Hozzávalók
A húshoz
- 800 g sertéskaraj csont nélkül
- 1 ek paradicsompüré
- só, bors
- 100 ml víz
- 1 ek zsír
A töltelékhez
- 50 g füstölt kenyérszalonna
- 300 g darált sertéshús
- 2 tk pirospaprika
- 1 tk őrölt bors
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- 1 tk morzsolt majoranna
- 3 - 6 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
- 50 ml hideg víz
- 1 tk só
A mártáshoz
- a hús visszamaradt szaftja
- 1 ek paradicsompüré
- 200 ml víz
- 1 ek liszt + 1-2 ek víz
A káposztához
- 1 ek cukor
- 1 ek zsír
- 1 fej hagyma (kb. 160 g)
- 500 g savanyított káposzta
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- 100 ml víz
- ½ csokor kapor
A tepsis hagymás burgonyához
- 1 kg krumpli (kifliburgonyát ajánlunk)
- 1 ek paradicsompüré
- 1 tk só
- 400 g hagyma
- 100 g fokhagyma
- 1 ½ ek zsír
Kolbászhússal töltött karaj Lajos módra
Hozzávalók
A húshoz
- 800 g sertéskaraj csont nélkül
- 1 ek paradicsompüré
- só, bors
- 100 ml víz
- 1 ek zsír
A töltelékhez
- 50 g füstölt kenyérszalonna
- 300 g darált sertéshús
- 2 tk pirospaprika
- 1 tk őrölt bors
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- 1 tk morzsolt majoranna
- 3 - 6 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
- 50 ml hideg víz
- 1 tk só
A mártáshoz
- a hús visszamaradt szaftja
- 1 ek paradicsompüré
- 200 ml víz
- 1 ek liszt + 1-2 ek víz
A káposztához
- 1 ek cukor
- 1 ek zsír
- 1 fej hagyma (kb. 160 g)
- 500 g savanyított káposzta
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- 100 ml víz
- ½ csokor kapor
A tepsis hagymás burgonyához
- 1 kg krumpli (kifliburgonyát ajánlunk)
- 1 ek paradicsompüré
- 1 tk só
- 400 g hagyma
- 100 g fokhagyma
- 1 ½ ek zsír
A kolbászhússal töltött karaj elkészítéséhez először a húst átszúrjuk egy hosszú, vékony késsel, és a közepéből egyenletesen kikanyarítunk egy kb. 4 cm átmérőjű darabot teljes hosszában. A kivágott húst kitoljuk egy fakanál nyelével, ha szükséges, 2-3 irányban történő bemetszés után még bővíthetjük a lyukat, mert ide fogjuk betölteni a csabai módra fűszerezett kolbászhúst. A karajon lévő fehér hártyát éles késsel hosszában, 3-4 csíkban átvágjuk.
A töltelékhez a kivágott darab húst és a szalonnát apróra, kb. 0,5 cm-esre kockázzuk, és a darált húshoz adjuk. Mehetnek utána a fűszerek és a zúzott fokhagyma is, majd hozzáadjuk a vizet, a sót, és alaposan összekeverjük. A masszát hengeresre formázzuk, mindenképpen legyen valamivel hosszabb, mint a karaj. Frissentartó fóliába tekerjük, meghengergetjük, hogy szabályos henger legyen, majd a fagyasztóba tesszük. Könnyebben tudunk vele dolgozni, ha teljesen kifagyasztjuk, mert a beolajozott megfagyott kolbászhúst könnyen betolhatjuk a kialakított nyílásba.
A betöltött karaj felületén elkenjük a paradicsompürét, majd megsózzuk, és borsozzuk.
Tepsibe tesszük, aláöntjük a vizet, beletesszük a zsírt, és alufóliával lefedve, 160 fokos, előmelegített sütőben 80-100 percig sütjük (ez nagyban függ a vastagságától). A lényeg, hogy egy hegyes szúróeszköz, pl. egy tű vagy húsvilla könnyen beleszaladjon. Ezután kicsomagolva, de már 180 fokon további 40 percig sütjük, hogy szép pirult színe legyen, majd felvágás előtt érdemes keveset pihentetni.
Míg pihen a hús, az alatta képződött sült szaftból finom mártást készítünk. Ehhez zsírjára visszapároljuk a szaftot, majd ebben barnára pirítjuk a paradicsompürét. Miután átalakult a piros püré, felöntjük a vízzel, felforraljuk, és a lisztből és kevés vízből készített habarással sűrítjük.
A káposztához egy lábasban, közepes lángon megkaramellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a zsírt és a felszeletelt hagymát. Megpirítjuk, és mehet rá a káposzta (az átmosás igényét ízlés szerint döntsük el). Hozzáadjuk a köményt, aláöntjük a vizet, és készre pároljuk, végül megszórjuk aprított kaporral.
A burgonya
A burgonyát alaposan megmossuk, majd négy cikkbe vágjuk. Elkeverjük vele a paradicsompürét és a sót úgy, hogy mindenhova jusson, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük (ez pont elvégezhető a karaj pirítása közben). A cikkekre vágott hagymát az egész fokhagymagerezdekkel együtt egy serpenyőben, a zsíron addig pirítjuk, hogy megkaramellizálódjanak, majd a sütési idő leteltével a burgonyához keverjük, és további 20 perc alatt pirosra sütjük a sütőben.
Tálalásnál a tányér aljára teszünk a mártásból, erre helyezzük a felszeletelt húst, mellé pedig a káposztát és a tepsis krumplit.
Előkészítési idő: kb. 120 perc (a fagyasztás miatt)
Sütési idő: kb. 160 perc
Összesen: kb. 280 perc
Ha tetszett a kolbászhússal töltött karaj receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több kolbászos recept:
Tejszínes-pesztós-kolbászos gnocchi
Kolbászos krumpligombócleves
Kolbászos vadas petrezselymes nudlival