Street Kitchen

Vegarakottköles

Vega rakott köles

Hozzávalók
200 g
köles
3 ek
olaj
1 fej
hagyma
(nagyobb)
4 gerezd
fokhagyma
2 szál
zellerszár
1 szál
répa
(kisebb)
só, bors
2 tk
sűrített paradicsom
2 tk
füstölt paprika
1 tk
őrölt kömény
500 ml
alaplé
500 g
mirelit borsó
5 ek
tejföl

Elkészítés

A kölest bő, sós vízben megfőzzük, és leszűrjük. Pirítani kezdjük az olajon az aprítógépben lezúzott hagymát, fokhagymát, zellert és répát. Sózzuk, borsozzuk, majd mehet rá a sűrített paradicsom. Az egészet jól lepirítjuk. Jöhetnek rá a fűszerek. Felöntjük az alaplé felével. Ha jól besűrűsödött, belerakjuk a borsót, majd a maradék alaplevet, és 10 percet rotyogtatjuk. Az a lényeg, hogy szép szaftja legyen. 

Ezután egy közepes nagyságú tálba rétegezzük: először jöhet a köles fele, erre a borsós ragu fele, majd a maradék köles és borsós ragu. A tetejére kenjük a tejfölt, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem pirul.

www.streetkitchen.hu

Ha már unjátok a borsófőzeléket vagy a borsópörköltet, ez a rakott verzió tök jó alternatíva, akár hús helyett is.

Hozzávalók

4 - 6 főre
200 g
köles
3 ek
olaj
1 fej
hagyma
(nagyobb)
4 gerezd
fokhagyma
2 szál
zellerszár
1 szál
répa
(kisebb)
só, bors
2 tk
sűrített paradicsom
2 tk
füstölt paprika
1 tk
őrölt kömény
500 ml
alaplé
500 g
mirelit borsó
5 ek
tejföl

A kölest bő, sós vízben megfőzzük, és leszűrjük. Pirítani kezdjük az olajon az aprítógépben lezúzott hagymát, fokhagymát, zellert és répát. Sózzuk, borsozzuk, majd mehet rá a sűrített paradicsom. Az egészet jól lepirítjuk. Jöhetnek rá a fűszerek. Felöntjük az alaplé felével. Ha jól besűrűsödött, belerakjuk a borsót, majd a maradék alaplevet, és 10 percet rotyogtatjuk. Az a lényeg, hogy szép szaftja legyen. 

Ezután egy közepes nagyságú tálba rétegezzük: először jöhet a köles fele, erre a borsós ragu fele, majd a maradék köles és borsós ragu. A tetejére kenjük a tejfölt, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem pirul.

Ha tetszett a Vega rakott köles receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept