Hirdetés

Carbonara spagetti

Hozzávalók

4
személyre
+
500 g spagetti
6 db tojás
150 g parmezán (vagy pecorino)
150 g kolozsvári szalonna (olasz háziasszonyoknál pancetta)
frissen tört feketebors
olívaolaj
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Carbonara spagetti

Most vasárnap Nike Budapest Félmaraton, amin persze én is ott leszek! A hosszabb távú futások egyik nagy előnye, hogy az ember írásos felmentést kap a szolid vacsora alól a verseny előtti napon. Ilyenkor nyugodtan lehet (sőt ajánlott) egy jóóó nagy
szénhidrátbombával tuningolni a szervezetet, hogy a másnapi glikogén-szint rendben legyen.
Kipróbáltam, jóóó lett!
30
Hibát találtam
Hirdetés

Hozzávalók

4
személyre
+
500 g spagetti
6 db tojás
150 g parmezán (vagy pecorino)
150 g kolozsvári szalonna (olasz háziasszonyoknál pancetta)
frissen tört feketebors
olívaolaj
Bevásárlólistához adom

Sőt, vessetek a mókusok elé, de én még a tárgynap reggelén is pastával indítok, csak egy könnyedebb paradicsomos-bazsalikomos féladaggal. Na de ne kalandozzunk el, koncentráljunk az előestére. Itt jöhet valami izmosabb mennyiség, kalóriadús körítéssel. Szerencsére az Olasz Szénégetők Gasztronómiai Egyesülete még az 1920-as években megfogalmazta, hogy mire is vágynak egy 3-4000 kalóriát felemésztő laza kis műszak után. Legyen kiadós, ne kerüljön sokba és persze legyen ISTENI FINOM! A most következő recept maximálisan megfelel ezen elvárásoknak, nem véletlenül lett a neve Szénégető Spagetti, azaz Spaghetti Carbonara.

Felejtsétek el azt, amit eddig magyaros kisvendéglőkben, vagy online kiszállítós cégektől carbonara néven kaptatok. Felejtsétek el a tejszínt és a gépsonkát, sőt azt is, hogy bármilyen szószt pakolnánk a kész tészta tetejére. A carbonara ugyanis nem ez és nem is így készül. Hanem így:

A szalonnát felkockázzuk és egy jó nagy serpenyőben (vagy akár wokban) lepirítjuk, de nem kell teljesen ropogósnak lennie. A spagettit beledobjuk egy fazék lobogó forró, sós vízbe és a csomagon látható utasítás szerint al dentére főzzük. Vagyis olyan állagúra, amikor ráharapva a tészta belsejében még éreztek némi ellenállást. Ez 5-ös vastagságú standard spagettinél általában 8 perc.

Közben egy tálba ütjük a tojásokat, belereszeljük a parmezánt (kicsit félrerakunk belőle a tálaláshoz). Jó sok fekete borsot őrlünk rá, finoman megsózzuk és lazán összekeverjük.

Ha kész a tészta, leszűrjétek és a lepirított szalonnára dobjuk. Fontos, hogy itt már ne legyen tűzön a serpenyő, az maximum meleg legyen, de semmi esetre sem forró! Merünk a tésztára még kb. egy decit a forró főzővízből, majd ráöntjük az egészre a tojásos keveréket és AZONNAL elkezdjük rázogatni/forgatni a tésztát. A spagetti hőjének hatására a tojásos mix a főzőlével 1-2 perc alatt egy gyönyörű, a mozgatástól egyre krémesebb, világossárga mártássá fog összeállni. Azonnal tálaljuk, egy kis parmezánnal, friss borssal megszórva, olívaolajjal meglocsolva.

Másnap pedig döntsétek meg minden eddigi saját rekordotokat. Hajrá!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások