Hirdetés

Káposztás rétes

Hozzávalók

2
rúdhoz
+
2 kg fejes káposzta
80 g cukor
100 ml olaj
1 csapott ek só
1 púpozott tk durvára őrölt bors
1 csomag réteslap (8-10 lap)
50 g vaj
2 púpozott ek zsemlemorzsa
1 db tojás
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Káposztás rétes

A családunkban a rétesek népszerűsége igen nagy, de ezt a káposztás változatot inkább köretként szoktuk enni, például egy jó kacsacomb mellé. Ajánlom nektek is!
Kipróbáltam, jóóó lett!
2
Hirdetés

Hozzávalók

2
rúdhoz
+
2 kg fejes káposzta
80 g cukor
100 ml olaj
1 csapott ek só
1 púpozott tk durvára őrölt bors
1 csomag réteslap (8-10 lap)
50 g vaj
2 púpozott ek zsemlemorzsa
1 db tojás
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A káposztás rétes egy olyan klasszikus, ami nálunk gyakori vendég a családi asztalon. A káposztát félbevágjuk, majd a feleket negyedeljük, meghagyva a torzsát, hogy könnyebben fel tudjuk vágni, ne essen szét. Késsel vagy gyaluval vékonyra szeleteljük.

Egy nagyobb lábast felforrósítunk, beleszórjuk a cukrot, kevergetés közben felolvasztjuk, majd várunk, amíg karamellszínű lesz. Hozzáöntjük az olajat, és mehet is utána a káposzta. Sózzuk, borsozzuk, majd erős tűzön, figyelve, kevergetve pirítjuk, amíg megbarnul és a tömege felére esik össze. Hagyjuk kihűlni.

Válasszunk egy olyan konyharuhát vagy textilszalvétát, ami nem sokkal nagyobb egy réteslapnál, mert erre terítjük majd a lapokat. Szétszedjük a réteslapokat, majd mindegyiket egyesével, egyenletesen, vékonyan meglocsoljuk az olvasztott vajjal, és elkenjük rajta. Vékonyan meghintjük a lekent lapokat zsemlemorzsával, és ezt három, négy réteggel megismételjük.

A pirított káposzta felét egyenletesen elosztjuk az utolsó (negyedik) lapon. A textil hozzánk kézre álló szélével elkezdjük felhajtani, majd szorosan feltekerjük. Áttesszük egy sütőpapíros tepsire, majd a lapok másik felével, illetve a megmaradt káposztával hasonló módon járunk el. Ez adja ki a második rúd rétest.

Ha mindkét rúd a tepsiben van, felvert tojással lekenjük, majd ha száradt egy rövid ideig (10-15 perc), villával kb. 3 cm-enként megszurkáljuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve várjunk, amíg egy kicsit hűl, hogy lehessen szeletelni.

káposztás rétes
Lajos káposztás rétese

Ha tetszett a káposztás rétes receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ezek a sós rétesreceptek is érdekelhetnek:

Szójás marhahúsos rétes

Lilakáposztás rétes

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások