A padlizsánokat hosszában felszeleteljük a lehető legvékonyabban, majd egy nagy tálba helyezzük őket és besózzuk. Óvatosan keverjük össze a szeleteket a sóval, nehogy eltörjenek. 10 perc után mindkét oldalukat papírtörlővel leitatjuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük a szeleteket, ezután meglocsoljuk 3 ek olívaolajjal. 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 30 percre, és félidőnél megforgatjuk a szeleteket.
Amíg sül a padlizsán, elkészítjük a ragut. A hagymát apróra szeleteljük, majd 3 ek olívaolajon lepirítjuk egy serpenyőben. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, felaprítjuk a bazsalikomot, amiből pár levelet félreteszünk a tálaláshoz, a többi mehet a hagymás alapba. 2-3 perc után mehet bele a paradicsomszósz, a víz, a cukor, só, bors, az oregánó, és az egészet összerottyantjuk.
Előkészítünk egy kisebb tepsit, amibe rakunk egy keveset a paradicsomszószból, majd mikor elkészült a padlizsán, lefektetünk pár szeletet a paradicsomszószos tepsibe. Ezután jöhet bele egy kevés szeletelt mozzarella, reszelt parmezán, majd ismét paradicsomszósz, a padlizsán, a sajtok és így tovább. Ezt egészen addig ismételjük, amíg a tetején az utolsó padlizsánréteghez nem érkezünk, amire megy még paradicsomszósz és egy nagyobb adag sajt.
Behelyezzük a sütőbe, és 20 perc alatt készre sütjük. Mikor elkészült, hagyjuk kicsit hűlni, hiszen így jobban egyben marad majd a tálalásnál a lasagne. Fogyasztás előtt friss bazsalikommal megszórjuk, és már ehetjük is!
Elkészítési idő: 50 perc
Sütési idő: 20 perc
