A diótorta recept első lépése, hogy a tésztához a vajat a barna cukorral és a kristálycukorral habosra keverjük, majd mehetnek hozzá a tojások, és egy újabb keverés. Belekeverjük a tejet is. Egy tálban összekeverjük a lisztet a szerecsendióval, szegfűszeggel, gyömbérrel, fahéjjal, sóval, sütőporral és durvára vágott dióval, majd az egészet a tojásos-vajas részhez keverjük.
A tésztát két darab, sütőpapírral alulról bélelt tortaformába simítjuk, és berakjuk őket a sütőbe 180 fokra, kb. 30 percre.
A diós krémhez a mascarponét kihabosítjuk stabilabb krémalappá, majd belekeverjük a többi hozzávalót, és berakjuk a hűtőbe felhasználásig.
A torta összeállítása
A kihűlt piskótáknak, ha kissé „púposabb” a teteje, azt kiegyenesítjük, majd kettévágjuk mindkét piskótát. Az egyik piskótalapot megkenjük a krémmel, majd jön egy másik piskóta, krém, piskóta, krém, végül piskótával zárjuk a sort, és ha maradt krémünk, akkor még azzal bevonjuk a tortát, és hűtőbe vagy fagyasztóba dobjuk 1-1,5 órára.
A svájci vajkrémhez a cukrot és a tojásfehérjéket vízgőz fölött egy tálban csípősre melegítjük, azaz ha beledugjuk a kisujjunkat, azt érezzük, hogy jó meleg a fehérjés cukor. Ekkor magas fokozaton habverővel kihűlésig habosítjuk. Ezután kis fokozatra véve a habverőt, evőkanálnyi adagokban belekeverjük a vajat a vaníliaaromával, majd egy utolsót habosítunk rajta magas fokozaton a habverővel. Ügyeljünk rá, hogy ne keverjük túl, mert kicsapódhat a vaj, illetve arra is figyeljünk a vaj esetében, hogy tényleg puha legyen, különben szintén darabossá válhat a krémünk.
A tortát körbekenjük egy réteg vajkrémmel, majd mehet 30 percre a hűtőbe/fagyasztóba. Jöhet egy második réteg vajkrém, majd a maradékot csillagcsöves habzsákba rakjuk. Végül apróra vágott dióval és a maradék vajkrémmel díszítjük a tortát.

- Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
- Sütési idő: 30 perc