A cukkinisaláta elkészítésének első lépéseként az olajat egy grillserpenyőbe öntjük, és elkezdjük hevíteni. A cukkiniket kb. 0,5 cm-es vastagságúra szeleteljük, megborsozzuk mindkét oldalukat, és meggrillezzük őket a serpenyőben. Rádobjuk 1-2 percre a koktélparadicsomokat is, hogy kapjanak egy kis pirult színt és ízt. A olívaolajat összekeverjük a citromlével, sóval, kevés borssal, fokhagymaporral, citromhéjjal, apróra vágott mentával és petrezselyemmel. Egy nagy tálban összekeverjük a fehérbabot, a paradicsomot és a cukkinit az öntettel, egy tálra halmozzuk, és parmezánforgácsokat vágunk a tetejére.

A lédús, zsenge cukkini az egyik legnépszerűbb nyári zöldség, nem véletlenül! Frissítő és könnyű, diétához is remek alapanyag, amit igen sokféleképpen fel lehet használni a konyhában. Natúr ízvilága miatt jól passzol levesekbe, főzelékekbe, egytálételekbe, ragukba, de húsokhoz köretként, valamint rakottasokba is bátran tehetjük. Sőt, még desszert is készülhet belőle! Ha tetszett a cukkinisaláta, akkor feltétlenül próbáljátok ki ezeket a cukkinis kajákat is:
Sajttal-juhtúróval töltött rántott cukkini