Street Kitchen

Tárkonyoslencsekrémleves

Tárkonyos lencsekrémleves

Hozzávalók
200 ml
tejszín
30 g
vaj
1 ág
tárkony
100 ml
almaborecet
150 g
vöröshagyma
4 - 5 gerezd
fokhagyma
4 - 5 ek
olívaolaj
1 ek
kristálycukor
1 ek
tárkony
1 tk
füstölt pirospaprika
200 ml
fehérbor
200 g
lencse
1.5 l
zöldségalaplé
1 ek
vaj
só, bors
A tárkonyos popcornhoz
1.5 ek
olaj
50 g
pattogatni való kukorica
1 tk
tárkony
A tálaláshoz
pár ek olívaolaj

Elkészítés

A tárkonyos lencsekrémleves elkészítéséhez a friss tárkonyt rövid időre az ecetbe áztatjuk, hogy az ízek összeérjenek, vagy használjunk helyette 2 ek bolti tárkonyecetet.

Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát egy lábasban megdinszteljük az olívaolajon, rászórjuk a kristálycukrot, és pár perc alatt karamellizáljuk. Félrehúzzuk a lángról, hozzáadjuk a tárkonyt és a füstölt pirospaprikát, ráöntjük a fehérbort, majd a negyedére forraljuk.

Belerakjuk a lencsét, felöntjük az alaplével, majd közepes lángon addig bugyogtatjuk, amíg a lencse megfő. Hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tejszínt, és pár perc alatt összerottyantjuk. Turmixgépben krémesre pürésítjük, az utolsó percben beletesszük a vajat, aztán átpasszírozzuk. Hozzáadjuk az elkészített tárkonyecetet, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A tárkonyos popcornhoz az olajat egy lábasba öntjük, és a kukoricát elkezdjük rajta nagy lángon hevíteni. Enyhén sózzuk, majd lefedjük a lábast, és folyamatosan mozgatjuk. Amikor halljuk, hogy a kukoricák pattognak, gyorsan rájuk dobjuk a vajat és tárkonyt, lefedjük őket, és folytatjuk a mozgatást. Amikor már nagyon kevés pattogást hallunk – 1-2 perc az egész –, a kukoricát egy tálba szórjuk.

A levesre kevés olívaolajat csorgatunk, és a pattogatott kukoricával tálaljuk.

Tárkonyos lencsekrémleves
Tárkonyos lencsekrémleves (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 40 perc

www.streetkitchen.hu

Nem mindig kell, hogy húsos legyen valami, sőt! Ez a tárkonyos lencseleves az élő példa erre, főleg, hogy egy random ötlettől vezérelve ropogós, tárkonyos pattogatott kukorica lett a kísérője. Tipp: ha nem kapsz tárkonyecetet, nyugodtan áztass tárkonyt egy kis almaborecetbe, és használd azt.

pictogram

Vega

Hozzávalók

6 főre
200 ml
tejszín
30 g
vaj
1 ág
tárkony
100 ml
almaborecet
150 g
vöröshagyma
4 - 5 gerezd
fokhagyma
4 - 5 ek
olívaolaj
1 ek
kristálycukor
1 ek
tárkony
1 tk
füstölt pirospaprika
200 ml
fehérbor
200 g
lencse
1.5 l
zöldségalaplé
1 ek
vaj
só, bors
A tárkonyos popcornhoz
1.5 ek
olaj
50 g
pattogatni való kukorica
1 tk
tárkony
A tálaláshoz
pár ek olívaolaj

A tárkonyos lencsekrémleves elkészítéséhez a friss tárkonyt rövid időre az ecetbe áztatjuk, hogy az ízek összeérjenek, vagy használjunk helyette 2 ek bolti tárkonyecetet.

Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát egy lábasban megdinszteljük az olívaolajon, rászórjuk a kristálycukrot, és pár perc alatt karamellizáljuk. Félrehúzzuk a lángról, hozzáadjuk a tárkonyt és a füstölt pirospaprikát, ráöntjük a fehérbort, majd a negyedére forraljuk.

Belerakjuk a lencsét, felöntjük az alaplével, majd közepes lángon addig bugyogtatjuk, amíg a lencse megfő. Hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tejszínt, és pár perc alatt összerottyantjuk. Turmixgépben krémesre pürésítjük, az utolsó percben beletesszük a vajat, aztán átpasszírozzuk. Hozzáadjuk az elkészített tárkonyecetet, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A tárkonyos popcornhoz az olajat egy lábasba öntjük, és a kukoricát elkezdjük rajta nagy lángon hevíteni. Enyhén sózzuk, majd lefedjük a lábast, és folyamatosan mozgatjuk. Amikor halljuk, hogy a kukoricák pattognak, gyorsan rájuk dobjuk a vajat és tárkonyt, lefedjük őket, és folytatjuk a mozgatást. Amikor már nagyon kevés pattogást hallunk – 1-2 perc az egész –, a kukoricát egy tálba szórjuk.

A levesre kevés olívaolajat csorgatunk, és a pattogatott kukoricával tálaljuk.

Tárkonyos lencsekrémleves
Tárkonyos lencsekrémleves (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 40 perc

Ha tetszett a Tárkonyos lencsekrémleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept