Őszi receptek

Sütőtököslángos

Sütőtökös lángos
Sütőtökös lángos tejföllel

Hozzávalók
500 g
sütőtök
250 ml
langyos tej
1 tk
kristálycukor
500 g
finomliszt
13 g
élesztő
12 g
2 ek
olívaolaj
bő étolaj a sütéshez
A tetejére
400 g
tejföl
2 gerezd
fokhagyma

Elkészítés
  1. Első lépésben a tököt felcikkezzük, és 200 fokra előmelegített sütőben, egy zsírpapírral bélelt tepsiben 40 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a héját és a magokat, és egy késes aprítóban lezúzzuk a sült tök húsát. 225 g fog kelleni a lángostésztába, a többit pedig félretesszük a tálaláshoz. 

  2. A langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot, 1 teáskanál lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk kicsit felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval, belekeverjük az olívaolajat, az élesztős tejet és a tökpürét, majd alaposan kidolgozzuk egy dagasztógéppel. Ezután olajozott tálban, meleg helyen, lefedve 1 órán át kelesztjük.

  3. A sütéshez 180 fokosra melegítjük az olajat, és a megkelt tésztából kb. 120 g-os adagokat mérünk ki. Olajozott felületen, olajos kézzel vékonyra formázzuk, ezután a lepényeket a forró olajban, oldalanként 1-1,5 percig sütjük. Rácsra szedjük, kicsit megsózzuk és hagyjuk lecsöpögni a felesleges zsiradékot.

  4. A tejfölben kikeverjük a zúzott fokhagymát, és ezzel kenjük meg a kész lángosokat. Ha maradt egy kis tökpüré, azt is pakolhatunk rá.

www.streetkitchen.hu

A Sütőtökös receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

A klasszikus lángos őszi köntösben: a sütőtök édeskés íze lágyan simul a kelt tésztába, amit a fokhagymás tejföl koronáz meg. Puha, illatos és különleges – ez a lángos igazi szezonális kedvenc lehet minden asztalon.

pictogram

Vega

A sütőtökös lángos igazi őszi-téli különlegesség, ami a klasszikus lángos vonalat viszi tovább – egy kis csavarral. A sütőtök nemcsak színt és enyhe édességet ad a tésztának, de sokkal puhábbá és lágyabbá is teszi. A végeredmény egy szép narancssárga, belül foszlós, kívül enyhén ropogós tészta, ami édesen és sósan is működik.

Tálalhatod sós feltétekkel, mint tejföl, fokhagyma, sajt, vagy akár egy kis kéksajt, dió, rukola kombóval – de édesen is isteni, például fahéjas porcukorral, mézzel, lekvárral vagy akár egy kis karamellizált almával.

Hozzávalók

8 db lángoshoz
500 g
sütőtök
250 ml
langyos tej
1 tk
kristálycukor
500 g
finomliszt
13 g
élesztő
12 g
2 ek
olívaolaj
bő étolaj a sütéshez
A tetejére
400 g
tejföl
2 gerezd
fokhagyma

Elkészítés

  1. Első lépésben a tököt felcikkezzük, és 200 fokra előmelegített sütőben, egy zsírpapírral bélelt tepsiben 40 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a héját és a magokat, és egy késes aprítóban lezúzzuk a sült tök húsát. 225 g fog kelleni a lángostésztába, a többit pedig félretesszük a tálaláshoz. 

  2. A langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot, 1 teáskanál lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk kicsit felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval, belekeverjük az olívaolajat, az élesztős tejet és a tökpürét, majd alaposan kidolgozzuk egy dagasztógéppel. Ezután olajozott tálban, meleg helyen, lefedve 1 órán át kelesztjük.

  3. A sütéshez 180 fokosra melegítjük az olajat, és a megkelt tésztából kb. 120 g-os adagokat mérünk ki. Olajozott felületen, olajos kézzel vékonyra formázzuk, ezután a lepényeket a forró olajban, oldalanként 1-1,5 percig sütjük. Rácsra szedjük, kicsit megsózzuk és hagyjuk lecsöpögni a felesleges zsiradékot.

  4. A tejfölben kikeverjük a zúzott fokhagymát, és ezzel kenjük meg a kész lángosokat. Ha maradt egy kis tökpüré, azt is pakolhatunk rá.

Sütőtökös lángos tejföllel
Sütőtökös lángos (Fotó: Street Kitchen)

Ha sok sütőtökös lángos tészta készül, semmi gond – simán el lehet tenni későbbre is, csak egy kis odafigyelés kell hozzá.

Ha nyersen szeretnéd eltenni, a megkelt tésztát lecsipkedve, adagokra osztva kend be olajjal, és tedd jól zárható dobozba vagy fóliába csomagolva a hűtőbe. Így 1–2 napig simán eláll, csak használat előtt vedd ki, hagyd kb. 30 percet pihenni szobahőmérsékleten, majd formázd és süsd.

Ha több napra vagy hosszabb időre tennéd el, le is lehet fagyasztani a tésztát. A megkelt tésztát szintén olajozva csomagold be adagonként, és tedd fagyasztóba. Felhasználás előtt hagyd lassan kiolvadni a hűtőben, majd szobahőmérsékleten kicsit átmelegedni, és ezután már mehet is az olajba.

A sütőtökös lángos mellett még ilyen lángosaink is akadnak:

Bolognai raguval töltött lángos

Lángos air fryerben

Kefires lángos

Ha tetszett a sütőtökös lángos receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése