Vajon tényleg magyar sütemény a bejgli? Most minden kiderül!
Gyakorlatilag bármivel meg lehet tölteni – elég az éppen most lezajlott az Év Bejglije versenyre gondolni, amire nagyon sokféle ízesítéssel neveztek. Szerepelt a töltelékek között a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is.
Főleg diós és mákos készül
Hagyományosan azonban mégiscsak a diós és a mákos változata terjedt el a leginkább, és ezek számítanak „eredeti” bejglinek. Ennek is van oka természetesen, a népi hiedelem szerint ugyanis a dió elűzi a rossz szellemeket és a rontást, a mák pedig sok pénzt és bőséget hoz a házhoz. A babona szerint a szenteste fogyasztott mák boldogságot hoz, a lányoknak pedig gyors férjhezmenetelt biztosít. Így év végén mind a kettőt bőséggel kell fogyasztani.
Bár mostani formájában nálunk alakult ki, amúgy Németország felől érkezett hozzánk, és a neve is német eredetű. A beugen igéből származik, ami azt jelenti, hogy „meghajlítani”. Nem nehéz kitalálni, hogy ez a bejgli formájára utal. A bejgli tehát más néven hajlított kalács. Aki a bejgli és a bagel szavak közös eredetére tippel, az bizony nem jár messze az etimológiai igazságtól. Mindkettő az említett német szóból származik, de hogy mi a közös az elnevezésben, azt még nem sikerült megfejteni. (Hacsak az nem, hogy mindkettő hajlított.)
Van, hogy egyszerű kifli formájúra sütik, ez a pozsonyi kifli – tésztáját és töltelékét tekintve ugyanaz! Magyarországon a bejgli a 19. században terjedt el, a század második felére ki is szorította az ünnepi asztalról a hagyományos karácsonyi kalácsot.
Más országokban is eszik
Lengyelországban is esznek a bejglihez hasonló, mákkal töltött sütit, ott makowiecnek hívják. Szintén népszerű ez a karácsonyi sütemény Szlovéniában, sőt Olaszország északi részén is, csak ott dió helyett mogyoróval töltik, és gubanának hívják. A guba szlovénul pontosan azt jelenti, mint a bejgli: hajlítani, nálunk viszont a guba szó egy másik (szintén karácsonyi) mákos ételt jelöl. Így érnek össze a nyelvek, kultúrák és ételek egész Európában.
És íme néhány házi tipp a tökéletes bejgli sütéséhez:
- Először is a tésztát nem szabad túl vékonyra nyújtani, mert akkor átüt rajta a töltelék.
- Töltésnél tegyük a tenyerünk belső élét a tészta szélére, és ahhoz igazgassuk hozzá a tölteléket, hogy egyenes legyen.
- A töltelék pontosan ugyanolyan állagú legyen, mint a tészta, így nem fog kirepedni.
- A tölteléket tekerés előtt a tenyerünkkel alaposan ütögessük le.
- A tésztának a hűtőben hosszan, akár egy napot is pihenni kell, és mindig hidegen kezdjük el nyújtani.
- A feltekerést a széleknél végezzük, hogy a bejglink vége szép egyenletes legyen.
- Ha szétreped, semmi gond: még forrón formázható. Nyomjuk össze erőteljes mozdulatokkal mindkét irányból, és a tészta újra összeáll!
- A tetejét először tojássárgájával kenjük meg, és ha ez teljesen megszáradt, csak akkor kenjük rá a fehérjét – így lesz majd szép márványos.
- A sütőben nagyjából fél óra alatt sül meg a bejglink. Ha szeretnénk, hogy finom ropogós legyen a külseje, akkor érdemes az utolsó tíz percre kinyitni a sütő ajtaját.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!