Hozzávalók
A kaszinótojáshoz
- 6 db tojás
- 150 g krumpli
- 50 g vaj
- 1 tk mustár
- 1 ek majonéz
- só, bors
- 1 csipet szerecsendió
- 1 tk paprikakrém
A sonkatekercshez
- 100 ml habtejszín
- 250 g krémsajt
- 1 tk reszelt torma
- 1 tk zselatin
- 30 ml víz
- só
- 300 g gépsonka
- 2 szál snidling
- 1 csipet durvára őrölt fekete bors
A franciasalátához
- 30 g vaj
- 500 g franciasaláta-mix
- 7 db savanyú uborka (5-8 cm-es)
- 1 db alma
- 100 g majonéz
- 200 g tejföl
- 1 ek mustár
- 25 ml savanyúuborka-lé
- 1 ek porcukor
- só, fehér bors
A fasírtgolyókhoz
- 500 g darált sertéshús
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- só, bors
- 1 tk pirospaprika
- 1 csipet kömény
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 120 g hagyma
- bő olaj a sütéshez
A hempergetéshez
- 60 g zsemlemorzsa
A tormás céklasalátához
- 150 g tormás cékla
- 2 ek majonéz
Az összeállításhoz
- 1 db tölgylevél saláta
- 200 g főtt sonka
- 1 csokor újhagyma
- 1 csokor hónapos retek
- 1 fürt koktélparadicsom
Húsvéti hidegtál
Hozzávalók
A kaszinótojáshoz
- 6 db tojás
- 150 g krumpli
- 50 g vaj
- 1 tk mustár
- 1 ek majonéz
- só, bors
- 1 csipet szerecsendió
- 1 tk paprikakrém
A sonkatekercshez
- 100 ml habtejszín
- 250 g krémsajt
- 1 tk reszelt torma
- 1 tk zselatin
- 30 ml víz
- só
- 300 g gépsonka
- 2 szál snidling
- 1 csipet durvára őrölt fekete bors
A franciasalátához
- 30 g vaj
- 500 g franciasaláta-mix
- 7 db savanyú uborka (5-8 cm-es)
- 1 db alma
- 100 g majonéz
- 200 g tejföl
- 1 ek mustár
- 25 ml savanyúuborka-lé
- 1 ek porcukor
- só, fehér bors
A fasírtgolyókhoz
- 500 g darált sertéshús
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- só, bors
- 1 tk pirospaprika
- 1 csipet kömény
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 120 g hagyma
- bő olaj a sütéshez
A hempergetéshez
- 60 g zsemlemorzsa
A tormás céklasalátához
- 150 g tormás cékla
- 2 ek majonéz
Az összeállításhoz
- 1 db tölgylevél saláta
- 200 g főtt sonka
- 1 csokor újhagyma
- 1 csokor hónapos retek
- 1 fürt koktélparadicsom
A kaszinótojáshoz:
A kaszinótojáshoz a tojást és a megtisztított, felkockázott krumplit külön-külön feltesszük főni. A tojást 8 perc főzés után kihűtjük, és megpucoljuk, a krumplit pedig, amikor megpuhult, leszűrjük. A tojásokat hosszában elfelezzük, a sárgáját egy tálba tesszük, és kihabosítjuk a vajjal. Hozzáadjuk az áttört krumplit, a mustárt és a majonézt, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük szerecsendióval, majd az egészet összekeverjük. Habzsák vagy egy kanál segítségével visszatöltjük a tojásokba. Egy pötty paprikakrémet nyomunk a tetejükre, és már kész is a hidegtál egyik eleme.
A sonkatekercshez:
A sonkatekercshez a tejszínt kemény habbá verjük, majd összekeverjük a krémsajttal és a reszelt tormával. A zselatint elkeverjük egy kevés vízben, 800 W-on, 5-7 másodperc alatt felolvasztjuk a mikróban, majd hozzákeverjük a krémhez. Amennyiben szükséges, meg is sózzuk. Habzsákba töltjük a krémet, és legalább egy órára a hűtőbe tesszük, hogy a zselatintól egy kicsit megdermedjen. A gépsonkákat még üresen feltekerjük, és két oldalról belenyomjuk a krémet. Megszórjuk aprított snidlinggel és borssal, és tálalásig félretesszük a kaszinótojás mellé.
A franciasalátához:
A franciasalátához egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd ráöntjük a franciasaláta-mixet, és 4-5 percig pirítjuk. Ha valaki teljesen puhán szereti a zöldségeket, akkor kb. 50 ml vizet is öntsön alá, és párolja tovább. De én nem javaslom. 🙂 Miután megpuhultak a zöldségek, egy nagy keverőtálba öntjük őket. Az uborkát felkarikázzuk, az almát felkockázzuk, és ezeket is a keverékhez adjuk. Belerakjuk a majonézt, a tejfölt, a mustárt és az uborka levét, majd beleszórjuk a porcukrot, sózzuk, borsozzuk, és az egészet összekeverjük. Tálalásig hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
A fasírtgolyókhoz:
A fasírozotthoz a darált húst egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tojást, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a pirospaprikával és a köménnyel, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymát és az apró kockákra vágott hagymát, és az egészet alaposan összedolgozzuk. Dió méretű gombócokat formázunk a masszából, meghempergetjük a zsemlemorzsában, és bő, 170 fokos olajban aranybarnára sütjük.
A tormás céklasalátához:
A céklasalátához a lecsepegtetjük a tormás céklát, majd egy tálban összekeverjük a majonézzel.
Az összeállításhoz:
Egy nagy tálra helyezzük salátaleveleket, mellékanalazzuk a franciasalátát, ráhelyezzük a kaszinótojásokat, a sonkatekercseket, a fasírtgolyókat, a szeletekre vágott sonkát, a céklás salátát, és az egészet a friss zöldségekkel díszítjük. Friss kalácsot kínálunk mellé, no meg fröccsöt.
Ha tetszett a húsvéti hidegtál receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!