Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
600 g darált marhahús (marhanyak, 20% zsírtartalommal)
4 hamburgerzsömle

A fügés majonézhez. azaz a “fügenézhez”:

150 g majonéz
8 szem aszalt füge (még jobb a friss, ha van)
1 gerezd fokhagyma
2 ek balzsamecet
1 mk fehér bors
1 mk só

A barackos chutneyhoz:

1 fej vöröshagyma
3 őszibarack
100 ml Bourbon whisky
50 g barna cukor
1 citrom
1 csipet só

Az összeszereléshez:

100 g brie sajt
1 csomag rukkola
Hirdetés

Marhaburger fügés majonézzel és barack chutneyval

Ha marhahúshoz jól párosítható gyümölcsöket kellene sorolni, lehet, hogy nem jutnánk messzire, most azonban megmutatjuk, hogy a füge és a barack is tud jó barátja lenni egy szuper burgernek!
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
600 g darált marhahús (marhanyak, 20% zsírtartalommal)
4 hamburgerzsömle

A fügés majonézhez. azaz a “fügenézhez”:

150 g majonéz
8 szem aszalt füge (még jobb a friss, ha van)
1 gerezd fokhagyma
2 ek balzsamecet
1 mk fehér bors
1 mk só

A barackos chutneyhoz:

1 fej vöröshagyma
3 őszibarack
100 ml Bourbon whisky
50 g barna cukor
1 citrom
1 csipet só

Az összeszereléshez:

100 g brie sajt
1 csomag rukkola

A chutneyhoz a hagymát finomra vágjuk, és közepes lángon elkezdjük párolni. Ha már kicsit összeesett, a kimagozott, apróra vágott barackot is rászórjuk, és további 3-5 percig hőkezeljük. Ha kicsit ez is levet eresztett, felöntjük a whisky-vel, és hagyjuk az alkoholtartalmát elpárologni, majd hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót, belefacsarjuk fél citrom levét, utána alaposan összekeverjük, és addig kevergetjük közepes lángon, amíg a leve el nem fő, kb. 5-8 percig. Ha szükséges (a gyümölcstől függően), tehetünk még bele egy kis cukrot vagy citromlevet. A fügés majonéz hozzávalóit egy aprítógépbe dobjuk, és alaposan összeturmixoljuk. Ha szükséges, állítsunk az ízeken, hogy harmonikusak legyenek, se nem túl édes, se nem túl savanyú.

A darált marhahúsból 4 pogácsát formálunk, a felületén sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon, oldalanként 4-5 perc alatt közepes lángon készre sütjük. A második oldalára szeletelt brie sajtot olvasztunk. Ha kész, megpirítjuk a félbevágott zsömléket.

A pirult zsömle alját megkenjük a fügés majonézzel, majd rukkolát halmozunk rá, erre kerül a brie sajttal koronázott húspogácsa, majd 2 evőkanál chutney. A pirult zsömle tetejét is megkenjük a fügés majonézzel, és kész is a burger!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások