Halételek

Szójás-lime-oslazac,marinálthagymávalésspenótfelfújttal

Szójás-lime-os lazac, marinált hagymával és spenótfelfújttal

Hozzávalók
A lazachoz
500 g
lazacfilé 4 darabba vágva
2 db
lime
5 ek
szójaszósz
1 ek
olívaolaj
1 ek
magos mustár
1 tk
méz
2 gerezd
zúzott fokhagyma
A marinált hagymához
2 fej
lilahagyma
2 fej
vöröshagyma
150 ml
fehérborecet
150 ml
víz
só, bors
1 tk
chilipehely
1 ek
barna cukor
1 tk
rozmaring
8 tk
vaj
A spenótfelfújthoz
1 ek
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma
5 gerezd
fokhagyma
400 g
friss bébispenót
5 ek
liszt
60 g
reszelt parmezán
só, bors
0.25 db
szerecsendió
5 ek
zsemlemorzsa
300 ml
tejszín
50 g
vaj

Elkészítés

A hagymákat héjastul megmossuk, végeit levágjuk és elfelezzük. Egy kisebb tepsibe rakjuk őket úgy, hogy a vágott felületük felfelé nézzen, és egy tálban kikeverjük a pácot: a fehérborecetet, vizet, chilipelyhet, cukrot, rozmaringot, sózzuk, borsozzuk és ezt öntjük a hagymák alá. Kb. 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 30 percig, majd kivesszük és mindegyik hagymára rakunk egy kis kocka vajat, majd visszarakjuk a sütőbe még kb. 10-15 percre.

4 nagy alufólia darabot letépünk, akkorát, hogy kis hajót tudjunk formázni a halnak, amivel be is tudjuk fedni. Az alufóliába rakjuk a halszeleteket, bőrrel lefelé. A páchoz egy tálban kikeverjük a szójaszószt, fokhagymát, olívaolajat, mustárt, mézet, az egyik lime kifacsart levét és ráöntjük a halra. Fél órát hagyjuk állni, majd vékonyan felszeleteljük a másik lime-ot és a halszeletekre tesszük. Befedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben, 20 percig sütjük.

A felfújthoz egy serpenyőben az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, 3 gerezd fokhagymát majd elzárjuk és rádobjuk a spenótot. Egy másik edényben sűrű besamelt készítünk: a vajat felolvasztjuk, megszórjuk liszttel és fokozatosan adagolva hozzáadjuk a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a szerecsendiót, 30 g parmezánt, 2 gerezd fokhagymát és jól elkeverjük.

Ebbe öntjük bele a hagymás spenótos alapot és jól összeforgatjuk. Kb. egy 10x15 cm nagyságú tepsibe rakjuk és megszórjuk a zsemlemorzsa és 30 g reszelt parmezán keverékével. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
A lazacot a sült hagymával és a felfújttal tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

Ha egy picivel könnyebb karácsonyi receptre vágytok, süssétek meg ezt a lazacot, két fajta zöldséggel is: egy spenótfelfújttal és egy zseniális marinált hagymával! Ezután pedig egy picivel jobb lelkiismerettel futhattok neki a sütihegyeknek. :D

Hozzávalók

2 személyre
A lazachoz
500 g
lazacfilé 4 darabba vágva
2 db
lime
5 ek
szójaszósz
1 ek
olívaolaj
1 ek
magos mustár
1 tk
méz
2 gerezd
zúzott fokhagyma
A marinált hagymához
2 fej
lilahagyma
2 fej
vöröshagyma
150 ml
fehérborecet
150 ml
víz
só, bors
1 tk
chilipehely
1 ek
barna cukor
1 tk
rozmaring
8 tk
vaj
A spenótfelfújthoz
1 ek
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma
5 gerezd
fokhagyma
400 g
friss bébispenót
5 ek
liszt
60 g
reszelt parmezán
só, bors
0.25 db
szerecsendió
5 ek
zsemlemorzsa
300 ml
tejszín
50 g
vaj

A hagymákat héjastul megmossuk, végeit levágjuk és elfelezzük. Egy kisebb tepsibe rakjuk őket úgy, hogy a vágott felületük felfelé nézzen, és egy tálban kikeverjük a pácot: a fehérborecetet, vizet, chilipelyhet, cukrot, rozmaringot, sózzuk, borsozzuk és ezt öntjük a hagymák alá. Kb. 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 30 percig, majd kivesszük és mindegyik hagymára rakunk egy kis kocka vajat, majd visszarakjuk a sütőbe még kb. 10-15 percre.

4 nagy alufólia darabot letépünk, akkorát, hogy kis hajót tudjunk formázni a halnak, amivel be is tudjuk fedni. Az alufóliába rakjuk a halszeleteket, bőrrel lefelé. A páchoz egy tálban kikeverjük a szójaszószt, fokhagymát, olívaolajat, mustárt, mézet, az egyik lime kifacsart levét és ráöntjük a halra. Fél órát hagyjuk állni, majd vékonyan felszeleteljük a másik lime-ot és a halszeletekre tesszük. Befedjük alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőben, 20 percig sütjük.

A felfújthoz egy serpenyőben az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, 3 gerezd fokhagymát majd elzárjuk és rádobjuk a spenótot. Egy másik edényben sűrű besamelt készítünk: a vajat felolvasztjuk, megszórjuk liszttel és fokozatosan adagolva hozzáadjuk a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a szerecsendiót, 30 g parmezánt, 2 gerezd fokhagymát és jól elkeverjük.

Ebbe öntjük bele a hagymás spenótos alapot és jól összeforgatjuk. Kb. egy 10x15 cm nagyságú tepsibe rakjuk és megszórjuk a zsemlemorzsa és 30 g reszelt parmezán keverékével. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
A lazacot a sült hagymával és a felfújttal tálaljuk.

Ha tetszett a Szójás-lime-os lazac, marinált hagymával és spenótfelfújttal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept