Húsételek

Sütőtökösrizottórozékacsamellel,akácmézes-citrusosbébispenóttal

Sütőtökös rizottó rozé kacsamellel, akácmézes-citrusos bébispenóttal

Hozzávalók
200 g
vaj
100 g
vaj
30 g
vaj
A tálaláshoz
Az alapléhez
0.5 db
zellergumó
(500 g/db)
1 fej
gomba
1 db
paradicsom
(90 g/db)
1 szál
póréhagyma
1 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
1 db
burgonya
(200 g/db)
2 l
víz
A tökkrémhez
0.5 db
sütőtök
4 ek
olívaolaj
2 db
narancs leve
50 g
méz
100 ml
kókuszkrém
2
cm gyömbér
1 csipet
kurkuma
A rizottóhoz
2 ek
olívaolaj
2 fej
salottahagyma
(80 g/fej)
150 g
rizottórizs
100 ml
száraz fehérbor
30 g
parmezán
A kacsamellhez
2 db
kacsamell
só, bors
1 gerezd
fokhagyma
2 ág
rozmaring
2 ág
kakukkfű
A salátához
2 ek
méz
1 db
citrom
1 db
lime
50 g
bébispenót
20 g
parmezán

Elkészítés

A sütőtökös rizottó rozé kacsamellel elkészítéséhez:

Első lépésként az alapléhez a megtiszított zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, felöntjük a vízzel, sózzuk, és közepes lángon elkezdjük főzni. 

A megtisztított és feldarabolt sütőtököt egy tepsire pakoljuk, meglocsoljuk olajjal, megsózzuk, és 220 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. 

A rizottóhoz a finomra vágott salottahagymát elkezdjük lepirítani az olajon. Amikor üvegesre pirult, hozzáadjuk a rizst, és alaposan átforrósítjuk. Felöntjük fehérborral, és közepes lángon főzve hagyjuk, hogy szinte teljesen elpárologjon róla a folyadék. Ezután mindig 1-2 merőkanál alaplével öntögetjük fel a rizottót, amíg a rizsszemek al denték, vagyis belül még kicsit roppanósak nem lesznek.

Közben a megsült sütőtököt egy gyorsforralóba tesszük a vajjal, a narancslével, a mézzel, a kókuszkrémmel és a gyömbérrel, összefőzzük, majd áttesszük egy turmixba, és a kurkumával együtt leturmixoljuk. 

A kacsamell bőrét beirdaljuk, és bőrével lefelé egy száraz, közepesen forró serpenyőbe rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, és ha jól megpirult a bőre, a többi oldalát is körbepirítjuk. Félretesszük pihenni pár percre, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 5 percre. Sütés után ismét serpenyőbe tesszük a bőrével lefelé, mellé dobjuk a vajat, a roppantott fokhagymát és a zöldfűszereket, és közepes lángon pirítjuk pár percig, közben locsolgajuk az illatos vajjal. 

A rizottóhoz adagolunk a tökpüréből annyit, hogy krémes állagot érjünk el, teszünk még hozzá egy kevés vajat és belereszeljük a parmezánt is. 

Bébispenót-saláta:

A salátához kikeverjük a mézet a citrusok reszelt héjával és kifacsart levével, és ebben a keverékben megforgatjuk a spenótleveleket.

Tányérba szedjük a rizottót, rápakoljuk a vékonyan felszeletelt kacsamellet és a spenótsalátát, és az egészet megreszeljük még egy kevés parmezánnal.

sutotokos-rizotto-roze-kacsamellel
Sütőtökös rizottó rozé kacsamellel, akácmézes-citrusos bébispenóttal (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 
  • Sütési idő: 25 perc 

www.streetkitchen.hu

Nagy Dani, a Konyhafőnök 6. helyezettje ellátogatott az SK bázisára, és egy igazán őszies recepttel indította el a tökszezont. Rizottót készített sokak kedvenc alapanyagából, mellé pedig rozé kacsamellet sütött, ami remekül passzol hozzá.

Hozzávalók

2 főre
200 g
vaj
100 g
vaj
30 g
vaj
A tálaláshoz
Az alapléhez
0.5 db
zellergumó
(500 g/db)
1 fej
gomba
1 db
paradicsom
(90 g/db)
1 szál
póréhagyma
1 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
1 db
burgonya
(200 g/db)
2 l
víz
A tökkrémhez
0.5 db
sütőtök
4 ek
olívaolaj
2 db
narancs leve
50 g
méz
100 ml
kókuszkrém
2
cm gyömbér
1 csipet
kurkuma
A rizottóhoz
2 ek
olívaolaj
2 fej
salottahagyma
(80 g/fej)
150 g
rizottórizs
100 ml
száraz fehérbor
30 g
parmezán
A kacsamellhez
2 db
kacsamell
só, bors
1 gerezd
fokhagyma
2 ág
rozmaring
2 ág
kakukkfű
A salátához
2 ek
méz
1 db
citrom
1 db
lime
50 g
bébispenót
20 g
parmezán

A sütőtökös rizottó rozé kacsamellel elkészítéséhez:

Első lépésként az alapléhez a megtiszított zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, felöntjük a vízzel, sózzuk, és közepes lángon elkezdjük főzni. 

A megtisztított és feldarabolt sütőtököt egy tepsire pakoljuk, meglocsoljuk olajjal, megsózzuk, és 220 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. 

A rizottóhoz a finomra vágott salottahagymát elkezdjük lepirítani az olajon. Amikor üvegesre pirult, hozzáadjuk a rizst, és alaposan átforrósítjuk. Felöntjük fehérborral, és közepes lángon főzve hagyjuk, hogy szinte teljesen elpárologjon róla a folyadék. Ezután mindig 1-2 merőkanál alaplével öntögetjük fel a rizottót, amíg a rizsszemek al denték, vagyis belül még kicsit roppanósak nem lesznek.

Közben a megsült sütőtököt egy gyorsforralóba tesszük a vajjal, a narancslével, a mézzel, a kókuszkrémmel és a gyömbérrel, összefőzzük, majd áttesszük egy turmixba, és a kurkumával együtt leturmixoljuk. 

A kacsamell bőrét beirdaljuk, és bőrével lefelé egy száraz, közepesen forró serpenyőbe rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, és ha jól megpirult a bőre, a többi oldalát is körbepirítjuk. Félretesszük pihenni pár percre, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 5 percre. Sütés után ismét serpenyőbe tesszük a bőrével lefelé, mellé dobjuk a vajat, a roppantott fokhagymát és a zöldfűszereket, és közepes lángon pirítjuk pár percig, közben locsolgajuk az illatos vajjal. 

A rizottóhoz adagolunk a tökpüréből annyit, hogy krémes állagot érjünk el, teszünk még hozzá egy kevés vajat és belereszeljük a parmezánt is. 

Bébispenót-saláta:

A salátához kikeverjük a mézet a citrusok reszelt héjával és kifacsart levével, és ebben a keverékben megforgatjuk a spenótleveleket.

Tányérba szedjük a rizottót, rápakoljuk a vékonyan felszeletelt kacsamellet és a spenótsalátát, és az egészet megreszeljük még egy kevés parmezánnal.

sutotokos-rizotto-roze-kacsamellel
Sütőtökös rizottó rozé kacsamellel, akácmézes-citrusos bébispenóttal (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 
  • Sütési idő: 25 perc 

Ha tetszett a Sütőtökös rizottó rozé kacsamellel, akácmézes-citrusos bébispenóttal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept