Szilveszter

Zsolti-féleújévilencsefőzelék

Zsolti-féle újévi lencsefőzelék

Hozzávalók
300 g
száraz lencse
1 ek
sertészsír
2 fej
vöröshagyma
(110 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
3 db
babérlevél
1 tk
őrölt kömény
2 tk
fűszerpaprika
220 g
füstölt kolbász
1
liter víz vagy alaplé
1 ek
mustár
1 ek
10%-os ételecet
A habaráshoz
175 g
tejföl
30 g
finomliszt
A tálaláshoz
80 g
tejföl

Elkészítés

Az újévi lencsefőzelék elkészítése azzal kezdődik, hogy a lencsét 1 éjszakára hideg vízbe áztatjuk.  

Közepes hőmérsékleten zsírt melegítünk egy lábasban, majd belerakjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a babérlevelet, és közepes hőfokon kb. 6 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a köményt, a fűszerpaprikát, a nagyobb, kb. 7 cm-es darabokra vágott kolbászt, a lecsepegtetett lencsét, és közepesen erős hőfokon kb. 1 percig pirítjuk.

Felöntjük a vízzel vagy alaplével, és amikor felforrt, megsózzuk. Közepesen erős hőfokon addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul. Ez kb. 25 perc, de időnként ellenőrizzük, hogy jó-e már. 

A tejfölben elkeverjük a lisztet, egy szűrőn keresztül kanalazunk hozzá a lencse főzőlevéből 2 kanállal, csomómentesre keverjük, majd lassan hozzadjuk a főzelékhez, amit a csurgatás közben folyamatosan kevergetünk. Ízesítjük a mustárral, az ecettel, 1-2 percig még forraljuk, majd lekapcsoljuk a tűzhelyet. Tálaláskor a főzeléket meglocsoljuk a tejföllel.

ujevi-lencsefozelek
Zsolti-féle újévi lencsefőzelék (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 35 perc
  • Áztatás: 1 éjszaka

Újévkor nincs olyan, hogy túl sok lencse! Mutatjuk, még hogyan készítsd el!

A legfinomabb lencsesaláta

Gombás lencsefasírt

Paradicsomos lencseleves

www.streetkitchen.hu

Szerintem Magyarországon az éves lencsefogyasztás 80 százaléka szilveszterre esik, ez nyilván a babona miatt van így. Remélem, ha szilveszterre vagy újévre elkészíted ezt a verziót, legalább havonta egyszer visszatérő hozzávaló lesz a te otthonodban is ez a rendkívül jól felhasználható és ízletes alapanyag.

Hozzávalók

4 főre
300 g
száraz lencse
1 ek
sertészsír
2 fej
vöröshagyma
(110 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
3 db
babérlevél
1 tk
őrölt kömény
2 tk
fűszerpaprika
220 g
füstölt kolbász
1
liter víz vagy alaplé
1 ek
mustár
1 ek
10%-os ételecet
A habaráshoz
175 g
tejföl
30 g
finomliszt
A tálaláshoz
80 g
tejföl

Az újévi lencsefőzelék elkészítése azzal kezdődik, hogy a lencsét 1 éjszakára hideg vízbe áztatjuk.  

Közepes hőmérsékleten zsírt melegítünk egy lábasban, majd belerakjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a babérlevelet, és közepes hőfokon kb. 6 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a köményt, a fűszerpaprikát, a nagyobb, kb. 7 cm-es darabokra vágott kolbászt, a lecsepegtetett lencsét, és közepesen erős hőfokon kb. 1 percig pirítjuk.

Felöntjük a vízzel vagy alaplével, és amikor felforrt, megsózzuk. Közepesen erős hőfokon addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul. Ez kb. 25 perc, de időnként ellenőrizzük, hogy jó-e már. 

A tejfölben elkeverjük a lisztet, egy szűrőn keresztül kanalazunk hozzá a lencse főzőlevéből 2 kanállal, csomómentesre keverjük, majd lassan hozzadjuk a főzelékhez, amit a csurgatás közben folyamatosan kevergetünk. Ízesítjük a mustárral, az ecettel, 1-2 percig még forraljuk, majd lekapcsoljuk a tűzhelyet. Tálaláskor a főzeléket meglocsoljuk a tejföllel.

ujevi-lencsefozelek
Zsolti-féle újévi lencsefőzelék (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 35 perc
  • Áztatás: 1 éjszaka

Újévkor nincs olyan, hogy túl sok lencse! Mutatjuk, még hogyan készítsd el!

A legfinomabb lencsesaláta

Gombás lencsefasírt

Paradicsomos lencseleves

Ha tetszett a Zsolti-féle újévi lencsefőzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept