Vegetáriánus ételek

Szaftosgombásshakshuka

Szaftos gombás shakshuka
Szaftos gombás shakshuka tócsnival

Hozzávalók
80 g
kókuszolaj
2 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
1 ek
őrölt fűszerpaprika
1 ek
sűrített paradicsom
3 db
tv-paprika
(150 g/db)
2 db
paradicsom
(90 g/db)
bors
1 tk
őrölt fűszerkömény
400 g
barna csiperkegomba
1 ek
étolaj
100 ml
zöldségalaplé
40 ml
szójaszósz
4 db
tojás
A rösztihez
500 g
burgonya
(tisztított súly)
3 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
0.5 db
zellergumó
(360 g/db)
180 g
finomliszt
50 g
zsemlemorzsa
0.5 tk
őrölt szerecsendió
2 db
tojás
bors
2 ek
étolaj
A tálaláshoz
0.5 csokor
petrezselyem

Elkészítés
  1. Egy nagy, sütőbe rakható serpenyőben felolvasztjuk a kókuszolajat, majd dinsztelni kezdjük benne a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
    Mikor a hagyma kapott egy kis színt, megszórjuk fűszerpaprikával, amit szintén pirítunk egy kicsit, de csak óvatosan, hogy ne égjen oda. 

  2. Rátesszük a sűrített paradicsomot, és azzal is pirítjuk egy kicsit a hagymákat, majd mehet rá a felcsíkozott paprika és a cikkekre vágott paradicsom. 

  3. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel és közepes lángon pároljuk.
    A gombákat felcikkezzük és egy nagyobb serpenyőben, nagy lángon, az olajon jól lepirítjuk, közben sózzuk. Mikor a gomba alaposan lepirult, a paradicsomos alaphoz adjuk, felöntjük az alaplével és ízesítjük a szójaszósszal. 

  4. Így pároljuk még 10 percig, majd készítünk bele négy mélyedést, ahova beleütjük a tojásokat. A tojások tetejét megsózzuk, majd a serpenyőt berakjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe 10 percre. 

  5. A rösztihez lereszeljük a burgonyát, a sárgarépát, a zellert, sózzuk, majd állni hagyjuk 10 percig, és kinyomkodjuk a levét.

  6. Hozzáadjuk a lisztet, a zsemlemorzsát, a szerecsendiót, a tojásokat, és sózzuk, borsozzuk. Alaposan elkeverjük. Olajat hevítünk egy serpenyőben, majd közepes lángon kb. 2 evőkanálnyi adagokban kisütjük benne a masszát. 

  7. A kész shakshukát a rösztikkel és aprított petrezselyemmel tálaljuk!


www.streetkitchen.hu

A Szaftos kaják támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Nem kell brunch-ozóba menni egy jó shakshukához, a szomszédba meg végképp nem. A röszti jól megy hozzá, bármilyen zöldséggel meg lehet csinálni, ha elég bevállalós vagy.

pictogram

Vega

A gombás shakshuka a klasszikus közel-keleti tojásos-paradicsomos reggeli egy laktatóbb, földesebb, mégis hihetetlenül szaftos verziója. A gomba itt nem csak mellékszereplő – testesebbé, gazdagabbá, „ősziesebbé” teszi az egész fogást, miközben gyönyörűen összeolvad a fűszeres paradicsomszósszal és a buggyantott tojással.

Hozzávalók

4 főre
80 g
kókuszolaj
2 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
1 ek
őrölt fűszerpaprika
1 ek
sűrített paradicsom
3 db
tv-paprika
(150 g/db)
2 db
paradicsom
(90 g/db)
bors
1 tk
őrölt fűszerkömény
400 g
barna csiperkegomba
1 ek
étolaj
100 ml
zöldségalaplé
40 ml
szójaszósz
4 db
tojás
A rösztihez
500 g
burgonya
(tisztított súly)
3 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
0.5 db
zellergumó
(360 g/db)
180 g
finomliszt
50 g
zsemlemorzsa
0.5 tk
őrölt szerecsendió
2 db
tojás
bors
2 ek
étolaj
A tálaláshoz
0.5 csokor
petrezselyem

Elkészítés

  1. Egy nagy, sütőbe rakható serpenyőben felolvasztjuk a kókuszolajat, majd dinsztelni kezdjük benne a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
    Mikor a hagyma kapott egy kis színt, megszórjuk fűszerpaprikával, amit szintén pirítunk egy kicsit, de csak óvatosan, hogy ne égjen oda. 

  2. Rátesszük a sűrített paradicsomot, és azzal is pirítjuk egy kicsit a hagymákat, majd mehet rá a felcsíkozott paprika és a cikkekre vágott paradicsom. 

  3. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel és közepes lángon pároljuk.
    A gombákat felcikkezzük és egy nagyobb serpenyőben, nagy lángon, az olajon jól lepirítjuk, közben sózzuk. Mikor a gomba alaposan lepirult, a paradicsomos alaphoz adjuk, felöntjük az alaplével és ízesítjük a szójaszósszal. 

  4. Így pároljuk még 10 percig, majd készítünk bele négy mélyedést, ahova beleütjük a tojásokat. A tojások tetejét megsózzuk, majd a serpenyőt berakjuk a 180 fokra előmelegített sütőbe 10 percre. 

  5. A rösztihez lereszeljük a burgonyát, a sárgarépát, a zellert, sózzuk, majd állni hagyjuk 10 percig, és kinyomkodjuk a levét.

  6. Hozzáadjuk a lisztet, a zsemlemorzsát, a szerecsendiót, a tojásokat, és sózzuk, borsozzuk. Alaposan elkeverjük. Olajat hevítünk egy serpenyőben, majd közepes lángon kb. 2 evőkanálnyi adagokban kisütjük benne a masszát. 

  7. A kész shakshukát a rösztikkel és aprított petrezselyemmel tálaljuk!


Szaftos gombás shakshuka tócsnival
Szaftos gombás shakshuka (Fotó: Street Kitchen)

A gombás shakshuka frissen az igazi, de ha marad belőle, légmentesen zárható dobozban a hűtőben 2 napig simán eláll. A paradicsomos alap jól bírja a tárolást, a gomba viszont hajlamos kicsit összeesni és vizet ereszteni, ezért újramelegítés előtt érdemes egy kicsit átkeverni, akár serpenyőben, akár mikróban.

A gombás shakshuka mellett számos másik vega szaftos ételünk is van!

Vegán pörkölt

Vega mexikói chowder

Ádám-féle vegán lecsó

Ha tetszett a szaftos gombás shakshuka receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése