Karácsonyi desszertek

Télifűszeresdiótorta

Téli fűszeres diótorta

Hozzávalók
A piskótához
200 g
szoba-hőmérsékletű vaj
125 g
barna cukor
110 g
kristálycukor
3 db
tojás
120 ml
tej
210 g
finomliszt
1 mk
őrölt szerecsendió
1 mk
őrölt szegfűszeg
1 mk
őrölt gyömbér
2 mk
őrölt fahéj
1 csipet
10 g
sütőpor
120 g
durvára vágott dió
A diós krémhez
500 g
mascarpone
pár csepp vaníliaaroma
60 g
porcukor
100 g
darált dió
1 mk
őrölt szegfűszeg
1 tk
őrölt fahéj
A vajkrémborításhoz
220 g
világos barna cukor
3 db
tojásfehérje
300 g
szoba-hőmérsékletű, puha vaj
pár csepp vaníliaaroma
A díszítéshez
50 g
dió

Elkészítés

A diótorta recept első lépése, hogy a tésztához a vajat a barna cukorral és a kristálycukorral habosra keverjük, majd mehetnek hozzá a tojások, és egy újabb keverés. Belekeverjük a tejet is. Egy tálban összekeverjük a lisztet a szerecsendióval, szegfűszeggel, gyömbérrel, fahéjjal, sóval, sütőporral és durvára vágott dióval, majd az egészet a tojásos-vajas részhez keverjük.

A tésztát két darab, sütőpapírral alulról bélelt tortaformába simítjuk, és berakjuk őket a sütőbe 180 fokra, kb. 30 percre.

A diós krémhez a mascarponét kihabosítjuk stabilabb krémalappá, majd belekeverjük a többi hozzávalót, és berakjuk a hűtőbe felhasználásig.

A torta összeállítása

A kihűlt piskótáknak, ha kissé „púposabb” a teteje, azt kiegyenesítjük, majd kettévágjuk mindkét piskótát. Az egyik piskótalapot megkenjük a krémmel, majd jön egy másik piskóta, krém, piskóta, krém, végül piskótával zárjuk a sort, és ha maradt krémünk, akkor még azzal bevonjuk a tortát, és hűtőbe vagy fagyasztóba dobjuk 1-1,5 órára.

A svájci vajkrémhez a cukrot és a tojásfehérjéket vízgőz fölött egy tálban csípősre melegítjük, azaz ha beledugjuk a kisujjunkat, azt érezzük, hogy jó meleg a fehérjés cukor. Ekkor magas fokozaton habverővel kihűlésig habosítjuk. Ezután kis fokozatra véve a habverőt, evőkanálnyi adagokban belekeverjük a vajat a vaníliaaromával, majd egy utolsót habosítunk rajta magas fokozaton a habverővel. Ügyeljünk rá, hogy ne keverjük túl, mert kicsapódhat a vaj, illetve arra is figyeljünk a vaj esetében, hogy tényleg puha legyen, különben szintén darabossá válhat a krémünk.

A tortát körbekenjük egy réteg vajkrémmel, majd mehet 30 percre a hűtőbe/fagyasztóba. Jöhet egy második réteg vajkrém, majd a maradékot csillagcsöves habzsákba rakjuk. Végül apróra vágott dióval és a maradék vajkrémmel díszítjük a tortát.

teli-fuszeres-diotorta
Téli fűszeres diótorta (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
  • Sütési idő: 30 perc

Még több karácsonyi torta:

Mákos sajttorta

Sütőtökös sajttorta

Cukormentes banánkenyértorta csokikrémmel

www.streetkitchen.hu

Ez a könnyed diótorta tuti, hogy az egyik kedvenc recepted lesz a télen!

Hozzávalók

1 18–20 cm-es tortához
A piskótához
200 g
szoba-hőmérsékletű vaj
125 g
barna cukor
110 g
kristálycukor
3 db
tojás
120 ml
tej
210 g
finomliszt
1 mk
őrölt szerecsendió
1 mk
őrölt szegfűszeg
1 mk
őrölt gyömbér
2 mk
őrölt fahéj
1 csipet
10 g
sütőpor
120 g
durvára vágott dió
A diós krémhez
500 g
mascarpone
pár csepp vaníliaaroma
60 g
porcukor
100 g
darált dió
1 mk
őrölt szegfűszeg
1 tk
őrölt fahéj
A vajkrémborításhoz
220 g
világos barna cukor
3 db
tojásfehérje
300 g
szoba-hőmérsékletű, puha vaj
pár csepp vaníliaaroma
A díszítéshez
50 g
dió

A diótorta recept első lépése, hogy a tésztához a vajat a barna cukorral és a kristálycukorral habosra keverjük, majd mehetnek hozzá a tojások, és egy újabb keverés. Belekeverjük a tejet is. Egy tálban összekeverjük a lisztet a szerecsendióval, szegfűszeggel, gyömbérrel, fahéjjal, sóval, sütőporral és durvára vágott dióval, majd az egészet a tojásos-vajas részhez keverjük.

A tésztát két darab, sütőpapírral alulról bélelt tortaformába simítjuk, és berakjuk őket a sütőbe 180 fokra, kb. 30 percre.

A diós krémhez a mascarponét kihabosítjuk stabilabb krémalappá, majd belekeverjük a többi hozzávalót, és berakjuk a hűtőbe felhasználásig.

A torta összeállítása

A kihűlt piskótáknak, ha kissé „púposabb” a teteje, azt kiegyenesítjük, majd kettévágjuk mindkét piskótát. Az egyik piskótalapot megkenjük a krémmel, majd jön egy másik piskóta, krém, piskóta, krém, végül piskótával zárjuk a sort, és ha maradt krémünk, akkor még azzal bevonjuk a tortát, és hűtőbe vagy fagyasztóba dobjuk 1-1,5 órára.

A svájci vajkrémhez a cukrot és a tojásfehérjéket vízgőz fölött egy tálban csípősre melegítjük, azaz ha beledugjuk a kisujjunkat, azt érezzük, hogy jó meleg a fehérjés cukor. Ekkor magas fokozaton habverővel kihűlésig habosítjuk. Ezután kis fokozatra véve a habverőt, evőkanálnyi adagokban belekeverjük a vajat a vaníliaaromával, majd egy utolsót habosítunk rajta magas fokozaton a habverővel. Ügyeljünk rá, hogy ne keverjük túl, mert kicsapódhat a vaj, illetve arra is figyeljünk a vaj esetében, hogy tényleg puha legyen, különben szintén darabossá válhat a krémünk.

A tortát körbekenjük egy réteg vajkrémmel, majd mehet 30 percre a hűtőbe/fagyasztóba. Jöhet egy második réteg vajkrém, majd a maradékot csillagcsöves habzsákba rakjuk. Végül apróra vágott dióval és a maradék vajkrémmel díszítjük a tortát.

teli-fuszeres-diotorta
Téli fűszeres diótorta (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
  • Sütési idő: 30 perc

Még több karácsonyi torta:

Mákos sajttorta

Sütőtökös sajttorta

Cukormentes banánkenyértorta csokikrémmel

Ha tetszett a Téli fűszeres diótorta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept