A sütőtökös pite tésztájához a hideg, kockákra vágott vajat elmorzsoljuk a liszttel, a sóval, a porcukorral, és hozzáadjuk a tojássárgákat, majd összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és 1 órán át hagyjuk pihenni a hűtőben.
A sütőtököt félbevágjuk, kikaparjuk a magját, majd 190 fokra előmelegített sütőben, kb. 1 óra alatt puhára sütjük. Kiszedjük a megsült tök belsejét, és aprítóban összepürésítjük. Ha esetleg nehezebben viszi az aprító, adjuk hozzá a töltelékhez való tojásokat. Majd a pürét alaposan összekeverjük a többi hozzávalóval.
Kivesszük a hűtőből a tésztát, és enyhén lisztezett felületen, kb. 5 mm vastagságú, kb. 26 cm átmérőjű körformára nyújtjuk. Belerakjuk a piteformába, és óvatosan rányomkodjuk az oldalára. A felesleget levágjuk, majd sütőpapírt rakunk bele, és kitöltjük sütőbabbal, így nem fog “leolvadni” a forma széléről a tészta. 180 fokra melegített sütőben elősütjük kb. 14 percig, majd levesszük a tésztáról a sütőbabot a sütőpapírral együtt.
A tésztára öntjük a sütőtökös krémet, visszarakjuk a sütőbe, és kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Közben a díszítéshez a tojásfehérjéket és a cukrot egy tálban összekeverjük, és vízgőz fölé rakjuk. Kevergetve alaposan felmelegítjük, de vigyázzunk, hogy ne kezdjen el megfőni a tojás a hőtől. A tojásfehérjés cukrot habverővel, magas fokozaton addig keverjük, amíg masszív habcsókalapot kapunk. A tojáshabot egy habzsákba töltjük, és tetszőleges mintájú díszítést nyomunk belőle a pite tetejére. Egy szakácsfáklyával megpirítjuk a habot, majd ha máris enni szeretnénk, egy vízbe mártott, éles késsel szeletelhetjük is.

- Elkészítési idő: 50 perc
- Pihentetési idő: 1 óra
- Sütési idő: kb. 1 óra 50 perc