyem
1 tk
kömény
bors
70 g
csicseriborsóliszt
bő olaj a sütéshez
2 fej
lila hagyma
(75 g/fej)
150 g
kígyóuborka
2 db
paradicsom
(75 g/db)
200 g
görög joghurt
3 ek
tahini
1.5 tk
chilipor
4 db
bolti pita
2 ek
sriracha

Elkészítés
  1. A száraz csicseriborsót beáztatjuk minimum 8 órára.

  2. A tisztított sütőtököt apró kockákra vágjuk, majd sós, lobogó vízben puhára főzzük. Leszűrjük, átmossuk hideg vízzel, és egy aprítógépbe dobjuk a csicseriborsóval, a fokhagymával és a vöröshagymával. Morzsalékos masszává zúzzuk, majd egy nagy keverőtálba tesszük és beleforgatjuk a finomra aprított petrezselymet, a köményt, a sót, a borsot és a csicseriborsólisztet. 

  3. Fagyikanállal 12 gombócot csinálunk a masszából, amiket megformázunk a kezünkkel (ezt érdemes nedves kézzel megtenni). Ezután hűtőbe dobjuk őket pár percre, amíg felmelegítjük az olajat egy gyorsforralóban kb. 150 fokosra. 

  4. 3-4 darabot sütünk meg egyszerre, majd kivesszük őket egy papírszalvétával bélelt tálba.

  5. A zöldségeket finomra aprítjuk és elkeverjük. A szószhoz kikeverjük a joghurtot a tahinivel, a chilivel, sóval és borssal.

  6. A pitákra kenjük a szószt, mehet rá a sali, pár darab falafel és egy kis csípős sriracha. Összefogjuk a pitát és mehet a zaba. 🙂

www.streetkitchen.hu

A Sütőtökös receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Ha unod a klasszikus falafelt, itt a tökéletes őszi csavar: a sütőtökös falafel kívül aranybarnára sül, belül pedig krémesen lágy és fűszeres. Friss zöldségekkel, joghurtos-tahinis szósszal és puha pitában tálalva igazi street food élményt ad – tele színekkel, ízekkel és mediterrán hangulattal.

pictogram

Vega

Ha a klasszikus falafelt már unásig készítetted, itt az ideje kipróbálni egy őszi, színes csavart! A sütőtök krémessége és édeskés íze remekül passzol a csicseriborsó földes karakteréhez, a kömény és a petrezselyem pedig gondoskodik a közel-keleti hangulatról. A pitába töltött falafel ropogós külsővel és lágy belsővel érkezik, friss zöldségekkel és tahinis-joghurtos szósszal, amitől minden falat egy komplett kajaélmény lesz.

Hozzávalók

4 főre
200 g
száraz csicseriborsó
(előző nap beáztatva)
300 g
tisztított sütőtök
4 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
0.5 csokor
petrezselyem
1 tk
kömény
bors
70 g
csicseriborsóliszt
bő olaj a sütéshez
2 fej
lila hagyma
(75 g/fej)
150 g
kígyóuborka
2 db
paradicsom
(75 g/db)
200 g
görög joghurt
3 ek
tahini
1.5 tk
chilipor
4 db
bolti pita
2 ek
sriracha

Elkészítés

  1. A száraz csicseriborsót beáztatjuk minimum 8 órára.

  2. A tisztított sütőtököt apró kockákra vágjuk, majd sós, lobogó vízben puhára főzzük. Leszűrjük, átmossuk hideg vízzel, és egy aprítógépbe dobjuk a csicseriborsóval, a fokhagymával és a vöröshagymával. Morzsalékos masszává zúzzuk, majd egy nagy keverőtálba tesszük és beleforgatjuk a finomra aprított petrezselymet, a köményt, a sót, a borsot és a csicseriborsólisztet. 

  3. Fagyikanállal 12 gombócot csinálunk a masszából, amiket megformázunk a kezünkkel (ezt érdemes nedves kézzel megtenni). Ezután hűtőbe dobjuk őket pár percre, amíg felmelegítjük az olajat egy gyorsforralóban kb. 150 fokosra. 

  4. 3-4 darabot sütünk meg egyszerre, majd kivesszük őket egy papírszalvétával bélelt tálba.

  5. A zöldségeket finomra aprítjuk és elkeverjük. A szószhoz kikeverjük a joghurtot a tahinivel, a chilivel, sóval és borssal.

  6. A pitákra kenjük a szószt, mehet rá a sali, pár darab falafel és egy kis csípős sriracha. Összefogjuk a pitát és mehet a zaba. 🙂

sutotokos-falafel-pitaban-6
Sütőtökös falafel pitában (Fotó: Street Kitchen)

Tippek, trükkök, fun factek: 

  • Ez a sütőtökös falafel pitában az őszi street food egyik legszínesebb és legízesebb variációja: kívül aranybarna, enyhén ropogós, belül pedig krémesen lágy és fűszeres, tele a sütőtök édességével és a csicseriborsó földes aromájával. A titok, hogy a csicseriborsót előző este beáztatjuk, így a massza könnyen formázható lesz, és sütés közben nem esik szét. A sütőtököt érdemes kicsit pépesíteni, de hagyni kell benne apró darabokat is, így a falafel textúrája izgalmasabb lesz, és minden falatban ott a lágy, édes csavar.

  • A fűszerezésnél a kömény és a friss petrezselyem klasszikus páros, de egy csipet chilipor vagy sriracha extra karaktert ad a falafelnek – különösen, ha a tahinis-joghurtos szószt is ezzel a csípősséggel kombináljuk. Egy tipp, hogy a csicseriborsólisztet mindig frissen keverd hozzá a masszához, mert ez segít összetartani a falafeleket, és kívülről szép aranybarnára sülnek anélkül, hogy kiszáradnának.

  • A piták frissessége és a zöldségek roppanóssága – uborka, paradicsom, lila hagyma – teszi az ételt igazán street food élménnyé. A tahinis-joghurtos öntet nemcsak krémességet ad, hanem kiegyensúlyozza a csípős és édes ízeket is, így minden falat harmonikus és ízgazdag lesz.

  • Fun fact: a falafel története több ezer évre nyúlik vissza, és eredetileg a Közel-Keleten, csicseriborsóból vagy fava babból készült, később pedig a világ minden táján saját helyi csavarral alakították. A sütőtök hozzáadása egy modern, őszi interpretáció, ami nemcsak színeiben, hanem beltartalmában is gazdagítja a klasszikus receptet. Így ez a változat egyszerre tiszteleg a hagyomány előtt és kínál új, izgalmas ízélményt, ami garantáltan fel fogja dobni a hétköznapokat.

A sütőtökös falafel pitában nem az egyetlen, ami a tarsolyunkban van, hiszen falafelből sosem elég! Itt is van még három recept!

Ropogós falafel golyók

Falafel air fryerben

Falafeles vegán shawarma

Ha tetszett a sütőtökös falafel pitában receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése