Az újévi lencsefőzelék elkészítése azzal kezdődik, hogy a lencsét 1 éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
Közepes hőmérsékleten zsírt melegítünk egy lábasban, majd belerakjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a babérlevelet, és közepes hőfokon kb. 6 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a köményt, a fűszerpaprikát, a nagyobb, kb. 7 cm-es darabokra vágott kolbászt, a lecsepegtetett lencsét, és közepesen erős hőfokon kb. 1 percig pirítjuk.
Felöntjük a vízzel vagy alaplével, és amikor felforrt, megsózzuk. Közepesen erős hőfokon addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul. Ez kb. 25 perc, de időnként ellenőrizzük, hogy jó-e már.
A tejfölben elkeverjük a lisztet, egy szűrőn keresztül kanalazunk hozzá a lencse főzőlevéből 2 kanállal, csomómentesre keverjük, majd lassan hozzadjuk a főzelékhez, amit a csurgatás közben folyamatosan kevergetünk. Ízesítjük a mustárral, az ecettel, 1-2 percig még forraljuk, majd lekapcsoljuk a tűzhelyet. Tálaláskor a főzeléket meglocsoljuk a tejföllel.

- Elkészítési idő: 35 perc
- Áztatás: 1 éjszaka