Vega kaják

Sütőtökösgnocchitökhéjchipsszel

Sütőtökös gnocchi tökhéjchipsszel
Sütőtökös gnocchi tökhéjchipsszel

Hozzávalók
1 db
sütőtök
(1,5 g/db)
1 ek
olívaolaj
bors
120 g
ricotta
1 db
tojás
40 g
parmezán
190 g
finomliszt + a formázáshoz
A tökhéjchipshez
bő olaj a sütéshez
A zöld olajhoz
0.5 csokor
zsálya
0.5 csokor
petrezselyem
120 ml
olívaolaj
1 db
citrom
Az összeállításhoz
100 g
vaj
8 gerezd
fokhagyma
120 ml
fehérbor
100 g
bébispenót
120 g
parmezán
130 g
ricotta
bors
1 csokor
zsálya

Elkészítés
  1. A sütőtököt alaposan megtisztítjuk és egy zöldséghámozóval vékony csíkokban levágjuk a héját, majd félretesszük.

  2. A tököt kettévágjuk és a magjait egy sütőpapírral bélelt tepsire kanalazzuk.

  3. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk és a 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 5 percre. 

  4. A tök húsát felkockázzuk és bő, forrásban lévő sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és áttörjük egy krumplinyomón.

  5. Ezután egy tiszta textilpelenkába tesszük és a lehető legtöbb folyadékot kinyomkodjuk belőle egy tálba, ezt pedig félretesszük. Kb. 350 g kinyomkodott sütőtökhúst kell kapnunk. 

  6. Egy kisebb lábosban bő olajat melegítünk és kisebb adagokban ropogósra sütjük benne a tök héját, majd egy papírtörlővel bélelt tálba szedjük és hagyjuk lecsepegni. 

  7. A ricottát a tökhúshoz kanalazzuk, hozzáütünk egy tojást, sózzuk, belereszeljük a parmezánt, majd a liszttel együtt alaposan összegyúrjuk és kb. 15 percre a hűtőbe tesszük pihenni. 

  8. A zöld olajhoz a zsályát és a petrezselymet egy turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat, a citromlevet, sózzuk és leturmixoljuk. 

  9. A pihentetett tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 20 g-os kis golyókat formázunk belőle.

  10. A golyókat egyesével végiggörgetjük egy villa hátoldalán, hogy barázdált legyen a felületük, így a szósz jobban meg tud majd tapadni rajtuk.

  11. A megformázott gnocchikat bő sós forró vízbe tesszük és 6-7 perc alatt kifőzzük. 

  12. Amíg főnek, egy serpenyőben vajat olvasztunk. A megfőtt gnocchit lepirítjuk a vajon, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, felöntjük a fehérborral, majd mehet bele a spenót, a reszelt parmezán és a ricotta.

  13. Beleöntünk 150 ml-t a sütőtök kifacsart levéből, hozzáadjuk a ricottát és sóval, borssal, valamint aprított zsályával ízesítjük. 

  14. A kész gnocchit mélytányérba szedjük, meglocsoljuk a zöld olajjal, megszórjuk a pirított tökmaggal, és végül a tökhéjchipsszel díszítve tálaljuk. 


www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz
A Sütőtökös receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

A szósz helyett egyenesen a gnocchi tésztájába csempésztem bele a sütőtököt, méghozzá a burgonya helyett. És hogy biztosan jól csússzanak a kis tésztapárnácskák, arról egy igazán ízes spenótos-ricottás mártás gondoskodik.

pictogram

Vega

Ez a sütőtökös gnocchi tökhéjchipsszel az ősz egyik legmenőbb konyhai húzása: puha, könnyű, mégis laktató. A sütőtökpüré finoman édeskés íze szuperül passzol a gnocchihoz, és a legjobb az egészben, hogy a tökhéjat sem kell kidobni – abból lesz a ropogós tökhéjchips, ami szuper kontrasztot ad a lágy tésztához.

Hozzávalók

4 főre
1 db
sütőtök
(1,5 g/db)
1 ek
olívaolaj
bors
120 g
ricotta
1 db
tojás
40 g
parmezán
190 g
finomliszt + a formázáshoz
A tökhéjchipshez
bő olaj a sütéshez
A zöld olajhoz
0.5 csokor
zsálya
0.5 csokor
petrezselyem
120 ml
olívaolaj
1 db
citrom
Az összeállításhoz
100 g
vaj
8 gerezd
fokhagyma
120 ml
fehérbor
100 g
bébispenót
120 g
parmezán
130 g
ricotta
bors
1 csokor
zsálya

Elkészítés

  1. A sütőtököt alaposan megtisztítjuk és egy zöldséghámozóval vékony csíkokban levágjuk a héját, majd félretesszük.

  2. A tököt kettévágjuk és a magjait egy sütőpapírral bélelt tepsire kanalazzuk.

  3. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk és a 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 5 percre. 

  4. A tök húsát felkockázzuk és bő, forrásban lévő sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és áttörjük egy krumplinyomón.

  5. Ezután egy tiszta textilpelenkába tesszük és a lehető legtöbb folyadékot kinyomkodjuk belőle egy tálba, ezt pedig félretesszük. Kb. 350 g kinyomkodott sütőtökhúst kell kapnunk. 

  6. Egy kisebb lábosban bő olajat melegítünk és kisebb adagokban ropogósra sütjük benne a tök héját, majd egy papírtörlővel bélelt tálba szedjük és hagyjuk lecsepegni. 

  7. A ricottát a tökhúshoz kanalazzuk, hozzáütünk egy tojást, sózzuk, belereszeljük a parmezánt, majd a liszttel együtt alaposan összegyúrjuk és kb. 15 percre a hűtőbe tesszük pihenni. 

  8. A zöld olajhoz a zsályát és a petrezselymet egy turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat, a citromlevet, sózzuk és leturmixoljuk. 

  9. A pihentetett tésztát lisztezett felületre borítjuk és kb. 20 g-os kis golyókat formázunk belőle.

  10. A golyókat egyesével végiggörgetjük egy villa hátoldalán, hogy barázdált legyen a felületük, így a szósz jobban meg tud majd tapadni rajtuk.

  11. A megformázott gnocchikat bő sós forró vízbe tesszük és 6-7 perc alatt kifőzzük. 

  12. Amíg főnek, egy serpenyőben vajat olvasztunk. A megfőtt gnocchit lepirítjuk a vajon, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, felöntjük a fehérborral, majd mehet bele a spenót, a reszelt parmezán és a ricotta.

  13. Beleöntünk 150 ml-t a sütőtök kifacsart levéből, hozzáadjuk a ricottát és sóval, borssal, valamint aprított zsályával ízesítjük. 

  14. A kész gnocchit mélytányérba szedjük, meglocsoljuk a zöld olajjal, megszórjuk a pirított tökmaggal, és végül a tökhéjchipsszel díszítve tálaljuk. 


Sütőtökös gnocchi tökhéjchipsszel
Sütőtökös gnocchi tökhéjchipsszel (Fotó: Street Kitchen)

A sütőtökös gnocchi nemcsak ízben, hanem színben is igazi őszi látványosság: a narancssárgás-zöldes árnyalat tökéletesen illik a szezonhoz. A tökhéjchips pedig nemcsak látványos, hanem isteni ropogós – az a fajta plusz, amitől a fogás éttermi szintre ugrik.

Ez az étel tipikusan az, amit egy hűvös őszi estén jól esik kanalazni, miközben kint esik az eső. Meleg, krémes és minden falatja egy kis őszi boldogság. És ha marad belőle másnapra (ami nem valószínű), újramelegítve is pont olyan finom – sőt, talán még jobb is.

A sütőtökös gnocchi tökhéjchipsszel igazi zero waste villantós kaja, de mi nem állunk meg itt! Mutatunk még három tuti receptet, amiben a főszereplő a sütőtök!

Sütőtökös focaccia

Sütőtökös vegán burger

Sütőtökkrémleves

Ha tetszett a sütőtökös gnocchi tökhéjchipsszel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése