Hozzávalók
A húsos-káposztás alaphoz
- 150 g sertészsír
- 3 - 4 gerezd fokhagyma (kb. 50 g)
- 500g hagyma
- 3 púpozott ek pirospaprika
- 2 púpozott tk őrölt bors
- 1 púpozott ek majoranna
- 1 púpozott ek só
- 1 kg sertéslapocka
- 2 kg savanyú káposzta
A kolbászhúshoz
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott tk bors
- 4 púpozott tk pirospaprika
- 1 púpozott tk őrölt kömény
- 2 púpozott tk só
- 800 g darált sertéshús
- 400 g gersli
Hozzávalók
A húsos-káposztás alaphoz
- 150 g sertészsír
- 3 - 4 gerezd fokhagyma (kb. 50 g)
- 500g hagyma
- 3 púpozott ek pirospaprika
- 2 púpozott tk őrölt bors
- 1 púpozott ek majoranna
- 1 púpozott ek só
- 1 kg sertéslapocka
- 2 kg savanyú káposzta
A kolbászhúshoz
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott tk bors
- 4 púpozott tk pirospaprika
- 1 púpozott tk őrölt kömény
- 2 púpozott tk só
- 800 g darált sertéshús
- 400 g gersli
A toros káposzta lelke a húsos-káposztás alap, így először azt készítjük el.
A zsírban megpirítjuk a fokhagymát, majd beletesszük a finomra vágott vöröshagymát is. Amikor kezd szép sárgás lenni, felöntjük egy deci vízzel, felforraljuk, és félrehúzzuk. Megszórjuk a pirospaprikával, és lassú tűzön főzve oldódni hagyjuk a paprika színét. Hozzáadjuk a borsot, a majorannát és a sót – igény szerint esetleg csípős paprikát is. Beletesszük a húst, amit most háromszoros méretre vágunk ahhoz képest, mint, mondjuk, a pörköltnek szoktuk. Kevés felöntéssel így főzzük fél órán át.
Közben elkészítjük a kolbászhúst. A fűszereket és a sót hozzáadjuk a darált húshoz, felöntjük bő fél deci hideg vízzel, majd jól összedolgozzuk. Felhasználásig letakarjuk, és hűvös helyre tesszük.
A pörköltes alapot felöntjük 2 liter forró vízzel, majd ha újra felforrt, félrehúzzuk, és leöntjük róla a levesrészt egy edénybe. Ebből a léből a gerslihez adunk kb. 8 decit, és 15 percig forraljuk – folyamatosan kevergetve persze, hogy le ne égjen.
Ezt követően 130 fokra előmelegített sütőben fedő alatt 20 percig pároljuk a gerslit, majd lefedve hagyjuk kihűlni.
Ezután a savanyú káposztát ízlés szerint kimossuk, vagy hagyjuk savanyún.
Amikor a félig puha gersli teljesen kihűlt, összekeverjük a hűtőhideg kolbászhússal, és gombócokat formázunk belőle. A káposzta felét a visszamaradt pörköltes alapra tesszük, ráhelyezzük a gerslis húsgombócokat, majd a maradék káposztát, és felöntjük a fűszeres főzőlével. Ennek kb. a káposzta szintjéig kell érnie; ha kevés, vízzel pótoljuk.
Fedő alatt lassú tűzön felforraljuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben másfél óra alatt készre főzzük.
Ha tetszett a Lajos-féle toros káposzta receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!