Hozzávalók
A tésztához
- 300 g liszt
- 2 db tojás
- 4 db tojássárgája
- 1 ek olívaolaj
A bolognai raguhoz
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 100 g zellerszár
- 100 g sárgarépa
- 6 - 7 ek olívaolaj
- 600 g darált marha
- 400 ml vörösbor
- 1 konzerv paradicsom (400 g-os kiszerelés)
- 2 db babérlevél
- 2 ág kakukkfű
- 1 - 2 ág rozmaring
- 5 - 6 levél bazsalikom
- só, bors
- 500 - 1000 ml marhaalaplé
A tálaláshoz
- parmezán
- friss bazsalikom
- olívaolaj
Hozzávalók
A tésztához
- 300 g liszt
- 2 db tojás
- 4 db tojássárgája
- 1 ek olívaolaj
A bolognai raguhoz
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 100 g zellerszár
- 100 g sárgarépa
- 6 - 7 ek olívaolaj
- 600 g darált marha
- 400 ml vörösbor
- 1 konzerv paradicsom (400 g-os kiszerelés)
- 2 db babérlevél
- 2 ág kakukkfű
- 1 - 2 ág rozmaring
- 5 - 6 levél bazsalikom
- só, bors
- 500 - 1000 ml marhaalaplé
A tálaláshoz
- parmezán
- friss bazsalikom
- olívaolaj
A tésztához az alapanyagokat nagyon alaposan összegyúrjuk, amíg homogén állagú nem lesz. Ha túl keménynek találjuk, egy kevés vízzel lazíthatjuk, ha túl puhának, akkor pedig egy kevés lisztet tehetünk hozzá (attól függ, mekkorák a tojások és mennyi a nedvességtartalmuk). Fóliába tekerjük, és minimum fél órát pihentetjük a hűtőben. Ezután egy tésztagép segítségével 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk, majd egy késsel tagliatelle formára vágjuk.
A raguhoz az apróra vágott hagymát, fokhagymát, zellerszárat és reszelt répát kb. 10-15 perc alatt lepirítjuk az olívaolajon majd, hozzádobjuk a darált húst, és addig pirítjuk, amíg barna pörzsanyag keletkezik rajta. Ekkor felöntjük a vörösborral, és a negyedére forraljuk. Hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, a babérlevelet, az aprított zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük először csak 500 ml alaplével, majd főzzük 1-2 órát, és ha szükséges, pótolunk még az alapléhez . Végeredménynek egy sűrű, darált húsos masszát kell kapnunk, amiben szinte megáll a kanál.
Amikor kész a szósz, a tésztát 3-5 perc alatt kifőzzük sós, forrásban lévő vízben, majd leszűrjük, és hozzákeverjük a raguhoz. Tálaláskor megszórjuk parmezánforgáccsal, pár levél bazsalikommal és csorgatunk rá egy kevés olívaolajat.
Ha tetszett a bolognai házi tagliatellével, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!