Ragulevesek

Tárkonyoscsirkeragulevestejmentesen

Tárkonyos csirkeraguleves tejmentesen
tarkonyos-csirkeraguleves-tejmentesen

Hozzávalók
1 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
1 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
0.5 db
zellergumó
(200 g/db)
1 db
babérlevél
egész bors
1.5 l
víz
A leveshez
500 g
csirkecombfilé
2 ek
olívaolaj
200 g
csiperkegomba
2 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
0.5 db
zeller
(200 g/db)
1 ek
étkezési keményítő
2 ek
víz
100 g
zöldborsó
(gyorsfagyasztott)
1 csokor
friss tárkony
(vagy 2 ek szárított)
2 db
citrom leve
200 ml
sűrű kókusztej

Elkészítés
  1. Először elkészítjük a tiszta zöldségalaplevet: a megtisztított vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát, fehérrépát és zellert nagyobb darabokra vágjuk, egy fazékba tesszük, hozzáadjuk a babérlevelet, az egész borsot és a sót, majd felöntjük másfél liter hideg vízzel.

  2. Lassú tűzön felforraljuk, majd gyöngyözve főzzük kb. 30 percig, amíg tiszta, ízletes lé nem lesz belőle.

  3. Közben a csirkecombfilét kockákra vágjuk és az olívaolajon aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük.

  4. A gombát külön, szárazon megpirítjuk, amíg aranybarna színt kap. Amikor az alaplé elkészült, leszűrjük, a főtt zöldségeket nem használjuk tovább.

  5. A tiszta lébe tesszük a frissen kockázott sárgarépát, fehérrépát és zellert. Ezeket addig főzzük, amíg roppanósan puhák lesznek, majd hozzáadjuk a pirított csirkehúst és a gombát, a vízzel kikevert keményítőt és a zöldborsót is, majd együtt főzzük további 10 percig.

  6. Végül friss tárkonnyal, citromlével és kókusztejjel ízesítjük, majd néhány percig lassan összeforraljuk, hogy az ízek szépen összeérjenek.

www.streetkitchen.hu

A tárkonyos levesek nekem nagy kedvenceim, ezért most hoztam belőle nektek egy tejmentes verziót. A kókuszt is kedvelem, és a kettő szerintem tökéletesen passzol egymáshoz!

pictogram

Laktózmentes

Ha azt hitted, a klasszikus tárkonyos ragulevest már nem lehet új szintre emelni, akkor most kapaszkodj a fakanálba! A tárkonyos csirkeraguleves tejmentes verziójában a citrom és a tárkony hozza a megszokott frissességet, a zöldségek roppanósak, a csirke pedig szaftos, ahogy kell. Ez a leves nemcsak a testet, de a lelket is átmelengeti! :)

Hozzávalók

4 fő részére
1 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
1 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
0.5 db
zellergumó
(200 g/db)
1 db
babérlevél
egész bors
1.5 l
víz
A leveshez
500 g
csirkecombfilé
2 ek
olívaolaj
200 g
csiperkegomba
2 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
0.5 db
zeller
(200 g/db)
1 ek
étkezési keményítő
2 ek
víz
100 g
zöldborsó
(gyorsfagyasztott)
1 csokor
friss tárkony
(vagy 2 ek szárított)
2 db
citrom leve
200 ml
sűrű kókusztej

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a tiszta zöldségalaplevet: a megtisztított vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát, fehérrépát és zellert nagyobb darabokra vágjuk, egy fazékba tesszük, hozzáadjuk a babérlevelet, az egész borsot és a sót, majd felöntjük másfél liter hideg vízzel.

  2. Lassú tűzön felforraljuk, majd gyöngyözve főzzük kb. 30 percig, amíg tiszta, ízletes lé nem lesz belőle.

  3. Közben a csirkecombfilét kockákra vágjuk és az olívaolajon aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük.

  4. A gombát külön, szárazon megpirítjuk, amíg aranybarna színt kap. Amikor az alaplé elkészült, leszűrjük, a főtt zöldségeket nem használjuk tovább.

  5. A tiszta lébe tesszük a frissen kockázott sárgarépát, fehérrépát és zellert. Ezeket addig főzzük, amíg roppanósan puhák lesznek, majd hozzáadjuk a pirított csirkehúst és a gombát, a vízzel kikevert keményítőt és a zöldborsót is, majd együtt főzzük további 10 percig.

  6. Végül friss tárkonnyal, citromlével és kókusztejjel ízesítjük, majd néhány percig lassan összeforraljuk, hogy az ízek szépen összeérjenek.

tarkonyos-csirkeraguleves-tejmentesen-4
Tárkonyos csirkeraguleves tejmentesen (Fotó: Street Kitchen)

A kókusztej miatt kicsit egzotikusabb karaktert kap, de mégis hű marad a jól ismert magyaros ízvilághoz. Tökéletes választás hűvösebb napokra, vagy ha valami könnyű, de tartalmas levesre vágysz. :)

Sk tipp: ha szeretnénk, az alapléhez használt zöldségeket jó erősen megpiríthatjuk egy serpenyőben vagy akár a sütőben, hogy erőteljesebb ízt kapjunk. A maradék zöldségeket is nyugodtan felhasználhatjuk bármilyen más ételhez, de ha ragaszkodunk hozzá, a levesbe is beletehetjük a főzés végén.

Ha bejönnek a tejmentes, mégis tartalmas levesek, ezek a receptek is a kedvenceid lesznek:

Laktózmentes borsókrémleves

Megúszós minestrone leves

Egyszerű miso leves

Ha tetszett a tárkonyos csirkeraguleves tejmentesen receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése