Fantasztikus desszertek

Sütőtököspite

Sütőtökös pite

Hozzávalók
A tésztához
170 g
hideg vaj
250 g
finomliszt
(+ a nyújtáshoz)
1 tk
2 ek
porcukor
2
tojássárgája
A krémhez
1 kg
sütőtök
1 tk
őrölt szerecsendió
2 tk
őrölt fahéj
1 mk
őrölt gyömbér
3 db
tojás
5 ek
keményítő
2 ek
mascarpone
5 ek
porcukor
A sütéshez
sütőbab
A díszítéshez
2 db
tojásfehérje
160 g
kristálycukor

Elkészítés

A sütőtökös pite tésztájához a hideg, kockákra vágott vajat elmorzsoljuk a liszttel, a sóval, a porcukorral, és hozzáadjuk a tojássárgákat, majd összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és 1 órán át hagyjuk pihenni a hűtőben.

A sütőtököt félbevágjuk, kikaparjuk a magját, majd 190 fokra előmelegített sütőben, kb. 1 óra alatt puhára sütjük. Kiszedjük a megsült tök belsejét, és aprítóban összepürésítjük. Ha esetleg nehezebben viszi az aprító, adjuk hozzá a töltelékhez való tojásokat. Majd a pürét alaposan összekeverjük a többi hozzávalóval. 

Kivesszük a hűtőből a tésztát, és enyhén lisztezett felületen, kb. 5 mm vastagságú, kb. 26 cm átmérőjű körformára nyújtjuk. Belerakjuk a piteformába, és óvatosan rányomkodjuk az oldalára. A felesleget levágjuk, majd sütőpapírt rakunk bele, és kitöltjük sütőbabbal, így nem fog “leolvadni” a forma széléről a tészta. 180 fokra melegített sütőben elősütjük kb. 14 percig, majd levesszük a tésztáról a sütőbabot a sütőpapírral együtt.

A tésztára öntjük a sütőtökös krémet, visszarakjuk a sütőbe, és kb. 35 perc alatt készre sütjük.

Közben a díszítéshez a tojásfehérjéket és a cukrot egy tálban összekeverjük, és vízgőz fölé rakjuk. Kevergetve alaposan felmelegítjük, de vigyázzunk, hogy ne kezdjen el megfőni a tojás a hőtől. A tojásfehérjés cukrot habverővel, magas fokozaton addig keverjük, amíg masszív habcsókalapot kapunk. A tojáshabot egy habzsákba töltjük, és tetszőleges mintájú díszítést nyomunk belőle a pite tetejére. Egy szakácsfáklyával megpirítjuk a habot, majd ha máris enni szeretnénk, egy vízbe mártott, éles késsel szeletelhetjük is.

Sütőtökös pite
Sütőtökös pite (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Pihentetési idő: 1 óra
  • Sütési idő: kb. 1 óra 50 perc 

Ha ez a pite elnyerte a tetszésedet, érdemes felfedezned további klasszikus süteményrecepteket is! Az almás pitétől a túrós lepényig, igazi időtálló kedvencek várnak rád!

Békebeli almás pite

Kapros-túrós lepény

Diós guba szikkadt kalácsból

www.streetkitchen.hu

Krémes, habos, fűszeres és édes sütőtökös töltelék omlós tésztába “csomagolva”. Igazi őszi hangulatot és illatokat varázsolhatsz vele, ráadásul isteni finom is!

Hozzávalók

1 kb. 24 cm átmérőjű piteformához:
A tésztához
170 g
hideg vaj
250 g
finomliszt
(+ a nyújtáshoz)
1 tk
2 ek
porcukor
2
tojássárgája
A krémhez
1 kg
sütőtök
1 tk
őrölt szerecsendió
2 tk
őrölt fahéj
1 mk
őrölt gyömbér
3 db
tojás
5 ek
keményítő
2 ek
mascarpone
5 ek
porcukor
A sütéshez
sütőbab
A díszítéshez
2 db
tojásfehérje
160 g
kristálycukor

A sütőtökös pite tésztájához a hideg, kockákra vágott vajat elmorzsoljuk a liszttel, a sóval, a porcukorral, és hozzáadjuk a tojássárgákat, majd összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és 1 órán át hagyjuk pihenni a hűtőben.

A sütőtököt félbevágjuk, kikaparjuk a magját, majd 190 fokra előmelegített sütőben, kb. 1 óra alatt puhára sütjük. Kiszedjük a megsült tök belsejét, és aprítóban összepürésítjük. Ha esetleg nehezebben viszi az aprító, adjuk hozzá a töltelékhez való tojásokat. Majd a pürét alaposan összekeverjük a többi hozzávalóval. 

Kivesszük a hűtőből a tésztát, és enyhén lisztezett felületen, kb. 5 mm vastagságú, kb. 26 cm átmérőjű körformára nyújtjuk. Belerakjuk a piteformába, és óvatosan rányomkodjuk az oldalára. A felesleget levágjuk, majd sütőpapírt rakunk bele, és kitöltjük sütőbabbal, így nem fog “leolvadni” a forma széléről a tészta. 180 fokra melegített sütőben elősütjük kb. 14 percig, majd levesszük a tésztáról a sütőbabot a sütőpapírral együtt.

A tésztára öntjük a sütőtökös krémet, visszarakjuk a sütőbe, és kb. 35 perc alatt készre sütjük.

Közben a díszítéshez a tojásfehérjéket és a cukrot egy tálban összekeverjük, és vízgőz fölé rakjuk. Kevergetve alaposan felmelegítjük, de vigyázzunk, hogy ne kezdjen el megfőni a tojás a hőtől. A tojásfehérjés cukrot habverővel, magas fokozaton addig keverjük, amíg masszív habcsókalapot kapunk. A tojáshabot egy habzsákba töltjük, és tetszőleges mintájú díszítést nyomunk belőle a pite tetejére. Egy szakácsfáklyával megpirítjuk a habot, majd ha máris enni szeretnénk, egy vízbe mártott, éles késsel szeletelhetjük is.

Sütőtökös pite
Sütőtökös pite (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Pihentetési idő: 1 óra
  • Sütési idő: kb. 1 óra 50 perc 

Ha ez a pite elnyerte a tetszésedet, érdemes felfedezned további klasszikus süteményrecepteket is! Az almás pitétől a túrós lepényig, igazi időtálló kedvencek várnak rád!

Békebeli almás pite

Kapros-túrós lepény

Diós guba szikkadt kalácsból

Ha tetszett a Sütőtökös pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept