Hozzávalók
A pesztóhoz
- 1 fej brokkoli (500 g)
- só
- 30 g blansírozott mandula
- 1 - 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss bazsalikom
- 60 g parmezán
- őrölt bors
- 3 - 4 ek olívaolaj
A sült retekhez
- 1 csokor rózsaszín retek
- 1 ek olívaolaj
- só, bors
A tésztához
- 300 g szarvacskatészta
- só
- 2 ek olívaolaj
- 150 - 200 g csirkemell
- őrölt bors
- 1 ek friss citromlé
- 250 - 300 ml tejszín
- 100 ml tésztafőzővíz
Hozzávalók
A pesztóhoz
- 1 fej brokkoli (500 g)
- só
- 30 g blansírozott mandula
- 1 - 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss bazsalikom
- 60 g parmezán
- őrölt bors
- 3 - 4 ek olívaolaj
A sült retekhez
- 1 csokor rózsaszín retek
- 1 ek olívaolaj
- só, bors
A tésztához
- 300 g szarvacskatészta
- só
- 2 ek olívaolaj
- 150 - 200 g csirkemell
- őrölt bors
- 1 ek friss citromlé
- 250 - 300 ml tejszín
- 100 ml tésztafőzővíz
A brokkolipesztós tészta elkészítéséhez szinte az egész brokkolit felhasználjuk! A brokkoli szárának külső, kemény részét levágjuk, majd kis kockákra vágjuk, a maradékot rózsáira szedjük. Bő, sós, lobogó vízbe dobjuk a szárat, 2 perc főzés után hozzáadjuk a rózsákat is. 3 percig főzzük, majd leszűrjük és lehűtjük. A rózsák felét félretesszük, a maradékot egy aprítógépbe rakjuk.
A retek szárát levágjuk, elfelezzük, tepsire rakjuk, és meglocsoljuk az olajjal, illetve sózzuk, borsozzuk. 200 fokos sütőben 16 perc alatt megsütjük.
Egy serpenyőben közepes lángon szárazon megpirítjuk a mandulát, majd hagyjuk kihűlni. Az aprítógépbe dobjuk a brokkoli mellé a fokhagymát, a bazsalikomleveleket, a kis kockákra vágott parmezánt, sózzuk, borsozzuk, végül jöhet bele az olaj és a kihűlt mandula, majd az egészet alaposan lezúzzuk.
A brokkolipesztós tészta összeállítása
A tésztát sós vízben al dentére főzzük, leszűrjük és félrerakunk egy kevés főzővizet. Egy serpenyőben nagy lángon az olajon lepirítjuk a kis kockákra vágott csirkemellet, közben sózzuk, borsozzuk és mikor egy kis színt kapott meglocsoljuk a citromlével. Ezután 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel. Hozzáadjuk a brokkolipesztót, a tésztafőző vizet és összeforraljuk. Hozzáadjuk a tésztát és a félretett brokkoli rózsákat, összeforgatjuk és a sült retekkel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Ha tetszett a brokkolipesztós tészta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!