Fantasztikus desszertek

Sütőtökös-mákosaranygaluska

Sütőtökös-mákos aranygaluska

Hozzávalók
Az összeállításhoz
400 g
sütőtök
70 g
darált mák
50 g
kristálycukor
60 g
olvasztott vaj
A tésztához
550 g
finomliszt
2 db
tojás
3 ek
étolaj
220 ml
meleg tej
5 g
porélesztő
4 ek
kristálycukor
30 g
puha vaj
1 nagy csipet
A sodóhoz
1 db
tojássárgája
1 db
egész tojás
1 mk
őrölt fahéj
20 g
bourbon vaníliás cukor
2 ek
kristálycukor
1 ek
keményítő
700 ml
tej

Elkészítés
  1. A sütőtökös-mákos aranygaluskához a friss sütőtököt héjastól, 6-8 cm-es darabokra vágjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. Ha megsült, leszedjük a héját (ha vannak, kiszedjük a magokat), a belsejét kikaparjuk egy turmixgépbe és leturmixoljuk. Ebből a püréből fogunk tenni később a tésztába és a sodóba is.

  2. A tésztához a hozzávalókat és 100 g-ot s korábban elkészített sütőtökpüréből összegyúrunk, 7-8 perc alatt alaposan kidagasztjuk, majd lefedve a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt. A mákot és a cukrot összekeverjük. A tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kiszaggatjuk kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval. A tepsi aljába sütőpapírt teszünk, lekenjük egy kevés vajjal, megszórjuk egy kevés mákos cukorral és rápakoljuk az első sor tésztát, lazán egymás mellé.

  3. Lekenjük a tetejüket vajjal, megszórjuk a mák nagy részével és rápakoljuk a következő adag tésztát. Lekenjük a maradék vajjal, megszórjuk a maradék mákkal és letakarva fél óráig kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük (az utolsó 10 percben lefedjük, ha nagyon sülne a teteje).

  4. A sodóhoz csomómentesre keverjük hidegen az alapanyagokat és 150 g sütőtökpürét egy gyorsforralóban, majd közepes hőfokon sűrű krémet főzünk belőle. A megsült tésztát a sodóval tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

Nem tudom, mennyire hívhatjuk aranygaluskának, de biztosan az egyik legjobb változata. Itt a sütőtökszezon, úgyhogy egy hidegebb napon még egy programnak is tök jó.

Sütőtökből sosem elég, ugye? Most egy mennyei aranygaluskába rejtettük.

Hozzávalók

1 28x30 cm-es tepsihez
Az összeállításhoz
400 g
sütőtök
70 g
darált mák
50 g
kristálycukor
60 g
olvasztott vaj
A tésztához
550 g
finomliszt
2 db
tojás
3 ek
étolaj
220 ml
meleg tej
5 g
porélesztő
4 ek
kristálycukor
30 g
puha vaj
1 nagy csipet
A sodóhoz
1 db
tojássárgája
1 db
egész tojás
1 mk
őrölt fahéj
20 g
bourbon vaníliás cukor
2 ek
kristálycukor
1 ek
keményítő
700 ml
tej

Elkészítés

  1. A sütőtökös-mákos aranygaluskához a friss sütőtököt héjastól, 6-8 cm-es darabokra vágjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük. Ha megsült, leszedjük a héját (ha vannak, kiszedjük a magokat), a belsejét kikaparjuk egy turmixgépbe és leturmixoljuk. Ebből a püréből fogunk tenni később a tésztába és a sodóba is.

  2. A tésztához a hozzávalókat és 100 g-ot s korábban elkészített sütőtökpüréből összegyúrunk, 7-8 perc alatt alaposan kidagasztjuk, majd lefedve a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt. A mákot és a cukrot összekeverjük. A tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kiszaggatjuk kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval. A tepsi aljába sütőpapírt teszünk, lekenjük egy kevés vajjal, megszórjuk egy kevés mákos cukorral és rápakoljuk az első sor tésztát, lazán egymás mellé.

  3. Lekenjük a tetejüket vajjal, megszórjuk a mák nagy részével és rápakoljuk a következő adag tésztát. Lekenjük a maradék vajjal, megszórjuk a maradék mákkal és letakarva fél óráig kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük (az utolsó 10 percben lefedjük, ha nagyon sülne a teteje).

  4. A sodóhoz csomómentesre keverjük hidegen az alapanyagokat és 150 g sütőtökpürét egy gyorsforralóban, majd közepes hőfokon sűrű krémet főzünk belőle. A megsült tésztát a sodóval tálaljuk.

Ha tetszett a sütőtökös-mákos aranygaluska receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése