Laktózmentes
Vega
Vegán
Hozzávalók
A töltött káposztához
- 4 ek lenmag
- 8 ek víz
- 500 g tofu
- 200 g gomba
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek étolaj
- 120 g konzerv lencse
- 100 g főtt rizs
- 2 tk fűszerkömény
- só, bors
- 3 tk füstölt fűszerpaprika
- 1 nagyobb kelkáposztának 18-20 db levele
A szószhoz
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
- 1 tk fűszerpaprika
- 400 ml passata
A tálaláshoz
- 100 ml vegaföl
Vegán töltött kelkáposzta sütőben sütve
Hozzávalók
A töltött káposztához
- 4 ek lenmag
- 8 ek víz
- 500 g tofu
- 200 g gomba
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek étolaj
- 120 g konzerv lencse
- 100 g főtt rizs
- 2 tk fűszerkömény
- só, bors
- 3 tk füstölt fűszerpaprika
- 1 nagyobb kelkáposztának 18-20 db levele
A szószhoz
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
- 1 tk fűszerpaprika
- 400 ml passata
A tálaláshoz
- 100 ml vegaföl
A vegán töltött kelkáposzta első lépéseként a lenmagot elkeverjük a vízzel és hagyjuk állni, így kapjuk meg a „lenmagtojást” – a töltelék kötőanyagát. A tofut összemorzsoljuk, a gombát aprítógépben nagyon apróra daráljuk a vöröshagymával és a fokhagymával, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon lepirítjuk. 4-5 perc alapos pirítás után hozzádobjuk a leszűrt és átmosott lencsét, és 2-3 percig tovább pirítjuk. Mikor összesültek az alapanyagok, mehetnek a rizshez. Jöhetnek bele a fűszerek és a „lenmagtojás”, alaposan összekeverjük a masszát és félrerakjuk.
Egy lábasban vizet forralunk. A kelkáposztának kivágjuk a torzsáját, majd egy villát szúrunk a helyére és 30 másodpercig megmártóztatjuk a forró vízben. Ez azért szükséges, hogy a kelkáposzta külső leveleit könnyedén le tudjuk fejteni. Amikor leszedtük a külső 4-5 levelet, ismét a forró vízbe mártjuk, és megismételjük az előző lépést. Összesen 18-20 levélre lesz szükségünk a töltéshez.
A lefejtett káposztaleveleket még 20-25 másodpercre megfürdetjük a forró vízben, hogy könnyebb legyen feltekerni őket a töltés után. Fejenként 2 evőkanál tölteléket rakunk a kelkáposztalevelekbe, majd két oldalt behajtjuk őket, feltekerjük és mehetnek egy nagyobb tepsibe.
A paradicsomos szószhoz felaprítjuk a vöröshagymát és a fokhagymákat, és egy lábasban kevés olívaolajon lepirítjuk. Mehet rá a só, bors, majd lehúzzuk a lángról és úgy adjuk hozzá a pirospaprikát. Alaposan elkeverjük, aztán mehet bele a passata, 2 perc alatt összerottyantjuk, majd nyakon öntjük vele a töltött kelkáposztákat és elsimítjuk rajta a szószt.
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Tálalásnál mehet rá vegaföl, mellé egy kis kovászos kenyér, és indulhat is a vegán karácsonyi lakoma.
- Előkészítési idő: 40 perc
- Sütési idő: 30-35 perc
Ha tetszett a vegán töltött kelkáposzta sütőben sütve receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
Még több vegán karácsonyi fogás:
Vegán vagdalt franciasalátával
Zöldséggolyók vegafölös-sajtos szószban, brokkolival és burgonyapürével