Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+
1 db közepes méretű karfiol
2 fej nagyobb vagy 3 kisebb lilahagyma
1 ág friss rozmaring
75 ml olívaolaj
7 db tojás
2 ág friss bazsalikom
120 g liszt
1 púpozott tk sütőpor
1 mk kurkuma
150 g parmezán (vagy grana padano vagy pecorino)
25 g vaj
½ - ½ ek fekete és fehér szezámmag
só, bors

A salátához

200 g vegyes bébisaláta
30 ml extra szűz olívaolaj
10 ml balzsamecet
1 tk juharszirup
1 ek langyos víz
só, bors
Hirdetés

Ti kértétek: karfioltorta a húsmentes hétfőkre

Ultrafinom és nagyon mutatós kaja, jöhet? Ha vega vendégeket vársz, vagy csak egy könnyedebb ebédet szeretnél, akkor szerencséd van, mert ez a húsmentes karfioltorta épp az, amit kerestél!
Hirdetés

Hozzávalók

4
főre
+
1 db közepes méretű karfiol
2 fej nagyobb vagy 3 kisebb lilahagyma
1 ág friss rozmaring
75 ml olívaolaj
7 db tojás
2 ág friss bazsalikom
120 g liszt
1 púpozott tk sütőpor
1 mk kurkuma
150 g parmezán (vagy grana padano vagy pecorino)
25 g vaj
½ - ½ ek fekete és fehér szezámmag
só, bors

A salátához

200 g vegyes bébisaláta
30 ml extra szűz olívaolaj
10 ml balzsamecet
1 tk juharszirup
1 ek langyos víz
só, bors

Előmelegítjük a sütőt, légkeverésen 180 fokra vagy alsó-felső fokozaton 200 fokra. A karfiol: kisebb rózsákra szedjük és sós vízben addig főzzük, amíg egy villával könnyen át tudjuk szúrni, kb. 15 percig. Ezután leszűrjük és hagyjuk alaposan lecsepegni. A lilahagymákat megtisztítjuk és 3 vastagabb, kb. 5 mm vastag karikát vágunk belőle. A karikákra később lesz szükség, addig egy tányéron parkolnak. A többi lilahagymát nagyobb kockákra vágjuk és a felhevített olívaolajban, közepes lángon nagyjából 10 percig sütjük. Ez idő alatt többször kevergetjük és félidőnél hozzáadjuk a finomra vágott friss rozmaringot. Az elkészült hagymakockákat félretesszük kicsit hűlni, addig összeállítjuk a tésztát.

A tojásokat egy nagy tálban kézi habverővel felverjük, sózzuk, borsozzuk. A pirított lilahagymára öntjük, majd a lisztet és a sütőport is rászitáljuk, alaposan elkeverjük,  hogy ne legyen csomós. A sajtot kislyukú reszelőn lereszeljük és a tojásos masszához adjuk. A lecsepegtetett karfiolt óvatos mozdulatokkal elkeverjük a tésztában. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval és kurkumával ízesítjük. A friss bazsalikomot megmossuk és kicsit szárazra töröljük, utána a leveleit vékonyra szeleteljük és a keverékhez adjuk. Sütőpapírral kibéleljük a tortaforma alját, az oldalát pedig kivajazzuk és a kétféle szezámmaggal meghintjük.

A karfiol masszáját a formába öntjük. Ekkor jön el a lilahagyma ideje, ugyanis a karikákat rétegekre szedve óvatosan a massza tetejébe nyomjuk. A tortát 35-40 percig sütjük, az idő végéhez közeledve tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Mielőtt felvágjuk a karfioltortát, 20 percig hagyjuk hűlni. Amíg a torta pihen, elkészítjük a salátát: ha nem mosott a sali, akkor alaposan megmossuk és kicentrifugázzuk. Az öntethez egy kis méretű üvegbe töltjük az olajat, balzsamecetet, a juharszirupot és a langyos vizet. Sóval és borssal ízesítjük, majd rácsavarjuk a tetejét és alaposan összerázzuk. Közvetlenül fogyasztás előtt öntjük a salátára, különben gyorsan összeesnek a zsenge zöldek.

Ha tetszenek az itt látott receptek, csekkoljátok a videóinkat is, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások