Street Kitchen

Tejfölösgombaleveskrumpligombóccal

Tejfölös gombaleves krumpligombóccal

Hozzávalók
A leveshez
3 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
1 db
fehérrépa
(100 g/szál)
500 g
gomba
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 - 3 ek
étolaj
3 gerezd
fokhagyma
só, bors
1.5 ek
fűszerpaprika
1 ek
daráltpaprika-krém
3 l
zöldségalaplé
1 ek
finomliszt
250 ml
tejföl
1 csokor
friss petrezselyem
A krumpligombóchoz
400 g
burgonya
só, bors
1 db
tojás
100 g
finomliszt

Elkészítés

A tejfölös gombaleves első lépéseként a répát és a fehérrépát megpucoljuk, karikákra vágjuk. A gombákat megmossuk, félbevágjuk, majd felcikkezzük. A vöröshagymát apróra vágjuk és lepirítjuk az olajon. Ha lepirult, mehet hozzá a reszelt fokhagyma is, és tovább pirítjuk. Beledobjuk a répát és a fehérrépát, majd magas lángon alaposan pirítjuk. Hozzádobjuk a gombákat is, és tovább pirítjuk, amíg a gombák összeesnek. Ekkor félrehúzzuk a lángról, mehet hozzá a só, bors, fűszerpaprika és a paprikakrém. Alaposan elkeverjük, majd felöntjük a zöldségalaplével, és mehet vissza a lángra közepes fokozaton.

Amíg a levesünk rotyog, elkészítjük a krumpligombócokat: a burgonyákat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, majd hideg vízzel átmossuk, és hagyjuk, hogy kicsit hűljön. Amikor kihűlt, összetörjük krumplinyomóval, hozzádobjuk a tojást, a lisztet, sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összegyúrjuk. Egy kissé ragacsos masszát kell kapnunk. Egy lábasban vizet forralunk. Nedves kézzel gombócokat formázunk a krumplis masszából. A lobogó, sós vízben addig főzzük őket, amíg a víz tetejére emelkednek. Kiszedjük őket egy tálkába.

A levesből két merőkanálnyit kiszedünk, hozzáadjuk a lisztet és a tejfölt. Habverővel csomómentesre keverjük, és lassan, folyamatos kevergetés mellett visszaadagoljuk a levesünkbe. Ezután mehetnek bele a krumpligombócok és a finomra aprított petrezselyem is. 2-3 perc alatt összerottyantjuk, és el is készült a nagyon gazdag gombalevesünk.

tejfolos-gombaleves-krumpligomboccal-1
Tejfölös gombaleves krumpligombóccal (Fotó: Erdőháti Áron/Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc

Még több recept gombarajongóknak:

Egylábasos tejszínes-gombás tészta

Spenótos-gombás quiche

Tejszínes-gombás gnocchi

www.streetkitchen.hu

Ezzel a levessel minden fontos dolgot kipipálhatsz. Finom, pénztárcabarát, tökéletes húsmentes opció, sok adag kijön belőle és nagyon passzol a karácsonyi menübe.

Hozzávalók

8 - 10 főre
A leveshez
3 szál
sárgarépa
(200 g/szál)
1 db
fehérrépa
(100 g/szál)
500 g
gomba
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 - 3 ek
étolaj
3 gerezd
fokhagyma
só, bors
1.5 ek
fűszerpaprika
1 ek
daráltpaprika-krém
3 l
zöldségalaplé
1 ek
finomliszt
250 ml
tejföl
1 csokor
friss petrezselyem
A krumpligombóchoz
400 g
burgonya
só, bors
1 db
tojás
100 g
finomliszt

A tejfölös gombaleves első lépéseként a répát és a fehérrépát megpucoljuk, karikákra vágjuk. A gombákat megmossuk, félbevágjuk, majd felcikkezzük. A vöröshagymát apróra vágjuk és lepirítjuk az olajon. Ha lepirult, mehet hozzá a reszelt fokhagyma is, és tovább pirítjuk. Beledobjuk a répát és a fehérrépát, majd magas lángon alaposan pirítjuk. Hozzádobjuk a gombákat is, és tovább pirítjuk, amíg a gombák összeesnek. Ekkor félrehúzzuk a lángról, mehet hozzá a só, bors, fűszerpaprika és a paprikakrém. Alaposan elkeverjük, majd felöntjük a zöldségalaplével, és mehet vissza a lángra közepes fokozaton.

Amíg a levesünk rotyog, elkészítjük a krumpligombócokat: a burgonyákat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, majd hideg vízzel átmossuk, és hagyjuk, hogy kicsit hűljön. Amikor kihűlt, összetörjük krumplinyomóval, hozzádobjuk a tojást, a lisztet, sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összegyúrjuk. Egy kissé ragacsos masszát kell kapnunk. Egy lábasban vizet forralunk. Nedves kézzel gombócokat formázunk a krumplis masszából. A lobogó, sós vízben addig főzzük őket, amíg a víz tetejére emelkednek. Kiszedjük őket egy tálkába.

A levesből két merőkanálnyit kiszedünk, hozzáadjuk a lisztet és a tejfölt. Habverővel csomómentesre keverjük, és lassan, folyamatos kevergetés mellett visszaadagoljuk a levesünkbe. Ezután mehetnek bele a krumpligombócok és a finomra aprított petrezselyem is. 2-3 perc alatt összerottyantjuk, és el is készült a nagyon gazdag gombalevesünk.

tejfolos-gombaleves-krumpligomboccal-1
Tejfölös gombaleves krumpligombóccal (Fotó: Erdőháti Áron/Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc

Még több recept gombarajongóknak:

Egylábasos tejszínes-gombás tészta

Spenótos-gombás quiche

Tejszínes-gombás gnocchi

Ha tetszett a Tejfölös gombaleves krumpligombóccal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept