Egy nagy, sütőbe rakható serpenyőben felolvasztjuk a kókuszolajat, majd dinsztelni kezdjük benne a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
Mikor a hagyma kapott egy kis színt, megszórjuk fűszerpaprikával, amit szintén pirítunk egy kicsit, de csak óvatosan, hogy ne égjen oda.Rátesszük a sűrített paradicsomot, és azzal is pirítjuk egy kicsit a hagymákat, majd mehet rá a felcsíkozott paprika és a cikkekre vágott paradicsom.
Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel és közepes lángon pároljuk.
A gombákat felcikkezzük és egy nagyobb serpenyőben, nagy lángon, az olajon jól lepirítjuk, közben sózzuk. Mikor a gomba alaposan lepirult, a paradicsomos alaphoz adjuk, felöntjük az alaplével és ízesítjük a szójaszósszal.Így pároljuk még 10 percig, majd készítünk bele négy mélyedést, ahova beleütjük a tojásokat. A tojások tetejét megsózzuk, majd a serpenyőt berakjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe 10 percre.
A rösztihez lereszeljük a burgonyát, a sárgarépát, a zellert, sózzuk, majd állni hagyjuk 10 percig, és kinyomkodjuk a levét.
Hozzáadjuk a lisztet, a zsemlemorzsát, a szerecsendiót, a tojásokat, és sózzuk, borsozzuk. Alaposan elkeverjük. Olajat hevítünk egy serpenyőben, majd közepes lángon kb. 2 evőkanálnyi adagokban kisütjük benne a masszát.
A kész shakshukát a rösztikkel és aprított petrezselyemmel tálaljuk!
Szaftosgombásshakshuka

Nem kell brunch-ozóba menni egy jó shakshukához, a szomszédba meg végképp nem. A röszti jól megy hozzá, bármilyen zöldséggel meg lehet csinálni, ha elég bevállalós vagy.
Vega
A gombás shakshuka a klasszikus közel-keleti tojásos-paradicsomos reggeli egy laktatóbb, földesebb, mégis hihetetlenül szaftos verziója. A gomba itt nem csak mellékszereplő – testesebbé, gazdagabbá, „ősziesebbé” teszi az egész fogást, miközben gyönyörűen összeolvad a fűszeres paradicsomszósszal és a buggyantott tojással.
Hozzávalók
A rösztihez
A tálaláshoz
Elkészítés
Egy nagy, sütőbe rakható serpenyőben felolvasztjuk a kókuszolajat, majd dinsztelni kezdjük benne a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
Mikor a hagyma kapott egy kis színt, megszórjuk fűszerpaprikával, amit szintén pirítunk egy kicsit, de csak óvatosan, hogy ne égjen oda.Rátesszük a sűrített paradicsomot, és azzal is pirítjuk egy kicsit a hagymákat, majd mehet rá a felcsíkozott paprika és a cikkekre vágott paradicsom.
Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel és közepes lángon pároljuk.
A gombákat felcikkezzük és egy nagyobb serpenyőben, nagy lángon, az olajon jól lepirítjuk, közben sózzuk. Mikor a gomba alaposan lepirult, a paradicsomos alaphoz adjuk, felöntjük az alaplével és ízesítjük a szójaszósszal.Így pároljuk még 10 percig, majd készítünk bele négy mélyedést, ahova beleütjük a tojásokat. A tojások tetejét megsózzuk, majd a serpenyőt berakjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe 10 percre.
A rösztihez lereszeljük a burgonyát, a sárgarépát, a zellert, sózzuk, majd állni hagyjuk 10 percig, és kinyomkodjuk a levét.
Hozzáadjuk a lisztet, a zsemlemorzsát, a szerecsendiót, a tojásokat, és sózzuk, borsozzuk. Alaposan elkeverjük. Olajat hevítünk egy serpenyőben, majd közepes lángon kb. 2 evőkanálnyi adagokban kisütjük benne a masszát.
A kész shakshukát a rösztikkel és aprított petrezselyemmel tálaljuk!

A gombás shakshuka frissen az igazi, de ha marad belőle, légmentesen zárható dobozban a hűtőben 2 napig simán eláll. A paradicsomos alap jól bírja a tárolást, a gomba viszont hajlamos kicsit összeesni és vizet ereszteni, ezért újramelegítés előtt érdemes egy kicsit átkeverni, akár serpenyőben, akár mikróban.
A gombás shakshuka mellett számos másik vega szaftos ételünk is van!
Ha tetszett a szaftos gombás shakshuka receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



