Cukormentes
Hozzávalók
A tésztához
- 250 ml tej
- 20 g élesztő
- 50 g eritrit
- 500 g finomliszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 50 g olvasztott vaj
A kenéshez
- 1 db tojás
- 30 ml tej
Hozzávalók
A tésztához
- 250 ml tej
- 20 g élesztő
- 50 g eritrit
- 500 g finomliszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 50 g olvasztott vaj
A kenéshez
- 1 db tojás
- 30 ml tej
A cukormentes fonott kalács tésztájához a tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár percet pihentetjük, hogy felfusson, majd belekeverjük az eritritet. A liszthez hozzáadjuk a tojást, egy csipet sót és az élesztős tejet. Elkezdjük összeállítani a tésztát, majd beleöntjük az olvasztott vajat, és 3-4 percig dagasztjuk, hogy szép sima felületű legyen. A tésztából bucit formázunk, és letakarva, meleg helyen kb. 50 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk és két részre osztjuk. Az egyik részt megfelezzük, vékony rudat sodrunk belőle, majd keresztben egymásra rakjuk. Először az alsó rúd két végét hajtjuk át egymással szemben, majd a másikat ugyanígy. Ezt addig ismételjük, amíg szép kalácsfonatot kapunk. A végeket összenyomjuk, kicsit a kalács alá hajtjuk, majd a tészta másik feléből is kalácsot készítünk, és sütőpapíros tepsire rakjuk őket.
Letakarva még 35 percig kelesztjük. Ezután lekenjük őket a tejjel össszekevert tojással, és mehetnek is a 175 fokra előmelegített sütőbe kb. 25 percre, amíg szép aranybarnák lesznek. Hagyjuk őket legalább langyosra hűlni, mielőtt felvágnánk.
- Elkészítési idő: 30 perc
- Kelesztési idő: kb. 85 perc
- Sütési idő: 25 perc
Ha tetszett a cukormentes fonott kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!