Hozzávalók
A pulykához
- 450 g pulykamellfilé
- só, bors
- 2 ek olívaolaj
- 4 ág rozmaring
- 50 g vaj
- 20 g diómorzsa a tálaláshoz
A karfiolhoz
- ½ fej karfiol (kb. 300 g)
- 1 marék egész dió (kb. 50 g)
- 2 ek olívaolaj
- 1 mk currypor
- ½ mk őrölt fűszerkömény
- 1 csipet morzsolt kakukkfű
- 30 g vaj
- 1 mk füstölt pirospaprika
- ½ db citrom leve (opcionális)
A gravyhez
- 30 g vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 ág kakukkfű
- 500 ml szárnyas alaplé
- só, bors
- 1 ek kukoricakeményítő + 100 ml víz
Hozzávalók
A pulykához
- 450 g pulykamellfilé
- só, bors
- 2 ek olívaolaj
- 4 ág rozmaring
- 50 g vaj
- 20 g diómorzsa a tálaláshoz
A karfiolhoz
- ½ fej karfiol (kb. 300 g)
- 1 marék egész dió (kb. 50 g)
- 2 ek olívaolaj
- 1 mk currypor
- ½ mk őrölt fűszerkömény
- 1 csipet morzsolt kakukkfű
- 30 g vaj
- 1 mk füstölt pirospaprika
- ½ db citrom leve (opcionális)
A gravyhez
- 30 g vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 ág kakukkfű
- 500 ml szárnyas alaplé
- só, bors
- 1 ek kukoricakeményítő + 100 ml víz
Ahhoz, hogy a pulykamell szaftos maradjon, sózzuk, borsozzuk, majd az olívaolajon kérgesítjük egy serpenyőben. Közben a vajat is beledobjuk, a rozmaring felét felaprítjuk, és mehet ez is a serpenyőbe az egész rozmaringgal, valamint a kakukkfűvel együtt, majd meglocsolgatjuk a húst a felhabzó, illatos vajjal, és átszedjük egy tepsire. Ráöntjük a visszamaradt zsiradékot, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 15 percre.
Amíg sül a pulyka, a karfiolt kisebb rózsákra szedjük, és a diót egy aprítógépben durvára zúzzuk. Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, majd megpirítjuk rajta a karfiolt. Megszórjuk curryporral, köménnyel és kakukkfűvel, beletesszük a vajat, hagyjuk, hogy jól átjárja, majd hozzákeverjük a pirospaprikát és az aprított diót.
A gravyhez a vajat egy gyorsforralóban, közepes lángon felolvasztjuk, beledobjuk a felszeletelt fokhagymát, a babérlevelet és a kakukkfüvet, majd felöntjük az alaplével, és az egészet kicsit visszaforraljuk. Ezután leszűrjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd besűrítjük a vízzel kikevert keményítővel.
A karfiolt kiszedjük egy tálba, és a serpenyőben visszamaradt zsiradékra öntjük a gravy alapunkat, majd készre forraljuk. Miután kivettük a sütőből a pulykamellet, 10 percig pihentetjük, hogy szeletelésnél szaftos maradjon. A karfiolt meglocsolhatjuk egy kis citromlével, hogy friss íze legyen.
Tálalás
Tányérra szedünk a diós karfiolból, ráfektetjük a pulykaszeleteket, megszórjuk egy kevés diómorzsával, és meglocsoljuk a gravyvel.
Elkészítési idő: kb. 50 perc
Ha tetszett a pulykamell gravy mártással és diós sült karfiollal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Még több brutális fogás:
Sonkás-sajtos palacsinta sajtmártásban