Pékség

Vaníliáskalács

Vaníliás kalács

Hozzávalók
250 ml
tej
80 g
kristálycukor
1 csomag
szárított élesztő
(7 g-os kiszerelés)
420 g
finomliszt
1 csipet
2 tk
vaníliaaroma
2 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
A lekenéshez
1 db
tojás
2 ek
tej
1 mk
vaníliaaroma
50 g
vaj

Elkészítés

A vaníliás kalács elkészítéséhez a tejet kissé felmelegítjük, hogy langyos legyen, majd hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, a szárított élesztőt, és hagyjuk, hogy kb. 5 perc alatt felfusson.

A tésztához egy dagasztógép dobjába rakjuk a lisztet, a sót, hozzáöntjük a felfuttatott élesztős tejet, a vaníliaaromát, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot, és elkezdjük összedolgozni a géppel az alapanyagokat. Amikor kezd összeállni a tésztánk, apránként hozzáadagoljuk a felkockázott vajat, majd addig dagasztjuk a géppel, amíg egy szép fényes, kissé ragacsos tésztát nem kapunk. 

A tésztát lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk kézzel, majd egy keverőtálba dobjuk, lefedjük egy nedves és egy száraz konyharuhával, és félrerakjuk keleszteni minimum 60 percre.

Mikor megkelt a tészta, három egyenlő részre vágjuk és elkezdjük kisodorni, hogy hosszúkás, kb. 80 cm hosszú rudakat kapjunk. A három tésztarudat az egyik végüknél összefogjuk és kissé összenyomkodjuk, majd nekiállunk a hármas fonásnak. Mikor a végére értünk, összefogjuk, kissé összenyomkodjuk és behajtjuk a kalács alá.

A tojás kikeverjük a vaníliával és a tejjel, ezzel a keverékkel lekenjük a kalácsot, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 45 percre. 30 perc után letakarjuk egy alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje. 

Miután megsült, minimum 60 percet várjunk, mielőtt felvágjuk, hogy ne legyen szalonnás a kalácsunk tésztája a vágásnál.

vanilias-kalacs-6
Vaníliás kalács (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 25 perc
  • Kelesztés: min. 60 perc
  • Sütési idő: 45 perc
  • Hűtés: kb. 60 perc

Még több remek kalács:

Kakaós kalács

Mogyorós kalács

Cukormentes fonott kalács

www.streetkitchen.hu

Egy klasszikus fonott kalács, rengeteg vaníliával fűszerezve. Igazán szaftos, foszlós, tökéletes a húsvéti asztalra.

Hozzávalók

1 db kalácshoz
250 ml
tej
80 g
kristálycukor
1 csomag
szárított élesztő
(7 g-os kiszerelés)
420 g
finomliszt
1 csipet
2 tk
vaníliaaroma
2 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
A lekenéshez
1 db
tojás
2 ek
tej
1 mk
vaníliaaroma
50 g
vaj

A vaníliás kalács elkészítéséhez a tejet kissé felmelegítjük, hogy langyos legyen, majd hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, a szárított élesztőt, és hagyjuk, hogy kb. 5 perc alatt felfusson.

A tésztához egy dagasztógép dobjába rakjuk a lisztet, a sót, hozzáöntjük a felfuttatott élesztős tejet, a vaníliaaromát, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot, és elkezdjük összedolgozni a géppel az alapanyagokat. Amikor kezd összeállni a tésztánk, apránként hozzáadagoljuk a felkockázott vajat, majd addig dagasztjuk a géppel, amíg egy szép fényes, kissé ragacsos tésztát nem kapunk. 

A tésztát lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk kézzel, majd egy keverőtálba dobjuk, lefedjük egy nedves és egy száraz konyharuhával, és félrerakjuk keleszteni minimum 60 percre.

Mikor megkelt a tészta, három egyenlő részre vágjuk és elkezdjük kisodorni, hogy hosszúkás, kb. 80 cm hosszú rudakat kapjunk. A három tésztarudat az egyik végüknél összefogjuk és kissé összenyomkodjuk, majd nekiállunk a hármas fonásnak. Mikor a végére értünk, összefogjuk, kissé összenyomkodjuk és behajtjuk a kalács alá.

A tojás kikeverjük a vaníliával és a tejjel, ezzel a keverékkel lekenjük a kalácsot, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 45 percre. 30 perc után letakarjuk egy alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje. 

Miután megsült, minimum 60 percet várjunk, mielőtt felvágjuk, hogy ne legyen szalonnás a kalácsunk tésztája a vágásnál.

vanilias-kalacs-6
Vaníliás kalács (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 25 perc
  • Kelesztés: min. 60 perc
  • Sütési idő: 45 perc
  • Hűtés: kb. 60 perc

Még több remek kalács:

Kakaós kalács

Mogyorós kalács

Cukormentes fonott kalács

Ha tetszett a Vaníliás kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept