Gyors tészták

Szotyipesztóstészta

Szotyipesztós tészta
Szotyipesztós tészta

Hozzávalók
60 ml
olívaolaj
50 g
vaj
4 gerezd
fokhagyma
200 g
bébispenót
bors
100 g
sótlan napraforgómag
(pörkölt)
60 g
cheddar sajt
100 ml
tejszín
500 g
gemelli tészta
2 db
kápia paprika
(80 g/db)

Elkészítés
  1. Egy nagyobb serpenyőben, közepes lángon elkezdjük melegíteni az olaj felét, majd hozzáadjuk a vajat is, és amikor a vaj felolvadt, belerakjuk a zúzott fokhagymát. Kicsit átpirítjuk és rádobjuk a spenótleveleket. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk, hogy teljesen összeessen.

  2. A szotyipesztóhoz a napraforgómagot egy késes aprítóba rakjuk a maradék olívaolajjal és a lereszelt sajt felével, majd alaposan lezúzzuk. 

  3. Amikor a spenót teljesen összeesett, hozzáöntjük a tejszínt, egyet forralunk rajta, majd a tejszínes spenót felét a késes aprítóba szedjük és tovább aprítjuk. A maradék spenótot pedig a serpenyőben hagyjuk. 

  4. A tésztát bő, sós, lobogó vízben kifőzzük a csomagoláson leírtak szerint, majd egy szűrőkanállal közvetlenül a serpenyőben lévő spenótra szedjük.

  5. Rászedjük az aprítóból a szotyipesztót is, és rádobjuk az apró kockákra vágott paprikát.

  6. Reszelünk még rá sajtot és az egészet alaposan összeforgatjuk. Ha szükséges, egy kevés tésztafőző vízzel hígíthatunk a szafton. Tányérba szedjük a tésztát, végül egy kevés reszelt cheddarral és frissen őrölt borssal koronázzuk meg az ételt. 

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Fedezd fel a pesztó új szintjét! A szotyipesztós tészta napraforgómaggal, spenóttal, cheddar sajttal és kápia paprikával készül. Krémes, friss és izgalmas fogás, ami egyszerre különleges és könnyen elkészíthető.

pictogram

Vega

Ha valami igazán különleges, mégis egyszerű tésztára vágysz, akkor itt ez a szotyipesztós tészta! A klasszikus bazsalikomos pesztó helyett most pörkölt napraforgómag adja az alapot, ami szuper intenzív, diós ízt kölcsönöz az ételnek. A spenót, a krémes tejszín és a cheddar pedig együtt egy selymes, izgalmas szószt alkot, amit a kápia paprika frissessége és édes íze tesz teljessé.

Hozzávalók

4 főre
60 ml
olívaolaj
50 g
vaj
4 gerezd
fokhagyma
200 g
bébispenót
bors
100 g
sótlan napraforgómag
(pörkölt)
60 g
cheddar sajt
100 ml
tejszín
500 g
gemelli tészta
2 db
kápia paprika
(80 g/db)

Elkészítés

  1. Egy nagyobb serpenyőben, közepes lángon elkezdjük melegíteni az olaj felét, majd hozzáadjuk a vajat is, és amikor a vaj felolvadt, belerakjuk a zúzott fokhagymát. Kicsit átpirítjuk és rádobjuk a spenótleveleket. Sózzuk, borsozzuk és hagyjuk, hogy teljesen összeessen.

  2. A szotyipesztóhoz a napraforgómagot egy késes aprítóba rakjuk a maradék olívaolajjal és a lereszelt sajt felével, majd alaposan lezúzzuk. 

  3. Amikor a spenót teljesen összeesett, hozzáöntjük a tejszínt, egyet forralunk rajta, majd a tejszínes spenót felét a késes aprítóba szedjük és tovább aprítjuk. A maradék spenótot pedig a serpenyőben hagyjuk. 

  4. A tésztát bő, sós, lobogó vízben kifőzzük a csomagoláson leírtak szerint, majd egy szűrőkanállal közvetlenül a serpenyőben lévő spenótra szedjük.

  5. Rászedjük az aprítóból a szotyipesztót is, és rádobjuk az apró kockákra vágott paprikát.

  6. Reszelünk még rá sajtot és az egészet alaposan összeforgatjuk. Ha szükséges, egy kevés tésztafőző vízzel hígíthatunk a szafton. Tányérba szedjük a tésztát, végül egy kevés reszelt cheddarral és frissen őrölt borssal koronázzuk meg az ételt. 

szotyi-pesztos-teszta-2
Szotyipesztós tészta (Fotó: Street Kitchen)

Hasznos tudnivalók

  • Alternatíva: a napraforgómag mellett kipróbálhatod tökmaggal vagy dióval is.

  • Fenntarthatóság: a szotyival készült pesztó olcsóbb és környezetkímélőbb opció, mint a fenyőmagos verzió.

  • Variáció: egy kis citromhéjjal vagy chilivel még frissebb, izgalmasabb lesz a szósz.

  • Tipp: ha extra krémes állagot szeretnél, a sajt másik felét is a szószhoz keverheted.

  • Tálalás: friss rukkolával vagy extra reszelt cheddar sajttal még ütősebb.

Ez a szotyipesztós tészta egyszerre mutatja meg, hogy a megszokott recepteket mennyire izgalmasan lehet újragondolni, és hogy a legegyszerűbb hozzávalókból is lehet gourmet fogást varázsolni. Könnyű, mégis laktató, tele frissességgel és ízekkel – hétköznapi vacsorára és vendégvárónak is tökéletes választás.

Ha tetszett ez a különleges szotyipesztós tészta, próbálj ki még több izgalmas verziót:

Spenótos-zöldborsós tagliatelle

Sütőtökös-mascarponés tészta csirkemellel

Egylábasos tejszínes-gombás tészta

Ha tetszett a szotyipesztós tészta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése