Gluténmentes
Vega
Hozzávalók
A tépett laskagombás gyroshoz
- 400 g laskagomba
- 1 fej vöröshagyma (130 g)
- 2 ek étkezési keményítő
- 1 ek gyros fűszerkeverék
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
- 1 tk chilipor
- 3 ek szójaszósz
- 3 ek víz
- 1 ek kristálycukor
- ½ db citrom leve
- 5 ek olívaolaj
A sült burgonyához
- 450 g tisztított burgonya
- 4 ek étolaj
- só, bors
A tzatzikihez
- 2 db kígyóuborka
- 400 ml vegaföl vagy görög joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor
- ½ csokor menta
- só, bors
A tálaláshoz
- 300 g jégsaláta
- 2 db paradicsom
Hozzávalók
A tépett laskagombás gyroshoz
- 400 g laskagomba
- 1 fej vöröshagyma (130 g)
- 2 ek étkezési keményítő
- 1 ek gyros fűszerkeverék
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
- 1 tk chilipor
- 3 ek szójaszósz
- 3 ek víz
- 1 ek kristálycukor
- ½ db citrom leve
- 5 ek olívaolaj
A sült burgonyához
- 450 g tisztított burgonya
- 4 ek étolaj
- só, bors
A tzatzikihez
- 2 db kígyóuborka
- 400 ml vegaföl vagy görög joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor
- ½ csokor menta
- só, bors
A tálaláshoz
- 300 g jégsaláta
- 2 db paradicsom
A laskagombás gyrostál egy szuper vega kaja, ami igazán gazdag ízekben és laktató is. Még több szuper húsmentes receptért szerezzétek be a tavaszi magazint, hiszen egy egész rovatot hozott össze Ádám a kedvenceiből.
A laskagombákat megtisztítjuk, majd a gombafejeket elkezdjük szálakra tépkedni. A gombaszálakat egy tálba gyűjtjük, majd felszeleteljük a vöröshagymát, és a gombához dobjuk. Megszórjuk keményítővel, és alaposan összeforgatjuk.
Elkészítjük a gyrosmarinádot, amihez a fűszereket elkeverjük a szójaszósszal, a vízzel, a citromlével, és a cukorral.
A keményítőbe forgatott gombás-hagymás keveréket egy serpenyőben nagy lángon lepirítjuk az olívaolajon. Mikor aranybarna színt kapott, nyakon öntjük a marináddal, és további 3-4 percig pirítjuk. Mikor levet engedett a gomba, levesszük a lángról, leöntjük róla a felesleges marinádlevet, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire szedjük a ragut, és egyenletesen eloszlatjuk rajta. 200 fokra előmelegített sütőben, 8-10 percig sütjük grillfokozaton.
A burgonyákat kisujjnyi méretű hasábokra vágjuk, majd lobogó, sós vízben 5-6 perc alatt előfőzzük. Miután leszűrtük, sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, átforgatjuk olajjal, sóval és borssal, majd 180 fokra előmelegített sütőben, 35 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 10 percben átkapcsolunk grillfokozatra, hogy a végeredmény ropogós és aranybarna legyen.
Közben elkészítjük a tzatzikit, amihez alaposan kinyomkodjuk a lereszelt kígyóuborkák levét. Az így kapott reszelt uborkát elkeverjük a vegaföllel, a reszelt fokhagymával, a finomra aprított zöldfűszerekkel, sóval és borssal.
A tálaláshoz felszeleteljük a jégsalátát és néhány szelet paradicsomot helyezünk a tányérra. Mellé rakunk egy nagy adag sült burgonyát és tépett laskagombát, végül az egészet megküldjük a tzatzikivel, és indulhat a gyrosozás.
- Elkészítési idő: 65 perc
Ha tetszett a tépett laskagombás gyrostál receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!