Hozzávalók
Az alapléhez
- 500 g harcsacsont
- 1 fej hagyma (kb. 130 g / fej)
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.25 db paprika
- 0.25 db paradicsom
- ½ csokor kapor
A paprikáshoz
- 200 g füstölt szalonna
- 1 fej hagyma (kb. 160 g / fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.75 db paradicsom (kb. 160 g)
- 0.75 db paprika (kb. 90 g)
- só
- szárított csípős paprika ízlés szerint (mi 3 db pici chilit használtunk)
- 2 tk pirospaprika
- 1 tk őrölt bors
- 800 g szürkeharcsa-filé
- 2 ek tejföl
- 1 ek liszt
- kb. 100 g fagyasztott zöldborsó
- ½ csokor kapor
- 100 ml tejszín
A túrós csuszához
- 400 g csuszatészta
- só
- a félretett szalonnazsír és pörc
- 450 g rögös túró
Hozzávalók
Az alapléhez
- 500 g harcsacsont
- 1 fej hagyma (kb. 130 g / fej)
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.25 db paprika
- 0.25 db paradicsom
- ½ csokor kapor
A paprikáshoz
- 200 g füstölt szalonna
- 1 fej hagyma (kb. 160 g / fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.75 db paradicsom (kb. 160 g)
- 0.75 db paprika (kb. 90 g)
- só
- szárított csípős paprika ízlés szerint (mi 3 db pici chilit használtunk)
- 2 tk pirospaprika
- 1 tk őrölt bors
- 800 g szürkeharcsa-filé
- 2 ek tejföl
- 1 ek liszt
- kb. 100 g fagyasztott zöldborsó
- ½ csokor kapor
- 100 ml tejszín
A túrós csuszához
- 400 g csuszatészta
- só
- a félretett szalonnazsír és pörc
- 450 g rögös túró
A harcsapaprikás elkészítéséhez először egy korrekt halalaplevet főzünk. Ehhez a halcsontot kisebb, 4-5 cm-es csíkokra vágjuk, és egy lábasba tesszük. A hagymát felcsíkozzuk, a fokhagymát felszeleteljük, a paprikát és a paradicsomot pedig a kapor társaságában csak a halra dobjuk a hagymákkal együtt. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, felforraljuk, majd alacsony lángon főzzük, amíg elkészítjük a paprikást.
A szalonnát kicsi, kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk, és a bőrével együtt egy nagyobb lábasban kisütjük a zsírját. Közben felaprítjuk a hagymát és a kés lapjával összeroppantott fokhagymát.
A tepertősre sült szalonnát egy szűrőkanállal kivesszük, és leöntjük a szalonnazsír felét.
A visszamaradt zsiradékra tesszük a félbevágott paradicsomot és paprikát. Addig pirítjuk, amíg a paradicsom szét nem esik, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a hagymát, és ezzel is lepirítjuk. Ehhez a mozzanathoz egy kis sót is használunk, mert elősegíti a hagyma gyorsabb karamellizálódását. Aki szereti a csípőset, most rakja hozzá az erős paprikát is.
Miután minden szépen lepirult, felöntjük kb. 50 ml vízzel, és megszórjuk a pirospaprikával. Hagyjuk, hogy feloldódjon a zsiradékban, majd felöntjük újabb 50 ml vízzel, beleszórjuk a borsot, és visszapároljuk zsírjára. Ezután kivesszük a paprika és paradicsom héját (bizony, ezért került bele ilyen nagy darabban!), és felöntjük a halalaplével, majd egy botmixerrel homogénre zúzzuk, és erős lángon újra felforraljuk.
A harcsafilét 5-6 cm-es darabokra vágjuk, a paprikásba keverjük a tejfölt, és behabarjuk a kb. 40 ml vízzel elkevert liszttel. A krémes mártásba szórjuk a zöldborsót és az aprított kaprot, kiforraljuk, majd beledobjuk a halat, és 6-8 perc alatt készre főzzük. A végén egy kis tejszínnel még krémesebbre keverjük, és utoljára felforraljuk.
A harcsapaprikás tálalása
A túrós csuszához a tésztát bő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd egy tálba tesszük. Összekeverjük a félretett szalonnazsírral és pörccel, valamint a túróval, majd a paprikással tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 70 perc
Ha tetszett a harcsapaprikás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!