Hozzávalók
A tésztához
- 400 ml langyos víz
- 300 ml író
- 50 g élesztő
- 1 tk kristálycukor
- 600 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 350 g BL 80-as kenyérliszt
- 2 tk só
- bő étolaj a sütéshez
A tökös-cukkinis lecsóhoz
- 3 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 db tv paprika
- 500 g friss paradicsom
- 1 db cukkini
- 1 db főzőtök (400 g/db)
- 50 g füstölt zsírszalonna
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 tk őrölt kömény
- só, bors
A tálaláshoz
- 200 g tejföl
- 100 g trappista sajt
- ½ csokor snidling
- 1 fej lila hagyma (100 g/fej)
Hozzávalók
A tésztához
- 400 ml langyos víz
- 300 ml író
- 50 g élesztő
- 1 tk kristálycukor
- 600 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 350 g BL 80-as kenyérliszt
- 2 tk só
- bő étolaj a sütéshez
A tökös-cukkinis lecsóhoz
- 3 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 db tv paprika
- 500 g friss paradicsom
- 1 db cukkini
- 1 db főzőtök (400 g/db)
- 50 g füstölt zsírszalonna
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 tk őrölt kömény
- só, bors
A tálaláshoz
- 200 g tejföl
- 100 g trappista sajt
- ½ csokor snidling
- 1 fej lila hagyma (100 g/fej)
A töltött lángos tésztájához a langyos vizet és az írót összekeverjük, majd az élesztővel és a cukorral együtt felfuttatjuk. Ezalatt kimérjük a többi hozzávalót. Miután kellően felfutott az élesztő, a lisztes keverékhez adjuk és a robotgép dagasztófejével összedolgozzuk a tésztát. Letakarjuk és duplájára kelesztjük nagyjából 1 óra alatt.
A lecsóhoz előkészítjük a zöldségeket: a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, a paprikát szokásos módon csíkokra vágjuk, a paradicsomot, a cukkinit és a tököt pedig kisebb, kb. 2×2 cm-es kockákra vágjuk.
Egy hideg edényben magas hőfokon elkezdjük kiolvasztani a szalonna zsírját, majd rádobjuk a hagymát és üvegesre pirítjuk. Ezután mehet rá a fokhagyma és még körülbelül 1 percig hőkezeljük. Hozzáadjuk a felvágott paprikát, és elkeverjük benne a fűszereket is, valamint sózzuk, borsozzuk. Mehet rá a paradicsom, viszont a cukkinit és a tököt majd csak kb. 20 perc után adjuk hozzá, mikor a paprika már félig megpuhult. Ezután még kb. 20 percig rotyogtatjuk a lecsónkat, míg a tökfélék is megpuhulnak.
Egyenlő darabokra osztjuk a tésztát, gömb alakúvá formázzuk, majd kézzel kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a klasszik lángost. Fontos, hogy olajos kézzel nyújtsuk ki a tésztát, mert így nem fog ragadni a kezünkhöz. Kb. 1 merőkanálnyi lecsót töltünk egy-egy lángosba: a lángostészta közepére helyezzük a lecsót, majd félbehajtjuk és a széleit jól összetapasztjuk, hogy ne folyjon ki belőle a töltelék. Végül bő, forró olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Tejföllel, reszelt sajttal, apróra vágott snidlinggel és vékonyra szeletelt lila hagymával megszórva tálaljuk.
Előkészítési idő: 70 perc
Sütési idő: 30 perc
Ha tetszett a töltött lángos receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
Lángosok a nyár hátralevő részére:
Burgonyás lángos kapros-túrós töltelékkel