Hozzávalók
- 20 dkg tagliatelle (tojásos szélesmetélt)
- 5 dkg vaj
- 20 dkg fagyasztott zöldborsó, kiolvasztva
- 1 marék (kb. 30 g) rukkola
- 7 - 8 dkg igazi Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajt
- Olívaolaj
- Só, bors
Parmezános-zöldborsós tészta rukkolával turbózva
Hozzávalók
- 20 dkg tagliatelle (tojásos szélesmetélt)
- 5 dkg vaj
- 20 dkg fagyasztott zöldborsó, kiolvasztva
- 1 marék (kb. 30 g) rukkola
- 7 - 8 dkg igazi Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajt
- Olívaolaj
- Só, bors
A parmezán (jelen esetben gyűjtőnévként használva, amibe a Parmigiano Reggiano mellett pl. a Grana Padano is belefér) fogyasztása nálam hullámokban történik. Ha beszerzek egy nagyobb darabot, akkor egészen addig turbózok vele a reggeli pirítóstól kezdve a déli levesen át a tésztafélékig bezárólag mindent, amíg csak kitart. Ezek a kemény sajtok egyik olasz háztartásból sem hiányoznak, de nehogy azt higgyétek, hogy ott nem számít drága dolognak! Ám ha ízesítőként, gyakorlatilag fűszerként használjátok, akkor máris nem olyan vészes a helyzet. Személyenként kb. 10 g már mennyei ízfokozóként vadít meg szinte bármit, amivel érintkezésbe kerül.
Egy közepesen felhevített serpenyőben olvasszatok meg egy jó nagy darab vajat. Egy fazéknyi forró, sós vízbe dobjátok bele a tésztát, és amikor a főzési idejéből már csak 5 perc van hátra, szórjátok be mellé a zöldborsót is. Szűrjétek le a tésztát a borsóval, dobjátok át a vajas serpenyőbe és kanalazzatok hozzá egy kevés főzővizet. Adjátok hozzá a reszelt parmezán felét és forgassátok át jó alaposan még a lángon tartva a serpenyőt. Szórjátok meg egy marék rukkolával, adjatok hozzá olívaolajat, frissen tört borsot és sót. Még egy óvatos átforgatás, aztán jöhet a tálalás: pakoljátok ki a tányérra, szórjátok meg a maradék sajttal, jöhet még egy kis bors, na meg egy jó adag olívaolaj. Ugye milyen egyszerű?
Na, kinek van kedve lecserélni a mai gyrost egy parmezános-zöldborsós-rukkolás pastára?